logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

Aşa se pune pumnul în gură celor incomozi!

Un ordin de ministru emis pe şest de Adrian Oros, la finalul anului trecut, blochează orice încercare a unei asociaţii de fermieri nou constituită, de a participa la consultările de la Ministerul Agriculturii. Mai mult, prin acest ordin, ministrul Adrian Oros îşi conferă lui însuşi puteri discreţionare în a decide pe cine primeşte şi pe cine nu la discuţiile cu mediul asociativ, fără a fi obligat să motiveze în vreun fel discriminarea.
Prin ordinul de ministru nr. 304 din 19 octombrie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, partea 1, nr. 1026 din 4 noiembrie 2020, se instituie procedura de selecţie a organizaţiilor profesionale din sectorul agricol şi agroalimentar în grupurile de dialog civil naţional. Ordinul cu pricina poate fi consultat. Printre alte condiţii, pentru a fi acceptată la discuţiile de la MADR, unei asociaţii i se solicită, la articolul 5, litera d, extras din Registrul asociaţilor şi fundaţiilor prin care se atestă înregistrarea organizaţiei în cauză cu cel puţin 6 luni anterior datei de depunere a candidaturii. Adică o asociaţie care a primit personalitate juridică în octombrie 2020, cum este cazul Asociaţiei Forţa Fermierilor, trebuie să aştepte minimum 6 luni, pentru a putea depunde o cerere să fie primită la discuţiile pe care ministrul Adrian Oros le poartă cu mediul asociativ, pe chestiuni esenţiale pentru viitorul agriculturii. Interesant este că la data la care a emis ordinul, Asociaţia Forţa Fermierilor avea deja dosarul depus la instanţă, iar ministrul ştia despre demersurile pe care le făceau, pentru înscrierea Asociaţiei Forţa Fermierilor. Prin urmare, printr-un artificiu birocratic discreţionar şi abuziv, fără să îl motiveze, Adrian Oros a blocat intrarea Asociaţiei F.F. la consultările de la MADR. Adică ministrul Agriculturii a decis că pe moşia sa se va consulta doar cei cu care are chef, care probabil sunt mai puţin combativi în a apăra drepturile fermierilor, cu unii cu care este blat (?!), de parcă acesta este rolul consultărilor. Prin asta Oros demonstrează că îi este frică de Asociaţia Forţa Fermierilor? Şi de ce de fapt acest termen neaparat, 6 luni. De ce trei sau 9. Ordinul nu oferă nici o explicaţie. De asemenea, în cadrul aceluiaşi ordin, Adrian Oros a stabilit criterii arbitrare sau vagi de selecţie a celor cărora le permite accesul la consultările de la minister. Abuzul, în aceste condiţii, este evident. Asociaţia Forţa Fermierilor a depus, încă de la jumătatea lunii ianuarie, adrese oficiale, atât către ministrul Agriculturii cât şi către Autoritatea de Management PNDR din cadrul ministerului, prin care solicită să participe la discuţiile cu mediul asociativ de la MADR, şi la consultările cu privire la PAC 2021-2027, dar nu a primit nici un fel de răspuns.
În faţa acestui abuz, Asociaţia Forţa Fermierilor va începe demersurile de sesizare a acestui caz, demersuri care l-au deranjat la maxim pe dom ministru Oros, pentru că Asociaţia respectivă cerea ministrului acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară şi transparenţă totală în consultările cu mediul asociativ. Domnilor fermieri, chiar nu aţi observat că, din momentul în care ministerul Agriculturii, şi de ce nu, toată ţara, a fost privatizată de PNL, vă zbateţi degeaba? Patru ani totuşi, nu-s un veac. Deşi sper să fie comprimaţi cât mai mult.

Ioan Dan PINTILIE 19 - februarie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF