logoImpact EST nr. 893 - 30.11.2021

Topuleţe cu nesimţiţii din multinaţionale

Pe Telecom, de departe, Vodafone se distinge prin „imensa” transparenţă fiscală, declarând pe 2017 un mizilic de profit.
Dintre „petrolişti”/„benzinari”, iese în evidenţă Lukoil. Aşa arată pe cifre, că Lukoil sunt lideri la nesimţire. Însă având în vedere restul procentelor din Cifra de Afaceri declarate ca profit, noi propunem ca fiecare multinaţională din acest top să ia premiul 1 la nesimţire fiscală.
Dintre reprezentanţii mărcilor de maşini, iese în evidenţă la nedeclarat profit marele ROMÂN Ion Ţiriac. El are sfaturi bune pentru ţară când se dă în stambă la televizor, mai puţin cu practica, căci la declarat profit în România e repetent. De la Ţiriac, s-a „îmbolnăvit” şi Mercedes Benz…
Alţi „săraci” sunt ăştia din topul retailerilor de electronice/electrocasnice, care nu au după ce bea apă. Vând de miliarde de lei pe an, dar nu le iese treaba cu profitul. De ani de zile nu le iese. Marea vedetă EMAG e pe pierderi de ani de zile.
Firmele care vând ţigări au şi ele arici la a declara profituri, deşi fac cifre de afaceri colosale.
În distribuţia de produse farmaceutice, chiar şi în retail, tupeul şi nesimţirea fiscală sunt… contagioase. Toate firmele de mai jos duduie de sănătate la cifra de afaceri, dar fac viroză când e de plătit ceva şi ţării unde fac profiturile astea.
Unii dintre cei mai mari nesimţiţi din businessul românesc sunt traderii de cereale. Este incredibil ce fac ăştia în bilanţurile fiscale! Toţi sunt puţin peste zero la sută cu profiturile!
Noi stăpâni de sclavi ai României, firmele multinaţionale din industria automotive, sunt surprizele topului: cei mai numeroşi ca ramură, cei mai rapace, cu cifre de afaceri incredibile, ascunse prin comunele invizibile ale ţării, sclavagind MII de români pe salarii de nimic şi cu profituri inexistente sau minimale. EXCEPŢIA pentru care ne dăm jos pălăria este CONTINENTAL ROMÂNIA, care merită aplauze! Restul, nişte stăpâni de sclavi, cum am spus.
Firmele de stat sunt, mare parte din ele, surpriza EXTREM DE PLĂCUTĂ a acestui top. Liviu Dragnea ar trebuie să ceară demiterea de urgenţă a papagalilor care se ocupă de primele 5 firme din acest top ruşinos, dar să îi sune să îi felicite pe managerii următoarelor 7, fiindcă aceste 7 companii dau lecţii de transparenţă fiscală marilor multinaţionale.

Top 20 supervedete multinaţionale nesimţite

Iată cum arată topul ăsta cu 100 cele mai mari companii din România când luăm parte în parte aceste firme.
Ştiaţi, de exemplu, că firma care gestionează reţeaua de benzinării Rompetrol are pierderi nenumărate sau profituri mici, dar că are „în ea” un acţionar miiiic, mic de tot, cu nume neutru, OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS, prin care se întâmplă lucruri suspecte ce put a evaziune fiscală, şi că OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS are cifre de afaceri de maxim 2 milioane de euro pe an, reuşind în schimb să declare pierderi de SUTE de milioane de lei pe an? E tare, nu?
Am solicitat fiecărei companii un punct de vedere despre taxa pe lăcomie şi, celor care au cifre mici de profit, o explicaţie pentru asta. Să vedem cine e transparent în aceste multinaţionale.

