logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

• Legumicultorii, REVOLTAŢI de reducerea sprijinul cuplat!
• Autorităţile vor notifica Bruxelles-ul pentru corecţie.

– Cultivatorii de legume s-au alarmat, fiind profund revoltaţi de reducerea drastică, cu circa 70 la sută, a plafonului alocat în anul 2019 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal în spaţii protejate, de la cirac 9.000 euro/ha la 2.300 euro/ha.
– „Ne-am trezit cu o chestie care nu era de aşteptat, în sensul că a coborât la 30% valoarea sprijinului de anul trecut la un segment foarte important, respectiv legume în spaţii protejate, carea perturbat totul! A fost alarmă generală pentru toţi producătorii. Acum, în urma intervenţiilor, discuţiilor pe care le-am avut, am ajuns la o înţelegere că luni, 30 martie a.c., vor notifica la Bruxelles pentru o corecţie a valorilor!
Acum să vedem ce se întâmplă, pentru că oamenii sunt destul de descumpăniţi şi toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă înainte, prin sprijinul cuplat de anul trecut, se acopereau cam 13 la sută din cost. Costul mediu al unui kilogram de roşii, de exemplu, la o producţie de 100 de toen la hectar, este de 3 lei! În condiţiile astea în care acorzi doar 2.300 de euro la hectar şi coboară la 70 la sută, aportul de sprijin este de doar 4 la sută, care este nesemnificativ”, ne-a declarat pentru Agroinfo Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume-Fructe.

„Minciuna stă cu Ministrul Agriculturii la masă”

„Mai mult decât atât, la toate culturile astea care sunt beneficiare de sprijin cuplat, legumele în spaţii protejate au fost singurele la care s-a coborât plafonul! La o parte din ele s-au menţinut (la cartoful tinmpuriu pentru industrializare, la cartoful de semânţă) sau au crescut (la tomatele destinate industrializării, castraveţii cultivaţi în câmp pentru procesare), la tomate, de la 7.870.000 euro s-a coborât la 3.460.000 euro. Deci, o chestie de neînţeles! Acum s-au invocat nişte motive, vezi Doamne! că cineva a notificat anul trecut în august! Nu-i nimic real, eu am făcut nişte verificări şi nimeni nu-şi aduce aminte de vreo notificare făcută la Bruxelles”.

Consumatorul vrea legume româneşti! Să i se respecte cererea!

În opinia lui Aurel Tănase, greşeala este a producătorilor. Şi o explică: „Prima oară când s-a aplicat sprijinul cuplat, respectiv în anul 2015, legumele produse în solarii aveau alocate 10,8 milioane de euro pentru o suprafaţă de 3000 şi ceva de hectare. Însă au fost beneficiare de sprijin doar 23,6 hectare. Şi atunci, probabil, în 2017, cinava a decis să blocheze banii ăştia, 10 milioane şi ceva de euro nefolosiţi pentru a fi redistribuiţi. Pentru că, într-adevăr, faţă de ce am cerut şi ce a fost eligibil la APIA a fost foarte-foarte mic. Dar an de an suprafeţele au crescut şi, uitaţi-vă, anul acesta avem aproape 1.400 de hectare. Dacă înmulţim 1.400 de hectare cu 100 de tone dă 140.000 tone de legume. Iar populaţia doreşte producţie autohtonă.”

Revoltaţi, legumicultorii se adresează guvernului

Nemulţumiţi de măsurile adoptate de Guvernul României, producătorii de legume şi-au manifestat profunda nemulţumire faţă de banii alocaţi pentru sprijinirea producţiei în spaţii protejate pentru anul 2019. Într-o scrisoare deschisă, aceştia cer guvernanţilor elaborarea de politici reale de susţinere a agriculturii româneşti, mai cu seamă în condiţiile grele ale stării de urgenţă prin care trece ţara şi economia ei.

Scrisoare deschisă către guvernanţii ţării

Draftul de Hotărâre de Guvern privind sprijinul cuplat aferent anului 2019 nemulţumeşte întregul corp de producători în spaţii protejate prin plafonul alocat. Valoarea de 3.457.080 euro alocată pentru legumele în spaţii protejate pentru anul 2019 reprezintă 30% din valoarea alocată în anul 2018. Se invocă o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu ştie nimic. Este inadmisibil să se aloce mai puţin la categoria spaţii protejate, în timp ce la tomatele destinate industrializării, castraveţii cultivaţi în câmp pentru industrializare, plafoanele cresc, la cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful de sămânţă, se menţin. Asta înseamnă 2.300 de euro pentru un hectar de spaţii protejate! Citeam zilele acestea îndemnul ministrului Agriculturii şi al premierului Orban de a cultiva fiecare metru pătrat de pământ şi de a mări producţia. Cum să putem face asta când statul micşorează până şi sprijinul cuplat acordat producătorilor ce cultivă legume în spaţii protejate? Cum să putem face asta, când producţia de salată, ceapă, spanac, ridichi s-a dus pe apa sâmbetei? Cu ce să înfiinţăm ciclul II la tomate, castraveţi şi ardei, când vânzările au scăzut cu 60-70%?
Concluzia redactorului. În momentul în care am crezut că nea Petrică Daea, zis şi Cormoranul, este cel mai slab ministru pe care agricultura noastră l-a încăput, m-am înşelat. Orosul lui Orban îl depăşeşte la toate capitolele. Negativ, bineînţeles.

Ioan Dan PINTILIE 23 - aprilie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF