logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

– Date oficiale! Suprafaţa de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine, la finale anului 2018 era de 422.000 hectare, fiind înregistrate 793 de persoane care utilizau aceste terenuri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
– Din punct de vedere al provenienţei, cele mai multe persoane sunt din Italia – 194, Germania – 80 de persoane, Olanda – 28, Spania 23, Belgia 17, Danemarca 16, Grecia 10 persoane, etc.
– În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor agricole în România, datele operative ale Ministerului Agriculturii, conform procedurii prevăzute de Legea nr. 17/2014, arată că anul trecut s-au vândut 154.076,23 hectare, aproape similar cu anul 2017, respectiv 153.927,46 hectare.
Anul trecut au fost depuse pentru suprafaţa vândută un număr total de 149.546 oferte, iar în 2017 – 149.767 oferte, susţine Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.
– Statistica MADR din ultimii ani arată că în 2014 s-au vândut 18.875,14 hectare de teren agricol, în 2015 – 172.353,79 hectare iar în 2016 – 144.350 hectare.
În 2019, până la data de 30 aprilie, au fost vândute 48.746,67 hectare de teren agricol, numărul ofertelor depuse fiind de 50.304.
– În prezent, la nivelul Parlamentului se află o iniţiativă legislativă care va reglementa vânzarea terenurilor agricole în România, şi care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014.
Aceasta a fost transmisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei deputaţilor, în calitate de cameră decizională, în vederea exercitării controlului parlamentar şi finalizării procedurii parlamentare.
Propunerea legislativă vizează stabilirea dreptului de preemţiune în această ordine: coproprietarii şi rudele de gradul 1, arendaşul/proprietarii de investiţii agricole pentru culturile de pomi, viţă de vie şi hamei, al proprietarilor de terenuri agricole vecine, al tinerilor fermieri, ASAS, unităţi de cercetare precum şi statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.

PREEMPŢIUNEA ARENDAŞILOR

În ceea ce priveşte dreptul de preempţiune al arendaşilor care vor să cumpere teren agricol, aceştia trebuie în primul rând să aibă calitatea de arendaş, conform contractului de arendare încheiat şi înregistrat cu cel puţin un an înainte de data afişării ofertei de vânzare, arendaşii-persoane fizice trebuie să facă dovada domiciliului/reşedinţei situat pe teritoriul naţional, stabilit pe o perioadă de 5 ani anterior înregistrării ofertei, arendaşii, persoane juridice asociaţii/acţionari să facă dovada domiciliului/reşedinţei situat pe teritoriul naţional stabilit pe o perioadă de 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare, arendaşii persoane juridice cu acţionariat alta/alte persoană/persoane juridice, asociaţii acestora să facă dovadă sediului social/secundar situat pe teritoriul naţional stabilit pe o perioadă de 5 ani.
Iniţiativa legislativă prevede, în cazul preemptorilor proprietari ai terenurilor vecine, că are prioritate proprietarul terenului vecin cu latura mai mare a terenului oferit spre vânzare, în cazul proprietarilor de terenuri vecine care îndeplinesc aceleaşi condiţii, are prioritate tânărul fermier cu domiciliul stabilit pe teritoriul naţional pentru o perioadă de 1 an.
De asemenea, urmează proprietarii de teren agricol vecini care au hotarul comun – în ordinea descrescătoare a lungimii hotarului comun cu terenul în cauză, iar în cazul în care latura mare sau una dintre laturile egale ale terenului are hotarul comun cu un teren situat pe raza altei unităţi administrativ teritoriale, prioritate la cumpărarea terenului are proprietarul vecin cu domiciliul/sediul social şi/sau sediul secundar situat în raza unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul.

Ioan Dan PINTILIE 27 - septembrie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF