logoImpact EST nr. 893 - 09.12.2021

Cândva, un agronom de profesie, născut, nu făcut, îmi spunea că PĂMÂNTUL îţi DĂ, în orice situaţie de climă, cel puţin cât să acoperi cheltuielile… fără subvenţie, ca acum. Dar, iată, după primii 10 ani de la revoluţia unora, toţi limbricii ăştia de arendaşi care ne călăresc şi ne şefesc în timp ce noi le dăm proprietăţile să le lucreze, ca ei să ne dea o traistă de grâu la hectar, nu fac decât să se plângă. Ba că a fost secetă, ba că a plouat prea mult şi când nu trebuia, ba că îi distrug cei cu INPUTURILE (furnizorii de seminţe, ierbicide, îngrăşăminte etc), ba că … irigatul, când le trece ţeava prin poartă, costă prea mult…
Aşa că mulţi alde puţă de arici din ăştia aleg calea insolvenţei, pentru a nu mai plăti cei 500-600 de lei la hectarul de teren arabil.

Ei încasează subvenţia de 120 euro la hectar, noi nimic

În ediţia de faţă vom lua un caz particular, care poate fi multiplicat la scară naţională.
Petentul nostru, Fănel Anghel, a dat în arendă cele 4,38 hectare de teren arabil pe care le deţine în proprietate, firmei SCR – Agro Fălciu SA, comuna Berezeni, judeţul Vaslui. În petiţia adresată Impact-est, acesta ne declară că a încheiat un contract de arendă cu firma în cauză, în anul 2012. În 05.09.2013, administratorii firmei prelungesc acest contract pe 10 ani, folosindu-se de semnătura arendatorului, de pe un contract de mână, adică netipizat! Dar acest contract nu este în posesia lui, arendaşii tot motivând că documentul se află la Primăria Berezeni pentru înregistrare. Pe anul 2017 nu au primit nici un ban, în schimb li s-a plătit pe 2018, ca să scape de gura proprietarilor, firma declarându-şi insolvenţa, administrator judiciar fiind desemnată SPRL Five Administration din Bucureşti.
Fănel Anghel n-a stat la călărit pe banul lui, aşa că a făcut notificări la societatea în cauză, la Primăria Berezeni şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. În acest document, arendatorul celor 4,38 de hectare de teren arabil arată că numai după îndelungi demersuri şi insistenţe a intrat, în 2018, în posesia contractului de arendă încheiat în …2013.

Peste 1000 de arendatori sunt în pagubă

Sub scutul insolvenţei, când prioritate din veniturile încasate de către firma aflată într-o astfel de situaţie au băncile şi statul, patronii AGRO FĂLCIU SA se dezvoltă ca şobolanii pe siloz, căci cultivă terenurile şi încasează şi subvenţia de 120 de euro la hectar. Numai din satul Rânceni sunt peste 1000 de arendatori, care au dat pământurile în arendă şi care totalizează peste 800 de hectare.
Adică, băieţii deştepţi din agricultură încasează o subvenţie de la UE, prin APIA, numai pe aceste suprafeţe de 960.000 de euro pe an. Căci, tot conform declaraţiei petentului nostru, arendaşii au contracte şi cu morţii – proprietari!
Acum, dosarul cu nr. 6266/P/07.12.2018, a fost dat în lucru la IPJ Vaslui – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economice.
„Am cerut să îmi arate arendaşii iscălitura mea pe vreun act original, pe vreun contract, căci ce au ei este fals. Eu la APIA figurez cu această suprafaţă de teren agricol. M-am constituit parte civilă cu suma de 5000 de lei, din care 4000 de lei cu titlu de despăgubire pentru arenda datorată, şi 1000 de lei cu titlu de daune morale”, a încheiat cu năduf, trântindu-şi şapca în praf, Fănel Anghel.
Concluzia este că autorităţile trebuie să se implice, APIA putând dirija subvenţia către proprietarii de suprafeţe agricole, în felul acesta jaful putând fi stopat, cu toată umbrela de protecţie a insolvenţei firmei care exploatează pământurile proprietarilor…neocrotiţi de Constituţie, adică în neaplicarea ei.

Gelu CIORICI 14 - iunie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF