logoImpact EST nr. 855 - 26.01.2021

Republica Moldova ar putea avea prima femeie președinte. Republica Moldova este pro vest și pro România, Igor Dodon nu a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, în condiţiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și fost ministru al economiei în guvernele din timpul mandatelor lui Vladimir Voronin, a obținut 47,98%, iar Maia Sandu, fost ministru al justiției, a fost votată de 38,7% dintre cetățenii care au participat la alegeri. E un scor bun pentru Maia Sandu, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi. Pentru turul II, principala șansă la victorie pare să o aibă candidatul pro-rus Igor Dodon, un militant pentru includerea Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică, în care Rusia dictează, inclusiv federalizarea țării ca soluție pentru conflictul înghețat din Transnistria. Lui Igor Dodon i-au lipsit sub 30.000 de voturi ca să câștige din primul tur. Acestea pot fi recuperate, în principal, din două surse: creșterea participării la vot a electoratului din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, și atragerea de partea lui Dodon a majorității votanților candidatului Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco, clasat pe locul 3, cu peste 6 la sută (85.000 de voturi). Combinând aceste două surse, fără o mobilizare suplimentară a electoratului, Dodon poate adăuga până la 150.000 de noi votanți la cei 680.000 pe care îi are deja. Maia Sandu, cu peste 549.000 de votanți, ar putea să mai câștige până la aproximativ 100.000 dacă alegătorii celorlalți candidați, majoritatea pro-occidentali, o vor susține. Iată de ce o victorie a Maiei Sandu ar putea fi posibilă numai în cazul unei mobilizări extraordinare a electoratului în turul II. Votul masiv pentru Maia Sandu în turul doi este prioritate națională. Alerta națională ar trebui amplificată-au spus prezent în turul I doar 49%, fiind primul scrutin de la proclamarea independenței Republicii Moldova cu prezență sub 50 la sută. Cum Maia Sandu a fost și prima femeie ministru al Educației, și a făcut cele mai radicale și eficiente reforme din sistemului de învățământ moldovean, este politicianul unui limbaj adecvat în limba română și excelează în terminologia politică, candidatul opțiunilor pro Europa este capabil să câștige alegerile prezidențiale cu 53 la sută. Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România, în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută. De ce este prioritate națională ca Maia Sandu să fie președintele Republicii Moldova este simplu. Iată câteva argumente.

  • La începutul campaniei, Dodon spunea ca lupta împotriva unionismului, dar acum spune că moldovenii şi românii sunt fraţi.
  • Dodon are duble standarde: este deranjat de unionismul pro-românesc, dar nu spune niciun cuvânt împotriva unionismului pro-rus al Transnistriei.
  • Dodon vorbeşte despre statalitate, dar promovează federalizarea care, în actualele condiţii, este un pas uriaş către disoluţia statului Republica Moldova.
  • Dodon sabotează relaţiile Republicii Moldova cu singurii ei vecini, România şi Ucraina. Pe români îi îndepărtează prin menţinerea propagandei antiromâneşti de extracţie rusească, iar pe ucraineni îi provoacă prin recunoaşterea Crimeei drept parte componentă a Federaţiei Ruse.
  • Dodon îşi neagă limba şi originile. Declară că vorbeşte moldoveneşte în timp ce mama sa este profesoară de limba română, iar copii săi frecventează un liceu declarat românesc.
SV 11 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...