logoImpact EST nr. 866 - 12.04.2021

Pe un post TV am văzut un film intitulat „Regele care l-a păcălit pe Hitler”. Filmul prezintă povestea participării României la Războiul al II-lea Mondial, cu accent pe episodul întoarcerii armelor contra nemţilor.
Acţiunea Regelui care ne-a părăsit de curând este sugerată de titlu ca o păcăleală la adresa nemţilor cu care eram aliaţi. Problema a fost că dacă aliatul te duce în prăpastia cea mai adâncă, atunci eşti nevoit să-l păcăleşti şi pe el, nu numai pe duşman.
În zilele noastre suntem aliaţi cu germanii în cadrul UE.
Şi, totuşi, edilii culturali şi administrativi ai Galaţiului le-au mai tras o păcăleală germanilor, de data aceasta fără nici o justificare.
În concepţia unei masive majorităţi a gălăţenilor, şi nu numai, monumentul ridicat în zona Stirex evocă nişte luptători gălăţeni care au apărat oraşul de un atac al nemţilor. Uriaşa majoritate a celor pe care i-am întrebat despre semnificaţia monumentului nu a făcut altă remarcă atunci când a văzut că e vorba de anul 1918, decât că atunci ne-am luptat în multe locuri, deci şi în Galaţi, în special cu nemţii. Cu foarte puţine cuvinte în plus scrise pe plăcuţele de pe monument s-ar fi evitat edificarea unui alt monument în Galaţi, de la care privitorul de rând pleacă prost informat sau ridicând din umeri nedumerit. Oare edilii culturali şi administrativi ai oraşului nostru sunt aşa delicaţi când e vorba de a puncta istoria cu date legate de marele vecin de la răsărit, din teamă, din slugărnicie întârziată sau din prostie?

Ghiţă Lungu 2 - februarie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...