logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Ferma Peica (Orheiul-Bistriţei) una dintre cele mai moderne ferme de bovine din România, a „angajat” roboţi pentru mulgerea, hrănirea şi păstrarea curăţeniei într-un adăpost cu aproape 300 de vaci cu lapte.
În satul Orheiul-Bistriţei din ţnutul Năsăuduluiţ la nici 10 km depărtare de Bistriţa, se află Ferma Peica de vaci cu lapte, una dintre cele mai robotizate din România. Aceasta dispune de un sistem integral pentru optimizarea proceselor de producţie, ce include managementul mulsului, evacuarea dejecţiilor şi furajarea gunoaielor.
Scopul urmărit este creşterea cantităţii şi calităţii laptelui obţinut, în paralel cu scăderea costurilor de producţie şi protecţia mediului. Afacerea familiei Peica s-a dezvoltat în urma unui proiect depus pe măsura 4.1 şi pus în operă în urmă cu doi ani, a cărui valoare a fost de 732.277 euro (cu 30% cofinanţare). Ferma Peica dispune de un grajd modern dotat cu boxe pentru odihna animalelor, tanc de răcire a laptelui, utilaje tehnologice specializate, vană mecanizată pentru procesarea brânzeturilor, sisteme automatizate de îngrijire a animalelor, dar şi de alte echipamente auxiliare cu înalt grad de tehnicitate. De asemenea, modernizarea fermei zootehnice a mai cuprins construirea şi dotarea unei săli de muls şi a unei făbricuţe de procesare a laptelui cu o capacitate maximă de 4.000 l/zi care produce în special caşcaval, telemea, brânză maturată şi brânză frământată. Din unitate pleacă zilnic 3.500 litri de lapte care alimentează ritmic cinci dozatoare proprii amplasate în municipiul Bistriţa şi o gelaterie, iar ce rămâne este vândut unui procesator din Vatra Dornei, care oferă un preţ rezonabil pe laptele livrat.

Ştiinţa roboticii în managementul fermei

Activitatea curentă a fermei este realizată de cinci roboţi autonomi, programaţi să mulgă vacile şi să alăpteze viţeii, să asigure distribuirea tainului şi în final să facă curăţenie pe linia grajdului. Astfel, sistemul de management olandez Lely asigură permanent monitorizarea parametrilor de performanţă şi starea de sănătate a animalelor, dar şi creşterea productivităţii cu peste 10%. Alte două sisteme de muls robotizat (Lely Astronaut) execută operaţiunile pregătitoare, iar cu ajutorul unor scanere potrivesc mulgătoarele. Vacile pot fi mulse zilnic, chiar de cinci ori, laptele fiind transportat printr-o reţea de conducte în colectoare şi apoi la tancuri de răcire. Echipamentul Lely Discovery Collector este programat să aspire gunoiul de grajd şi să urmărească frecvenţa şi traseele informatice stabilite, ritmul vacilor şi programul de grajd. De asemenea, robotul Lely Juno asigură furajul pe frontul de nutriţie, împingându-l cât mai aproape de animal. Este suficient ca doi operatori să supravegheze întreaga activitate.

Proiect de peste 1,3 milioane de euro în derulare

Extinderea şi retehnologizarea fermei au fost gândite de Liviu Peica împreună cu fiul său, Vlăduţ, proaspăt licenţiat în Medicină Veterinară la Cluj. Visul lui este să înfiinţeze şi o fermă de vaci de carne, motivat de faptul că românii consumă carne de vită cu plăcere. După cum se vede din materialul de faţă, România nu duce lipsă de oameni inteligenţi şi cu iniţiativă.
Ca Liviu Peica în ţara asta sunt mulţi. Dar când trânteşti în vârful şurii tot felul de incompetenţi care în loc să stimuleze, frânează, pentru că posedă nişte diplome teoretice, să ne mai mirăm că procedăm precum racul?

DIP - DIP 14 - august - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF