logoImpact EST nr. 840 - 28.09.2020

ÎCCJ a dispus plata a 6,2 milioane lei către Petrom

După câţiva ani de procese între Primăria şi Consiliul Local Ţepu, pe de o parte, şi compania petrolieră OMV Petrom, de cealaltă parte, procese a căror miză a fost plata de către Petrom a „taxelor de foraj” şi a chiriilor pe teren percepute de administraţia locală, Înalta Curte de Casţie şi Justiţie a dat dreptate companiei petroliere. Comuna Ţepu trebuie să plătească OMV Petrom 6.187.950 lei, plus penalităţi.

Bunăstare la Ţepu, din „taxele de foraj”

Povestea exploatării petroliere de la Ţepu a început în anii 80, când au apărut primele sonde. La privatizare, schela de la Ţepu a ajuns în proprietatea OMV Petrom. În 2004, noul primar, Daniel Ţuchel, le-a impus celor de la OMV Petrom să plătească Primăriei Ţepu chirie pentru terenul pe care se află cele 50 de obiective ale exploatării petroliere, dar şi „taxe de foraj”. Taxele şi chiriile au fost votate în Consiliul Local Ţepu. Au fost încheiate contracte în baza cărora Consiliul Local Ţepu încasa anual din aceste chirii aproximativ 300.000 de lei. Mai târziu, Primăria Ţepu a dat în judecată OMV Petrom pentru plata retroactivă a taxelor impuse de Consiliul Local, respectiv „taxe de foraj şi excavări” pentru activităţile desfăşurate în perioada 2002-2007 şi 2007-2010. Procesele au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a obligat OMV Petrom să plătească Primăriei şi Consiliului Local Ţepu suma de 2,8 milioane de lei. Cu aceşti bani, la Ţepu a apărut bunăstarea, parc cu fântână arteziană, asfalt ireproşabil, staţii de autobuz mai moderne decât cele de la oraş şi toate standardele unei comune bogate.

Războiul sondelor

Un alt război între Primăria Ţepu şi OMV Petrom a început în august 2011. Atunci, echipele de la Petrom au început demolarea a 14 turnuri de sondă. Sătenii i-au reclamat primarului Daniel Ţuchel că cei de la OMV au intrat cu uilajele pe trenurile lor şi le-au distrus culturile agricole. Pentru demolarea sondelor, OMV Petrom ar fi tebuit să obţină o autorizaţie pentru demolare. Primăria Ţepu a întocmit câte un proces verbal de contravenţie pentru fiecare din cele 14 sonde demolate şi a aplicat OMV Petrom 14 amenzi în valoare de 100.000 lei fiecare. În total, 1,4 milioane de lei. Riposta OMV Petrom a fost contestarea în instanţă a acelor amenzi. Petrom a deschis la Judecătoria Tecuci 14 acţiuni în instanţă. Avocaţii OMV Petrom au argumentat că „instalaţiile dezafectate nu reprezintă construcţii, ci sunt echipamente petroliere”, iar pentru demolarea unor echipamente nu sunt necesare autorizaţii de demolare, ca în cazul construcţiilor. Primăria Ţepu susţinea că sancţionarea OMV Petrom este perfect justificată.

ÎCCJ a obligat Primăria Ţepu să plătească Petrom 6,2 milioane lei

S-a ajuns la un lung şir de procese între Primăria Ţepu şi OMV Petrom. Pentru că Petrom refuza să plătească taxele stabilite de consiliul local, primăria a executat silit compania petrolieră, încasând în perioada 2010-2015 aproximativ 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca „taxă de foraj”, iar 3,3 milioane de lei sub formă de chirie pentru câmpurile petroliere. OMV Petrom a atacat în justiţie toate deciziile de impunere stabilite de Primăria Ţepu şi a reuşit să câştige procesele, unul câte unul. Instanţele au concluzionat că OMV Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, în urma actului de concesiune a exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci proprietarilor terenurilor, adică localnicilor din Ţepu. Magistraţii au stabilit că Primăria şi Consiliul Local Ţepu trebuie să restituie toţi banii încasaţi pe nedrept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal. Dosarul a ajuns şi pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut sentinţele instanţele de fond, obligând Primăria şi Consiliul Local Ţepu să plătească cele 6,2 milioane de lei, la care urmează să fie calculate şi penalităţi.

Familia Ţuchel cu bunăstarea, primarul Rugină cu plata

Reamintim că din 2004 până în 2012 a fost primar la Ţepu Daniel Gerhardt Ţuchel (PNL), iar din 2012 până în 2016 a fost primar soţia acestuia, Narcisa Helena Ţuchel (PNL). A fost excelent să fii primar la Ţepu şi să ai la buget sume imense pentru bugetul unei comune. Acum, cele 6,2 milioane de lei vor trebui plătite de primarul ales în 2016, Călin Rugină (PSD). Cum PSD-ul este la guvernare, poate fi salvat de alocarea celor 6,2 milioane de la fondul de rezervă al guvernului.

Iani Costea 21 - iulie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fruntaşi în între

Dragi colegi, am vrut să dăm un semnal tuturor oamenilor ...

Buruiană Dorin se v

Unul din candidaţii la postul de primar al comunei Rediu ...

Familia liberală Ci

Audiată ca martor de DNA, Ciocan Elena se vrea primar, ...