logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022
  • Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni, în plenul Senatului, că afirmaţia potrivit căreia „România a redevenit grânarul Europei” este una total mincinoasă, iar Guvernul Orban va renunţa, la aceste politici de doi bani” şi va face din România, hambarul Europei.

„Timp de 22 de ani aţi impus agriculturii  româneşti modelul statelor subdezvoltate, aţi adus-o la contraperformanţa de a exporta materia primă, implicit subvenţii, şi să importăm masiv produse procesate, cu valoare adăugată mare. Faptul că producţiile au fost mari (?!) s-a datorat exclusiv investiţiilor şi muncii fermierilor, condiţiilor climatice favorabile, şi nu guvernului PSD, ALDE etc.

În opinia că rezultatul politicii PSD-iste în agricultură este reprezentat de dinamica balanţei comerciale, iar acest lucru se vede prin faptul că în decurs de trei ani România a ajuns la un deficit comercial de 1,2 miliarde de euro pe zona produselor agroalimentare. Într-o ţară care se mândreşte cu producţiile record de grâu, produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi au ajuns în ultimii ani să ocupe locul doi în topul importurilor de produse agroalimentare (370 milioane de euro), după carnea de porc (630 de milioane euro), pe care o achiziţionăm masiv din Spania şi alte state membre, destinaţie de livrare a porumbului românesc. Datorită modului bolnăvicios în care aţi păstorit voi agricultura românească, România a pierdut anual un miliard de euro. Au câştigat importatorii de alimente procesate, exportatorii de cereale şi animale vii, şi au pierdut românii.

Aceasta este performanţa voastră guvernamentală în agricultura românească”, s-a adresat Oros senatorilor. Ca o părere personală. Mai degrabă scăpăm de coronavirusul nostru drag, decât  de aruncat „materialul” de la unul la altul.

Şi doar toţi aţi fost la guvernare. Pe rând. Nu-i aşa?

El a mai precizat că zootehnizarea agriculturii a fost o altă „afirmaţie demagogică” deoarece cifrele reprezintă contrariul.

„Exportăm peste 160.000 tone soia, pentru care s-a plătit sprijin cuplat şi importăm şrot de soia de 875,000 tone pentru a putea ca fermierii să obţină producţia zootehnică de care mai dispune România. Asta este responsabilitatea de care aţi dat dovadă”, a mai spus Adrian Oros.

Dezbaterea moţiunii simple, „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros” iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi alţii s-a discutat luni. Dar atât. Uitându-mă la titulatura moţiunii, aproape că nu-mi venea să cred că PSD-ul a reuşit să se copieze în aşa hal.

 

Producţia de grâu ar putea scădea la jumătate faţă de anul trecut din cauza secetei.

 

Producţia de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite. Cu toate acestea, România va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitaţiile internaţionale organizate în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, este un important furnizor de cereale în zona Orientului Mijlociu, alături de Franţa şi Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumpărător de grâu din România.

Fermierii şi traderii consultaţi de Reuters se aşteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane tone, după ce anul trecut a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane tone de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi (oare de unde o şti? Să fi fost la faţa locului, pe ploaie, sau pe căldura care s-a asociat secetei? Nu cred) afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile. Seceta pedologică (la grâu, secară, rapiţă) moderată, puternică şi chiar extremă se semnalează în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice publicată de ANM.

Ioan Dan Pintilie 10 - iulie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...