Locul 1: AUTOMOBILE DACIA SA
Cifră de Afaceri 2017 – 23 143 498 839 LEI,
Profit 2017 – 539 096 215 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 2,33%,
Acţionar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: producţie autovehicule

Da, sigur, cea mai mare companie din România, îi pupăm în cur pe francezi despre cum au venit ei să facă Loganul la noi, etc. Însă la 2,3% rata de profit, francezii de la Dacia îşi bat efectiv joc de România, storcând-o de bani în acelaşi timp. Nimeni nu se atinge de firma asta, controalele ANAF sunt rare şi tematice, ITM nici nu se oboseşte. Marja de profit în producţia de autovehicule e MULT mai mare la nivel mondial. Francezii de la DACIA şantajează Statul Român cu problema socială generată de o eventuală plecare a lor în altă ţară. Da, 17.000 de angajaţi daţi afară ar fi o problemă, dar n-ar fi o problemă ca DACIA să mărească cota de profit, mai ales la felul în care îşi plăteşte angajaţii-pălmaşi, adică foarte prost.
Doar în ultimii 10 ani, uzina de la Mioveni a făcut ÎN ROMÂNIA o cifră de afaceri de 156 miliarde de lei, adică peste 34 de miliarde de EURO plătind în 10 ani impozit abia pentru 820 de milioane declarate ca profit. Adică mai nimic.

Locul 2: OMV PETROM MARKETING SRL
Cifră de Afaceri 2017: 15 063 976 049 LEI
Profit 2017: 320 516 157 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 2,13%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: comerţ carburanţi

O mică aducere aminte: OMV a achitat iniţial, în 2004, 669 milioane de euro pentru 33,34% din acţiunile Petrom. Suma pentru majorarea de capital până la 51% din acţiuni a fost estimată între 723 milioane euro şi 860 milioane euro. A fost considerat un jaf legitimat de Statul Român, în condiţiile în care, la momentul privatizării, OMV era o companie mai mică decât Petrom. Dacă e aşa, judecaţi sau nu voi, cititorii, după următoarele cifre.
În aceste paragrafe o să discutăm şi despre locul 3, căci locul 2 şi 3 din topul celor mai mari companii din România sunt din acelaşi grup.
Locul 2, OMV PETROM MARKETING, este compania care gestionează activităţile de comerţ ale carburanţilor prin staţiile proprii, în timp ce OMV PETROM SA se ocupă cu extracţia de petrol brut. Prin privatizare, România şi-a amanetat pentru totdeauna viitorul energetic din acest punct de vedere.
OMV PETROM MARKETING raportează cifre de profit absolut jenante! Să vii pe anul 2017 să declari 70 de milioane de euro profit, când tu ai rulat peste 3,2 miliarde EURO numai în respectivul an, înseamnă să ai tupeu de multinaţională!
În ultimii 10 ani, DOAR pe distribuţia şi vânzarea de carburanţi, OMV PETROM MARKETING a făcut o cifră de afaceri cumulată de peste 100 miliarde lei, adică peste 21 miliarde euro, şi a plătit impozit infim: au declarat profituri cumulate pe 10 ani de numai 450 de milioane de euro!
Credeţi că pe firma-mamă s-au făcut altfel lucrurile? OMV PETROM SA a rulat în 10 ani o cifră de afaceri cumulată de 167 de miliarde de lei, adică peste 36 miliarde de euro! A declarat pe 10 ani impozite de cca. 22 miliarde lei, dar asta numai pentru că în această companie mai există şi acţionar Statul Român, că, altfel, „austriecii” rădeau tot!
Cum este posibil ca Statul Român şi instituţiile de control fiscal să tolereze aşa ceva?

Locul 3: OMV PETROM SA
Cifră de Afaceri 2017: 14 764 836 448 LEI
Profit 2017: 2 399 947 986 LEI
Profit din Cifra de Afaceri:16,25%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: extracţie petrol brut

Locul 4: ROMPETROL RAFINARE SA
Cifră de Afaceri 2017: 11 192 755 314
Profit 2017: 418 336 728
Profit din Cifra de Afaceri: 3,74%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: fabricare produse obţinute din prelucrarea ţiţeiului

