http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în 20 iulie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune în cadrul Consiliului AgriFish desfăşurată în timpul preşedinţiei germane. Aceasta este totodată prima reuniune cu prezenţ[ fizică de la începutul pandemiei de COVID-19. Ministrul Agriculturii şi pescuitului din UE va desfăşura un schimb de opinii cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC). Discuţia va viza, în special, regulamentul privind planurile strategice PAC şi agricultura verde. Una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Consiliului AgriFish vizează strategia „De la fermă la consumator”, care a fost prezentată de Comisia Europeană anul acesta în data de 20 mai. Obiectul strategiei este creşterea durabilităţii sistemelor alimentare din Europa.
Reamintim că la 8 iunie, miniştrii au desfăşurat un prim schimb de opinii referitor la propunerea Comisiei, în combinaţie cu propunerea privind o strategie a UE în domeniul biodiversităţii. Ambele fac parte din iniţiativa Comisiei intitulată „Pactul verde european”. Referindu-se la abordarea propusă de comisie pentru punerea în aplicare a Strategiei „De la fermă la consumator” (F2F), ministrul Adrian Oros a afirmat în cadrul intervenţiei sale că soluţiile trebuie să fie pe măsura ambiţiilor, atât din perspectiva bugetului, cât şi a cerinţelor pentru transformarea durabilă a modului de producţie agro-alimentară a UE. Strategia „F2F” propune obiective care vor avea impact benefic asupra mediului şi climei, prin stimularea aplicării unor practici agricole durabile, dar vor afecta competitivitatea fermierilor europeni. Apreciem iniţiativa Comisiei de a sprijini statele membre cu recomandări care să faciliteze transpunerea obiectivelor celor două Strategii, dar acestea trebuie să rămână doar recomandări, să nu condiţioneze aprobarea Planului Strategic şi să ţină cont de specificitatea fiecărui stat membru, a subliniat A. Oros. În opinia sa, atingerea obiectivelor F2F constituie o mare provocare şi ar putea conduce la ineficienţa acestei strategii deoarece:
• Cerinţele sunt foarte ambiţioase, iar fondurile nu sunt corelate cu acestea. Prin urmare, există riscul ca fermierii să nu fie interesaţi de accesarea măsurilor.
• Reducerea utilizării inputurilor chimice va conduce la reducerea productivităţii şi, implicit, a veniturilor fermierilor, deci trebuie identificate
soluţii care să evite punerea în pericol a siguranţei alimentare şi falimentul fermelor europene, care vor duce la importul de produse care nu respectă standardele UE.
În discursul său, Adrian Oros a declarat că România consideră aceste lucruri ca o prioritate şi măsurile sunt adecvate pentru atingerea obiectivelor strategiei.
Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezintă o oportunitate întrucât încurajează lanţurile de aprovizionare mai scurte, oferă posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sănătoase şi sustenabile. Realizarea obiectivelor strategiei nu trebuie să compromită în nici un fel securitatea şi siguranţa alimentară. PAC are ca obiectiv şi garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură. Dar fermierii europeni se confruntă cu o serie de probleme privind importurile ieftine care nu respectă standardele UE, lipsa forţei de muncă, diferenţe de sprijin comunitar între statele membre, diferenţe de capitalizare a fermelor, etc.
În acest sens trebuie continuată convergenţa externă a plăţilor directe. Plăţile către fermieri trebuie să acopere eforturile lor pentru livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepanţelor de venit faţă de alte sectoare şi mai ales pentru livrarea de produse la preţuri accesibile tuturor consumatorilor. Nu în ultimul rând, trebuie stimulată consolidarea cooperării dintre producătorii primari pentru a-şi susţine poziţia în cadrul lanţului alimentar, a afirmat A. Oros.
Comisia a susţinut în cadrul Comisiei AgriFish o prezentare cu privire la situaţia actuală a pieţei agricole.

DIP - DIP 9 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...