http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 19.04.2024

Ca majoritatea Caselor Regale ale lumii, şi Casa Regală a României, având legături de familie cu acestea, atât cât au existat şi mai există în prezent, a sprijinit cu convingere şi devotament dezvoltarea horticulturii şi învăţământului horticol românesc. Buni cunoscători ai importanţei economice şi sociale ai acestui sector, au patronat şi încurajat continuu acţiunile iniţiate de Societatea de Horticultură din România înfiinţată în 1913, actualmente continuatoarea acesteia – Societatea Horticultorilor. Legătura Casei noastre Regale cu Ştiinţele Horticole, putem spune că a fost una de suflet. Exemplificăm cu Regele Ferdinand, un bun cunoscător, iubitor al plantelor şi pasionat de botanică şi în mod deosebit Regina Maria, o îndrăgostită, pur şi simplu, o mare iubitoare a florilor şi nu numai. Majestatea Sa Regina Maria a patronat nu mai puţin de şapte expoziţii horticole anuale şi a participat activ la recondiţionarea la standardele epocii, a patru parcuri regale: cele de la Sinaia, Bran, Scroviştea şi Copăceni. Aici a apărut fagul cu frunze roşii, alunul turcesc, arţarul şi cireşul japonez pendular, chiparosul de Nootka, tuia, frasinul pendular, laurul şi altele.
Dar poate cele mai mari şi spectaculoase realizări ale sale sunt grădinile de vis de la Balcic, teritoriu care a aparţinut României până în anul 1940. În acea perioadă aceste grădini aveau o suprafaţă de 6,5 hectare, cuprinzând 2000 de plante din 85 de familii şi 200 de genuri, şi o grădină de cactuşi mari cu o suprafaţă de 0,1 ha, a doua din lume.
Florile Reginei Maria, dragostea pentru ele, rămâne una dintre cele mai frumoase moşteniri ale românilor. Regina Maria unul dintre artizanii Marii Uniri, supranumită şi „mama răniţilor”, şi despre care ambasadorul Franţei în România, Contele Saint-Aulaire, afirma că „Există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria”. A iubit foarte mult florile şi în special crinul.
Revista horticolă nr. 181 din martie 1938 se deschide cu câteva rânduri de apreciere ale Reginei: „O viaţă întreagă am iubit florile. Înaintând în vârstă, văd că din ce în ce ele aduc o mulţumire sufletească mai deplină. Mă bucur îndeosebi că această mare dragoste ce o am pentru flori a putut da un imbold şi mai mare acestei frumoase mişcări pentru promovarea cultului florilor, care era înnăscut în sufletul poporului nostru”.
Astăzi, floarea preferată a Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei României, este bujorul, floarea noastră naţională. Interesul pentru dezvoltarea horticulturii a Majestăţii Sale Margareta rezultă şi din numeroasele plicuri cu seminţe ale diferitelor specii legumicole aromatice adunate din diverse zone ale lumii.

Ioan Dan PINTILIE 4 - septembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Europarlamentarii ro

Pe 10 aprilie s-a votat in PE legea legată de ...

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...