logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

În câmpurile cu ceapă din bazinul legumicol Bădălan, recoltarea producţiei este întârziată din cauza vremii nefavorabile.   

În ferma coordonată de unul dintre cei mai vestiţi agricultori gălăţeni – şi aici l-am numit pe economistul Oreste Mândru (profesionistul care în urmă cu câteva zile a împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani, ocazie cu care îi urăm LA MULŢI ANI!) recoltarea cepei de primăvară se apropie de sfârşit. Lucrarea s-a derulat printre ferestrele ploii, fiind întârziată de vremea nefavorabilă.

„Folosim din plin fiecare oră bună, echipele de muncitori şi utilajele depun eforturi pentru strângerea şi depozitarea producţiei pe termen scurt pentru a fi livrată beneficiarilor. Nu mai folosim desicanţi pentru păstrare. Preţul este foarte slab, în jurul unui leu/kg, abia dacă ne acoperim cheltuielile”, susţine cultivatorul.

În ferma Brateşleg au fost cultivate 30 ha cu ceapă de toamnă şi 55 cu ceapă de primăvară. Producţia estimată se învârte în jurul a 45 tone/ha.

„Avem mari probleme cu tripşii la ceapa de primăvară; au migrat de pe orz şi grâu pe cultura de ceapă. Asigurăm controlul cu insecticide omologate: Farster 10 CE, Karate Zeon, Laser 240 SC (bio) sau Challenge 600 SC”, explică ing. Alexandru Marciuc, tehnologul – şef al fermei. Apoi a continuat explicând că în ultimii doi ani şi-a făcut apariţia masiv musca cepei care, pe solurile uşoare, atacă ceapa de primăvară după răsărire.

În plus, cultivatorii de legume din zona Bădălanului se confruntă şi cu infecţia de Stemphylium (cunoscută ca boala frunzei şi a bulbului de ceapă) ce poate cauza pierderi de 60-90%.

„În ciuda acestor greutăţi, avem convingerea că le putem depăşi, nu fără eforturi, astfel ca, în final, să ne atingem ţintele de profit stabilite”, a încheiat într-o notă optimistă discuţia noastră.

 

O companie la standarde europene

 

Brateşleg Grup SRL funcţionează din anul 2008 ca grup de producători, recunoscut oficial în 2009 de MADR.

Activităţile de depozitare, sortare, condiţionare, ambalare şi livrările se realizează la punctul de lucru din zona Bădălan.

Începând din 2010 marfa este livrată în camioane, paletată şi înfoliată, urmare a achiziţiei unei maşini specializate şi performante.

În urma construirii unui nou depozit cu ventilaţie şi frig de circa 4000 t, oferta de legume va acoperi întreg parcursul anului.

 

Principalele produse comercializate

 

Ceapă:

¤ disponibilă din iunie ceapa overwintering, în iulie cea din arpagic şi din sămânţă în luna august;

¤ livrată şi ambalată în saci rashel cusuţi şi egalizaţi de 10, 15, 20, si 25 kg.

Morcov:

¤ începând cu luna iunie;

¤ ambalat în saci, spălat sau livrat direct din câmp;

Ţelină: livrată din august cu sau fără frunze, însăcuită, spălată sau curăţată;.

Sfeclă roşie: disponibilă în luna octombrie, în saci, spălată sau direct din câmp:

Păstârnac:

¤ disponibil începând cu luna august;

¤ Livrat în saci de rafie sau rashel, spălat sau direct din câmp;

Varză de toamnă: disponibilă pentru murat sau pentru păstrare, din luna octombrie în vrac, boxpaleţi sau în saci rashel.

Ioan Dan PINTILIE 7 - iulie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF