logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

A devenit o modă extrem de toxică pentru oraşul Galaţi, dar care s-a extins ca o pecingine şi pentru alte localităţi din judeţ, în a organiza aşa-zise manifestări culturale pe banii din bugetele locale. În Republicuţa noastră sunt o puzderie de astfel de evenimente în care Primăria şi Consiliul Local, ori în integralitate ori parţial, vin cu sacul de bani pentru „organizare” şi plata artiştilor, în primul rând. Din această cauză, unii dintre cei care se urcă pe scenă au ajuns din gurişti de duzină sau nu, să fie plătiţi regeşte pentru 30-60 de minute prestate. Astfel, s-a ajuns ca onorariile să fie de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro. Uite, noi cerem în mod public, ca Primăria şi Curtea de Conturi să ne facă public cuantumul total în euro al tuturor parangheliilor la care a fost parte anul trecut Primăria şi pentru care s-a băgat mâna în bugetul local. Nu de alta dar într-un oraş cu buget insuficient, în care investiţiile sunt de căcat, nu îţi permiţi, nu ai voie să cheltui nici un şfanţ de-aiurea, ci pe priorităţi economice şi sociale. Noi suntem rupţi în cur dar onor politicienii aflaţi la butoane ne dau „circ pe pâine”, la care din informaţiile şi bârfele din târg se mai întorc şi parandărături din banii alocaţi, atât pentru cei care dau, dar şi în folosul celor care organizează.
Fără număr este bagabonţeala pe banii publici, pe care am înghiți-o dacă Galațiul ar avea bani cu căruța, spitale şi școli ca în vest, infrastructură şi un nivel de trai îndestulător.
Spectacole (festivaluri?!?) de folclor pe esplanada de la Sala Sporturilor, 1 şi 2 Mai, Ziua Dunării, Danube Rock Festival, Balada Dunării-folk, Festivaluri de Teatru, Mega spectacolele de Ziua Galațiului sau de Anul Nou, Festivalul Scrumbiei şi tot așa, multe nici nu au mai fost cuprinse în rememberul nostru.
Sigur, clevetitorii, cei ce se bagă în seamă de pomană fără să-i întrebe cineva, cățeii, activiștii şi propagandiștii din haita de interese a organizatorilor, au să spună că fără „cultură” nu se poate, că divertismentul are rolul lui social. Numai că actul în sine de „cultură” este extrem de discutabil, iar adresabilitatea pentru anumite categorii sociale e discriminatorie şi fără vreun efect educațional. Participarea în sine este jalnică (noi am mai scris despre așa ceva), numărul cetățenilor fiind jenant de mic, ceea ce nu justifică efortul financiar. Uite, de exemplu noi, ăștia, cârcotașii, am numărat în fiecare seară la Danube Rock Festival participanții şi cu indulgență ne-au ieșit aproximativ 2000 pe seară. Așa că … ciocul mic deontologilor!
Așa că, domnilor de la Primărie, lăsați instituțiile statului, ale Primăriei, să-şi trăiască viața singure, să se organizeze pe evenimente cum știu ele mai bine, pe banii spectatorilor sau ai altora atrași din diverse surse, inclusiv sponsorizări. Că așa este în OCCIDENT.
Primăria să aibă în organizare doar câteva manifestări mari, cu adevărat mari, adevărate branduri ce pot dobândi tradiție şi recunoaștere regională sau națională.
În județ este jale, ăștia de la comune fac „zilele comunei” cu artiști de renume, cu mâncare şi băutură la toată lumea, cu artificii. Vezi cazul orașului Târgu Bujor, aceștia nu mai au bani de salarii şi funcționare normală. Adică, noi când vom deveni normali la cap?

Observator 29 - iunie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...