http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Despre protestul fermierilor din faţa Ministerului Agriculturii!

Ministrul în birou, fermierii în stradă! În timp ce reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor îi cereau din stradă, din faţa ministerului, să îşi respecte cuvântul dat privind plata despăgubirilor de secetă, ministrul Adrian Oros a transmis un mesaj „rezervat” despre acţiunea din stradă şi a evitat să iasă din clădire. Protestul Asociaţiei Forţa Fermierilor a fost autorizat pentru 18 februarie, pentru un număr de maxim 40 de persoane, iar la manifestare a venit şi presa centrală. În ciuda faptului că atât jurnaliştii, cât şi fermierii i-au cerut ministrului să le spună ce are de gând să facă pentru ca banii din despăgubiri de secetă să se achite în perioada imediat următoare, prin alocare de urgenţă de la bugetul de stat, şeful MADR nu a binevoit să stea de vorbă nici cu agricultorii veniţi din 12 judeţe, nici cu jurnaliştii. „Ne-a transmis că a dat un punct de vedere scris şi nu iese la declaraţii, deşi este în birou.” Ministrul Agriculturii Adrian Oros, a avut o reacţie transmisă prin biroul de presă în care precizează că Tema protestului organizat de Asociaţia Forţa Fermierilor, respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni.

Iată integral comunicatul MADR

„Cu privire la protestul organizat de Asociaţia Forţa Fermierilor de joi 18 februarie, începând cu ora 1400 , poziţia oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este următoarea:
Potrivit Constituţiei României, Asociaţia Forţa Fermierilor are dreptul de a organiza un miting/demonstraţie în mod paşnic.
Tema protestului organizat de A.F.F., respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, din care fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal „UNCSV” şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – „APPR”. Cu această ocazie, s-a convenit ca reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare să transmită în cel mai scurt timp propunerile lor de soluţii şi mecanisme alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară, menite să vină în ajutorul fermierilor. De peste un an de zile, conducerea MADR este în dialog cu mediul asociativ relevant din toate domeniile ce vizează sectorul agricol. Aceste Asociaţii fac parte şi din Comitetul de Monitorizare pentru Planul Naţional Strategic şi au contribuit la elaborarea Analizei SWOT şi a analizei nevoilor pentru creionarea viitorului Plan”, este comunicatul emis de MADR.
Reamintim că circa 40 de fermieri din 12 judeţe protestează joi 18 februarie în faţa MADR. Asociaţia Forţa Fermierilor fiind prima organizaţie din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care organizează acţiuni de protest faţă de absenţa din proiectul pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a sumelor necesare pentru despăgubirile de secetă. Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociaţia Forţa Fermierilor, membrii organizaţiei vor solicita în stradă, prin protest public, ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru că, în prezent, proiectul de buget nu include aceste sume, estimat la un miliard de lei, deşi, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în mai multe rânduri, în ultimele luni, că banii pentru fermieri se vor regăsi în Legea Bugetului de Stat pe anul 2021. Sau, cum se mai spune în popor, deşteptul făgăduieşte iar prostul trage nădejde. Numai că de data aceasta este vorba despre „păpica” naţiei. Iar populimea, ca să scape de nişte hoţi mincinoşi, a votat pe alţii. Mai hoţi şi mai mincinoşi.

Ioan Dan PINTILIE 5 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...