logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

„Brokerul fugar” Cristian Sima face o analiză strălucită şi predicţii surprinzătoare viitorului românilor, aşa cum numai un expert de elită în trading le poate intui.
El îşi intitulează noul ciclu de „dezvăluiri” despre viitor într-o serie de postări intitulat „Scrisori din carantină”
– În primăvara lui 1914, omenirea trăia liniştită şi nimeni şi nimic nu prevestea ce avea să vină. Monarhiile conduceau Europa, unele mai blând, ca-n UK, altele foarte dur, ca-n Rusia. Revoluţia industrială crease clasa muncitoare, care începea să protesteze împotriva exploatării.
– Când clasa conducătoare simte că nu poate face faţă cerinţelor propriului popor, apelează întotdeauna la naţionalism. Ideea unui mic război, rapid, care să hiperbolizeze sentimentele naţionale, a apărut legea în mintea conducătorilor.
– Atentatul de la Sarajevo le-a dat motivul să înceapă. Germania se dezvoltase mult peste locul ei în lumea de atunci şi voia să ia partea leului. Primul Război Mondial a început într-o euforie totală, naţionalismul a mobilizat popoarele şi le-a făcut să uite de grijile cotidianului. Soldaţii mâncau mai bine de la cazarmă şi pe front decât acasă şi nici nu mai trebuiau să muncească în fabrici şi la câmp 12 ore pe zi, inclusiv sâmbăta.
– Dar socoteala de acasă nu a funcţionat şi în piaţă, războiul a durat 4 ani şi a făcut zeci de milioane de morţi. Cu cât războiul ţinea mai mult, cu atât soldaţii se întrebau pentru ce se bat. După război lumea s-a schimbat bine, multe monarhii au dispărut, a apărut comunismul în Rusia, dar sigur omenirea nu a învăţat nimic din acea experienţă, ca dovadă că la 20 de ani a repetat-o cu pagube şi mai mari.

COVID: istoria se repetă

Poate nu vi se par posibile similitudinile cu perioada actuală, dar eu aş încerca să vi le găsesc.
În 2019 omenirea se afla într-o frumoasă letargie de idealuri, ideologii şi cunoaştere. Valorile societăţii erau doar succesul financiar şi social. Nu mai conta ce ştii, ce cunoşti, ce gândeşti, ci doar câţi bani faci, ce poziţie ai în societate, cât de tânără e nevasta, ce maşină ai, ce telefon ai şi nu în ultimul rând, câte like-uri şi followers-i ai pe Facebook. Cu noile tehnologii, media reuşea să manipuleze întreaga omenire. Cu noile tehnologii, unul ca Trump a ajuns preşedinte şi UK a făcut Brexitul. Robert Mercer şi Cambridge Analitica au demonstrat că pot falsifica rerendumuri şi alegeri perfect democratice. Doar cu puterea tehnologiei, lumea putea fi uşor manipulată. Ni se aruncau în faţă nişte valori, pe care, deşi la început nu le agream, cu timpul ajungeam nu doar să le adoptăm, dar chiar să le susţinem fanatic.

România după Covid. Guvernanţii s-au apucat de tipărit bani

Apoi a apărut „virusake”, un fel de atentatul de la Sarajevo. Virusul a aruncat economia mondială în aer. El a lovit în toate clasele sociale, dar mai ales în micile afaceri. Ce au făcut guvernanţii? Cum un război nu mai era de actualitate, s-au apucat de tipărit bani masiv şi au izolat lumea în casă, cu salariul plătit din banii tipăriţi. Exact ca în 1914, câştigai bine dar nu munceai deloc şi, cum nu puteai ieşi să-i cheltuieşti, economiseai şi mai mult. Conducătorii se chinuie să salveze orice viaţă, chiar şi a bătrânilor de 90 de ani şi noi stăm acasă plătiţi. Cum să nu fii impresionat de asta? Dar dacă situaţia se prelungeşte? Entuziasmul soldaţilor din 1914 dispăruse total în 1916. De data asta cât va ţine?
Continuarea asta este necesară pentru toţi, e un fel de catharsis, după euforia ultimilor 30 de ani. Idolii au dispărut de pe scenă, fotbaliştii nu mai joacă, actorii celebri nu mai fac filme, concertele cu marile vedete s-au anulat şi, nu în ultimul rând chiar şi cei mai bogaţi au văzut cum acţiunile lor la bursă scad dramatic şi repede. O să-mi spuneţi că e o comparaţie desuetă, până acum au murit 200.000 de oameni, cam cât la Verdun în două zile de lupte. Da. Aşa e. Dar, ca să nu moară mai mulţi, economia mondială s-a închis, America are 24 de milioane de şomeri noi în ultima lună şi, dacă îi punem şi pe cei care stau acasă şi trăiesc din bani tipăriţi ajungem la peste două miliarde de oameni care nu muncesc, nu-şi găsesc rostul şi încet-încet îşi vor pierde răbdarea. Viteza istoriei astăzi, este de 10 ori mai mare decât în 1914. Atunci de la Moscova la Paris călătoreau doar cei bogaţi, şi le luau 3 zile şi 3 nopţi.
Dacă o fată frumoasă pune o poză, va avea sute de like-uri, dacă scrie două rânduri geniale, va avea cel mult 5. În secolul 20, nu impresionează poeziile lui Eminescu, acum ne impresionează reverul lui Halep. În 1914, femeile cele mai râvnite se adunau în cercuri de literatură, astăzi se adună în salonul de frumuseţe. În 1914, ca să-ţi măriţi cu succes fata, o dădeai la o şcoală de renume, astăzi o duci la chirurgul estetician.
O să-mi spuneţi că nu suntem toţi aşa, că avem valori culturale, morale etc. Poate.
E greu să recunoaştem sistemul de valori.
Nici după primul Război Mondial schimbările nu au fost în bine, s-a renunţat la idolatrizarea lui Tolstoi şi Dostoievski şi i-au adoptat pe Lenin, Marx, Troţki şi apoi Stalin.

COVID: Solidaritatea europeană funcţionează până la bani

Când guvernanţii nu mai pot controla situaţia, apelează la naţionalism. Aşa va fi şi acum.
Momentan am închis graniţele, fiecare ţară europeană are planul ei de salvare, solidaritatea funcţionează până la bani. Exemplele date de istorie au fost uitate, şcoala te învaţă economie, matematică financiară, nimic despre inflaţie şi tot ce urmează. Neagu Djuvara scria odată că cel mai bun bravo de ţară e să-ţi scrii istoria adevărată.
Se crede că peste maximum doi ani să-i invidiem pe cei care au 200 de oi şi nu pe cei cu 3 BMW-uri. Altminteri, e foarte uşor ca în haosul ce se va creea după pandemie, să apară figuri naţionalist-populiste, dictatori criminali.

DIP - DIP 17 - iulie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...