Notă: Două locuri mai jos, pe 6, figurează încă o firmă din grupul ROMPETROL. După ce discutăm de Rompetrol Rafinare, vă invit să vedeţi la locul 6 câteva aspecte absolut MAGICE prin care Rompetrol evaporă sute de milioane de euro din ce produce în România. Iinspectorilor ANAF din România le-a luat 10 ani să NU găsească nimic.
Sunt 19 ani de când România a privatizat pe bani de nimic singură rafinărie de la Marea Neagră. De atunci şi până astăzi, compania a fost violată comercial ba de Patriciu, ba de kazahii de la KazMunaiGas, ba de chinezi. În fapt, adevăratul viol s-a produs asupra României.
Cifrele alăturate nu au atras atenţia niciodată Fiscului. De ce? Nu se ştie. Putem bănui că e vorba de prostie şi mită, de incompetenţa sau presiuni. Sau de şantaj, căci Statul Roman are obligaţii financiare nerezolvate de peste 600 de milioane de euro acolo, povara de care nu mai răspunde nimeni.
În ultimii 10 ani, Rompetrol Rafinare a avut o cifră totală de afaceri de 105 miliarde LEI, adică peste 22 miliarde de euro. Dar a declarat pierderi 8 ani la rând. Pierderi în 8 ani consecutivi şi nu le-a văzut nimeni. Rompetrol Rafinare a „pierdut” 4 miliarde de lei în 8 ani pe contabilitatea românească, în timp ce rula 22 miliarde euro.
Păi, asta cum se numeşte?

Locul 5: KAUFLAND ROMÂNIA SCS
Cifră de Afaceri 2017: 10 086 636 311 LEI
Profit 2017: 670 347 865 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 6,65%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: comerţ cu amănuntul

E destul de trist să vezi că în top 100 al unei ţări cu potenţial se găseşte un retailer oarecare pe locul 5, în loc să fie o companie de tehnologie acolo. Asta arată că încă suntem o ţară în derivă. Kaufland este, fără îndoială, liderul pieţei de retail din România. În fapt, suntem atât de buni pentru ei, noi, românii, că ţara asta, aşa cum e ea, coruptă şi amărâtă, cum zic ambasadorii, e A DOUA PIAŢĂ a Kaufland, după Germania. Deci, fără România, Kaufland n-ar fi bine, căci România este locul 2 la venituri.
Respectul Kaufland faţă de România însă nu e acelaşi. Trecând peste campaniile de PR false în care Kaufland se lipeşte de ideea de Românie (ultima e cea cu centenarul), liderul de retail face destul de puţine pentru această ţară.
Anul trecut a raportat peste 670 mil. de lei profit, dar, din nou, dacă nu le aveţi cu termenii, înţelegeţi că Statul Român nu ia 670 de milioane, că încasează doar 16 % din impozitul aferent. Cum este posibil să raportezi profit doar 6 la sută din cifra de afaceri când tu eşti LIDERUL din retail şi ai mărgini de cel puţin 35-40 la sută în realitate, conform unor surse din interiorul companiei? Nu ştim, dar Fiscul ar putea şti. Kaufland strânge în chingi toţi furnizorii, ia taxe de raft, taxe de şmecherie, taxe de marketing OBLIGATORII pentru mizeria de revistă de brand, taxă de expunere, îşi cunoaşte forţa atât de bine, încât e IMPOSIBIL de crezut că doar atâta e profitul.
Într-un interviu compus din multe limbi în fund, CEO-ul Kaufland România, Marco Hössl, bagă o cugetare profundă:
„Our business îs to be there for people, to help them improve their lives.”
Businessul nostru înseamnă să fim aproape de oameni, să îi ajutăm să îşi îmbunătăţească viaţa, zice Marco Hössl.
În ultimii 10 ani, Kaufland a avut peste 70 de miliarde de lei cifra cumulată de afaceri. Adică peste 15 miliarde de euro. Şi a declarat puţin peste 3,5 miliarde lei profit. Adică ţărănie cu discount. Adică nici măcar 800 de milioane de euro.

(va urma)

Liviu ALEXA, www.ziardecluj.ro 25 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...