logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

În timp ce unii bagă banii în terenuri metropolitane, săli polivalente, sau studii pentru metrou, la noi toţi banii se duc pe uliţe, la ţară…

Ministerul Finanţelor Publice a finalizat repartizarea „Sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, alocate bugetelor locale pentru finanţarea unor proiecte de investiţii şi a altor cheltuieli”.
PRECIZĂM CĂ SUMELE SUNT EXPRIMATE ÎN MII LEI. Conform documentului oficial emis de către MFP, suma totală alocată este de 379.031, din care, judeţele au primit 138.000 lei, iar comunele, oraşele şi municipiile, 241.031 de lei.

Noi ne ducem în secolul trecut, alţii, săgeată în viitor

Din sumele defalcate din TVA, judeţului Galaţi i-au fost alocaţi fix 6.200 de lei. Ce facem noi cu acest mărunţiş, domnule preşedinte CJG şi doamnă vicepreşedinte? Păi ne dăm de-a dura şi modernizăm drumuri din pământ situate în mândrele şi săracele noastre comune.
Căci absolut întreaga sumă de 6.200 lei (în mii lei, cum am precizat în şapoul acestui text) se va pierde în noroaiele drumurilor noastre, uliţe demne de secolul trecut. Desigur, sună pompos: „modernizare străzi” la Tecuci, Bereşti, Rediu, Cavadineşti, Iveşti şi Smârdan. Am vaga bănuială cum că mai toate aceste localităţi au primari penelişti, nu LIBERALI.
Haideţi să vedem ce vor să facă patru judeţe din Transilvania cu sumele repartizate, la care, desigur, vor aloca şi preşedinţii lor, diferenţele.
ORADEA vrea să finalizeze o Sală Polivalentă de 5.000 de locuri, BRAŞOVUL vrea să achiziţioneze, printre altele, terenuri de la proprietari, pentru amenajare zonă industrială, CLUJUL va adăuga aceşti bani pentru a-i cheltui pe studii de prefezabilitate privind realizarea metroului şi a două linii de tren metropolitan, iar SIBIUL bagă o parte din suma alocată în documentaţia tehnică pentru construirea unui Centru de Spectacole şi Conferinţe. A-ţi PRICIPIT?!, în timp ce noi, aici, pe dealurile Covurluiului, unde şi acum lupu-i tot CĂŢĂL, umblăm încălţaţi în gumari şi ne dăm pe RĂPĂGUŞIRILE din nămolul drumurilor… O precizare. Suma de 6.200 de lei alocată judeţului Galaţi este împărţită astfel (repetăm, numai pentru modernizare străzi): Tecuci – 3.000, Bereşti – 1.000, Rediu – 500, Cavadineşti – 500, Iveşti – 1.000 şi Smârdan – 200.

Campion la alocări, Braşovul.
Ultimul loc, Buzăul

Pe primul loc în alocările de sume defalcare din TVA este Braşovul, cu o sumă de 61.524 lei (în mii lei). Pe locul doi este judeţul Timiş, cu 46.575 de lei, iar pe locul trei este Sibiul, cu 30.670 de lei.
Cea mai mică sumă, care ni se pare de toată jena, este cea alocată judeţului Buzău: 200 lei! Că atâta i-a dus mintea să ceară, cică pentru achiziţionare utilaje pentru autogospodărirea celor din comuna Lopătari.
Vecinii noştri, brăilenii, au primit doar 900 de lei, suma urmând să fie adăugată finanţării pentru înfiinţarea unei gropi ecologice de depozitare a gunoiului de grajd! Dar sub ei, se situează Suceava, care a primit doar 870 de lei, în timp ce judeţul Neamţ a primit 1.270 de lei, acesta fiind topul sumelor mici.
Oricum, nu acestea sunt bugetele consiliilor judeţelor. Repetăm, sunt doar sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată. Şi ca să nu mai tăvălim gogoaşa prin zahăr, este evidentă lipsa de viziune, de orizont, a decidenţilor din REGAT, în comparaţie cu cea a liderilor din Banat, Crişana şi Ardeal.

Gelu CIORICI 12 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...