logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Ambasadoarea României la Haga a intrat în joc şi a vizitat Damen pe 12 octombrie!

Această ştire care ar fi trebuit să alerteze serviciile noastre secrete şi pe Ministrul Apărării Naţionale, organizatorul – beneficiar al licitaţiei pentru atribuirea contractului privind construirea a trei corvette militare în valoare de 1,6 miliarde de euro, a trecut aproape neobservată sau, oricum, absolut deloc dezbătută în spaţiul politic instituţional mioritic.
Aşadar, pe un fundal tensionat privind organizarea şi atribuirea acestui uriaş contract, înţesat cu vizite intempestive şi controversate, pleosc şi vizita ambasadorului României la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, excelenţa sa Brânduşa-Ioana Predescu, comisă în data de 12 octombrie, la sediul central al Damen Shipyards din Gorinchem-Olanda.
Ca reprezentant al statului român în acest regat, eu nu pot crede că doamna ambasador nu are informaţii privind grupul Damen şi faptul că acesta este înscris în această licitaţie alături de alţi doi competitori din Italia şi Franţa, mai ales că în aşa-zisa vizită a fost însoţită de către Cristian Mateescu, ministru consilier al Biroului de promovare comercial-economică din cadrul ambasadei.
Şi, cu siguranţă, domnul ministru consilier este un „afiliat” al SIE!
În urma aceptării acestei invitaţii în „bârlogul” proprietarului Damen Shipyard Gorinchem, dl. Kommer Damen, vizită cel puţin controversată (dacă nu altfel), având în vedere miza apropiatei licitaţii, pe siteul oficial al Ambasadei României în Ţările de Jos, a fost postat un material informativ la rubrica „Actualitatea ambasadei”. Materialul este însoţit (iarăşi lobby cât trei corvete!) de o fotografie de grup, unde în prim-plan sunt Kommer Damen şi excelenţa sa Brânduşa-Ioana Predescu. O a doua imagine îi înfăţişează doar pe cei doi, ambasadoarea etalând şi cadourile de protocol. Înainte de a cita integral materialul de pe siteul ambasadei, vă reamintim că licitaţia trebuia să aibă loc la data de 27 octombrie 2018, iar „vizita” fuse tocmai în 15 octombrie! Din motive de… nu ştim, doar le presupunem, Ministerul Apărării Naţionale, ordonatorul de credite pentru cele trei corvette militare, a anunţat că licitaţia a fost amânată pentru data de 15 noiembrie.
Şi încă un amănunt: pe data de 12 septembrie 2018, Guvernul României s-a trezit cu vizita intempenstivă şi scurtă a premierului Olandei, Mark Rutte, care nu se sfieşte să-şi facă poze pe şantierele Damen, împreună cu Kommer Damen, şi care apoi sunt plasate în spaţiul public. Sigur, el a venit să ne reamintească faptul că din cauza corupţiei, România nu va intra în spaţiul Schengen. O ameninţare de tip lobby, nu?! Or în România nu există o lege a lobby-ului, deci premierul Olandei trebuia „săltat” de DNA, aşa cum şi ministrul de externe al Austriei trebuia „săltat” când a venit intempenstiv şi a făcut lobby pentru ca firma austriacă, firmă cu capital majoritat austriac, OMV Petrom, să beneficieze prin legea offshore de facilităţi în exploatarea uriaşelor zăcăminte de gaze naturale din Marea Neagră.

Dar să vedeţi lobby şi publicitate „gratuite” pentru Damen în comunicatul Ambasadei!

„Vizita Ambasadorului României la Haga la sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem
La data de 12 octombrie 2018, ambasadorul României la Haga, însoţit de consilierul economic, a făcut o vizită la sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem, la invitaţia conducerii companiei. Cu această ocazie, a purtat discuţii cu Kommer Damen, proprietarul firmei şi cu alţi membri din conducerea acesteia.
Conducerea Damen a exprimat apreciere deosebită pentru cooperarea, de-a lungul timpului, cu autorităţile române şi satisfacţie pentru calitatea resursei umane cu care compania lucrează în România. A fost, de asemenea, accentuat interesul Damen de a rămâne angajat, pe termen lung, în industria construcţiei de nave din România prin Şantierele Navale de la Galaţi şi Mangalia. Au fost ilustrate realizările DAMEN, o companie cu o istorie de 125 ani, prezentul şi perspectivele atât în context global, cât şi al prezenţei DAMEN în ţara noastră.
Firma olandeză, cu un venit total anual de peste 2.5 Mld. Euro, angajează în România peste 3000 ingineri, tehnicieni şi specialişti de înaltă calificare. Urmare transferului de tehnologie şi know-how în România s-a înregistrat o creştere impresionantă a avantajului competitiv în acest sector, în şantierele DAMEN din ţara noastră construindu-se o paletă larga de nave maritime. Centrul de R&D realizat de DAMEN la Galaţi contribuie la dezvoltarea de noi proiecte moderne de nave de ultimă generaţie cu utilizări diverse, de la spărgătorul de gheaţă de peste 200 m lungime, la nava-amiral a marinei militare olandeze şi până la nave cu propulsie integral electrică. Acestea sunt realizate în întregime în ţara noastră, continuând astfel tradiţia şi prestigiul industriei navale româneşti.”

