logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

De la Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară, ascultare!

 

Situaţia e foarte clară, spune domnia sa, în luna iunie rămânem fără grâu!

Ministerul Agriculturii spune că a reuşit după ce a dat drumul la exportul de grâu să creeze o rezervă.

Dacă avem grâu pe stoc, normal şi logic, până în luna august, nu vor fi probleme cu pâinica, mai ales dacă grâul va fi tot la vechiul preţ.

Şi totuşi, vreau să vă spun ceva extrem de important. Nu se ştie cât vor rezista procesatorii, pentru că făina la fabrică se cumpără acum cu peste 10% mai scump decât în urmă cu două luni de zile. Ce e va întâmpla după septembrie când, sigur că din cauza secetei coroborat cu COVID-ul 19, preţul grâului la bursă va creşte simţitor, influenţând în felul acesta preţul pâinii?

Pentru că şi aşa, spune domnul Frumosu, în România nu există un preţ real la acest produs vital, care este mult sub preţul adevărat. Agricultorii, procesatorii, distribuitorii, şi toţi ceilalţi care concurează la producerea şi scoaterea pe piaţă a produselor de panificaţie, fac nişte eforturi şi nişte artificii incredibile, pentru ca pâinea să fie cât de cât accesibilă ca preţ. Şi asta pentru că subvenţiile în România sunt nişte cacialmale faţă de ceea ce se întâmplă în celelalte ţări ale Uniunii Europene, unde în afară de subvenţii substanţiale se mai beneficiază şi de protecţie guvernamentală şi atunci comentează tu, fermier român amărât, cu fermierul german, francez etc. Şi când te gândeşti că la electoratul român, baza alimentară este pita.

De ce am anestecat COVID-ul în această afacere? Pentru că este cert că toate ţările, ţinând cont de situaţia creată, îşi vor proteja producţia de provizii pe stoc pentru necesarul de pâine pentru populaţia proprie. Mai adăugând şi pârdalnica de secetă care se manifestă la nivel european, sigur preţul grâului la bursă va creşte, modificând în acelaşi timp şi preţul produselor de panificaţie.

Mai sunt 2-3 luni până ce va fi un preţ real, apoi, vom vedea dacă şi preţul la energia electrică va creşte, combustibilul ce părere va avea, ca să observăm după aceea dacă vor chiorăi maţele românului au ba. Teoretic, pentru panificaţie, România  are nevoie de 3,5 milioane de tone anual pentru furaje, 1,5 milioane tone, 6 milioane tone ca rezervă de stat, ca să avem asigurată păpica. Dar ce ne facem cu acei fermieri care preferă să-şi exporte producţia de cereale? Pentru că în România există 4-5 mari comercianţi de cereale care cumpără şi vând şi care n-au nici o treabă cu interesele naţionale.

I-am sugerat ministrului agriculturii să ia nişte măsuri foarte importante. Să acorde credite fermelor medii, şi, de asemenea sectorului de panificaţie, fără dobândă şi în condiţii foarte avantajoase, astfel încât să permită procesatorilor să achiziţioneze întreaga cantitate de grâu pentru un an de zile; în felul acesta nu vom mai avea probleme până la recolta viitoare. Părere personală. Un om gospodar întâi îşi asigură familia, şi apoi, dacă apare oarece surplus, mai dă şi la vecini. Metaforă.

Aurel Popescu, preşedintele Rompan: „Stocurile nu trebuie ţinute la secret de cine le deţine, şi trebuie făcute cunoscut”.

La noi ce să să spun, e sat fără câini (spun unii producători şi proprietari de stocuri).

Nu trebuie să te lauzi de exemplu în mass-media cu cantităţile obţinute, pentru că te trezeşti cu corpul de control al ministrului, guvernului etc. Deja este o creştere de 20% la făină, spune domnul preşedinte al sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, sugerând că pâinea se va scumpi corespunzător. Dacă preţul grâului continuă să crească, situaţia va deveni dezastruoasă.

Exporturile au diminuat din stocul existent. Păi mai avem în portul Constanţa 800 mii tone de grâu care stau să se încarce în vagoane.

Auziţi cum stau lucrurile, domnilor PNL-işti?

Dacă-i tot trageţi cu articolul 22, 55 şi mai ştiu eu care din Constituţia României, (ignorându-l intenţionat pe cel cu nr. 53), şi dacă nu înţelegeţi s-o  lăsaţi mai moale cu cele restricţii, motivând salvarea de vieţi şi în acelaşi timp interesele lui Raed Arafat, pe care, de fapt, la venirea la guvernare strigaţi din toţi bojocii că veţi să-l maziliţi, şi nu vă îndreptaţi privirea şi spre celelalte mari probleme care se profilează la orizont, nu ştiu câţi români vor mai avea încredere în PNL.

Iar venirea comuniştilor în fotoliile guvernamantale în situaţia de faţă, vi se datorează în exclusivitate.

Ioan Dan PINTILIE 28 - mai - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...