logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Salariaţii Calorgal, fost Apaterm, sunt disperaţi şi rupţi de foame. Crăciunul şi Anul Nou le vin fix ca o bubă în… talpă. Nu au ce mânca nici ei, nici familiile lor. Urlă la lună, dar luna nu-i. A ascuns-o Guvernul Tudose-Dragnea. Sigur, ordinea e alta! De două săptămâni acelaşi guvern a aprobat pentru subvenţionarea gigacaloriei consumată pe încălzirea populaţiei în sistem centralizat, suma de 15 milioane de lei, dintr-un calculat de… 35 de milioane. Ehei, dar circuitul banilor în Trezoreria statului este pavat ca iadul. Specialiştii îmi spun că din aceşti bani, care deocamdată sunt desenaţi pe hârtie guvernamentală, doar circa 20% ajung în conturile Calorgal, adică vreo 300.000 de lei.
Restul, adică vreo 14,7 milioane, se duce la Electrocentrale sau CET, dacă i s-o mai spune şi aşa. Căci ei sunt furnizorii de gigacalorie. Şi piederile prin reţelele de tip sită sunt uriaşe, ele încălzesc abundent doar solul şi cerul, drept pentru care încarcă nota de plată a populimii ruptă de foame.

Calorgaliştii nu au luat bani din octombrie

Zilnic este câte o revoltă la sediul Calorgal, unde conducerea este încălzită intens de aburii gurilor muncitorimii care-şi urlă disperarea. Mihai Alexandru, care cică e cu salariul la zi, politrucul numit director al Calorgal, ca uneperist-adetinist (de la Picu) ce este, iese în balconul clădirii şi declară populimii că el este doar un împăiat şi atât.
Ultimii bani din salarii, care s-au plătit aici, inclusiv celor din TESA, se aude muncitorime care te ridici ca aburul tehnologic la cer?!, au fost daţi la lichidarea din octombrie, când fiecare a primit doar câte 500 de lei din salariul integral. Factura curentă către populaţie (pe luna noiembrie, adică) se va încasa abia în ianuarie, căci a fost emisă în decembrie.
Iar în ianuarie, populaţia captivă nu o să aibă bani, căci i-a cheltuit de Crăciun şi de Revelion, ca să aibă mâncare de… aruncat…
Aşadar, în curând se împlinesc trei luni de când cei circa 460 de salariaţi fac foamea.
Desigur, primarul Ionuţ Pucheanu este cu spatele la zid şi executat cu gânduri de nesimpatie şi înjurături sărbătoreşti, fix degeaba. Sigur că face parte din partidul majoritar în Parlament, care şi guvernează sărăcimea României. Dar chiar nu poate merge la Guvern să aducă cei 15 milioane de lei cu cârca. Şi repet, din ei vin către Calorgal doar vreo 300.000 de lei. Împărţiţi la 460 de inşi, egal cu ceva mai mult de 625 de lei de salariat… la muncă voluntar-obligatorie, ca-n folosul comunităţii.
Nu putem încheia fără să dăm ştirea cu promisiunea conducerii: până vineri, 22 decembrie, restanţele salariale vor fi achitate. Muncitorimea are şi ea un răspuns: dacă nu, închidem vineri SISTEMUL, punem lacătul pe punctele termice şi plecăm toţi acasă!
Caz în care furnizorul de agent termic primar, adică Electrocentralele administratorului judiciar Sinan Mustafa, va umfla cu abur un sac fără fund.

Gelu CIORICI 22 - decembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...