Parchetul olandez anchetează Damen Gorinchem pentru corupţie

Sigur că nu aşa ne putem apăra de acuzaţiile de corupţie la adresa României, din cauza cărora ţara noastră a fost ameninţată pe 12 septembrie de către prim ministrul Olandei, Mark Rutte, care a vizitat intempestiv România, ci numai prin legi dure şi aplicate, nu doar de către procurori, ci şi de către judecători. Până la capăt.
Dar să revenim la acest ultim intertitlu.
Conform informaţiilor apărute într-un studiu NRC, precum şi în spaţiul public intern şi internaţional, Grupul Damen Shipyard Gorinchem Olanda este acuzat şi anchetat pentru fapte de corupţie de către procurorii olandezi. Damen a făcut afaceri în state ca Brazilia, Chile, Libia, Togo, Ghana şi Sierra Leone, obţinând contracte dând mită prin intermediar, se mai afirmă ăn studiul citat.
Dincolo de asta trebuie să punctăm că Damen Shipyard Olanda are în ţara noastră şantierele navale de la Galaţi şi de la Mangalia (aici este acţionar şi statul român), unde lucrează pentru ei, pe nişte salarii disproporţionat de mici faţă de valoarea mare adăugată prin munca lor, circa 3000 de oameni.
Şi acum să cităm ce a declarat ex-preşedintele Traian Băsescu, pe Facebook, în data de 27 octombrie, ora 15.33.

„Filiera Olandeză – eu nu-i spun filieră mafiotă
Cadenţa evenimentelor:
1. Pe data de 12 Septembrie 2018, ne vizitează intempestiv Mark Rutte, Premierul Olandei, care vine pentru câteva ore la Bucureşti pentru a da o declaraţie în care spunea că suntem o ţară coruptă, deci NU Schengen.
2. Pe 01 Octombrie 2018, în Comisia LIBE a Parlamentrului European, olandezul Frans Timmermans pulverizează pur şi simplu România printr-un raport despre corupţie şi stat de drept, raport împănat cu destule inadvertenţe;
3. Pe 22 Octombrie 2018, Raportul Final al Comisiei de la Veneţia vine şi susţine inadvertenţele din raportul Timmermans, ba este chiar la un pas să ceară modificarea Constituţiei. Raportor a fost olandezul Martin Kuijer.
4. Pe 26 Octombrie 2018, compania olandeză Damen, suspectată şi anchetată pentru corupţie, se aştepta să primească un contract de 1,6 miliarde euro de la Guvernul României. Decizia a fost amânată până pe 15 Noiembrie 2018.
Eu nu cred că „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte, Frans Timmermans şi Martin Kuijer s-au concertat pentru a face presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către firma olandeză Damen, mai ales că aceasta este suspectată şi anchetată pentru corupţie.
Nu cred nici că fotografiile apărute în presă cu Mark Rutte şi proprietarul Damen au semnificaţie nu…sunt doar aşa…ca să nu greşim câştigătorul.
Mă aştept ca „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte şi Frans Timmermans să acuze România de corupţie dacă „penalii ” de la Damen ar primi contractul de 1,6 miliarde euro pentru armată.
Dacă vrem în Schengen, eliminăm olandezii „penali” de la Damen.”


O concluzie
Acesta este, prieteni, o parte din tot ce ştie şi poate să facă un stat, prin reprezentanţii lui de cel mai înalt nivel, pentru ca economia lui să fie puternică şi competitoare de succes, oriunde ar concura marile companii din ţara acestui stat. Iată ce ştiu şi fac alţii, iar ai noştri politicieni, de aici sau de la Bruxelles şi din toate ambasadele pe care le avem în lume, ştiu şi fac, dar nu fac pentru ţara lor, ci DOAR PENTRU EI. Îi pot felicita pe olandezi numai din acest punct de vedere, dar să nu mai fie atâta de profund ipocriţi, că doară nu le-am luat tonele de lalele fără bani. Şi mă refer la ei, căci sunt cei mai înverşunaţi adversari ai intrării României în spaţiul Schengen. Şi cred că şi singurii.

P.S. Pe fundalul fotografiei de grup de la vizita ambasadorului la sediul Damen se vede arborat şi tricolorul, de parcă Damen ar fi un stat … în stat!

A consemnat Grig IONESCU 2 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...