logoImpact EST nr. 850 - 27.11.2020
logo

logo

Timonierul din umbra

Credeam că lucrurile sunt uşor tulburi pe platforma Comat-ului (fostul B.J.A.T.M), meşterit în ultimii ani cu adâncă chibzuinţă de oamenii de încredere ai lui Cătălin Chelu. Dar se pare că informaţia furnizată de noi în episodul I, cea referitoare la solicitarea în instanţă a dizolvării societăţii de către un acţionar, a inflamat pe mulţi acţionari cuponari. Aceştia sunt indignaţi de modul de gestionare a patrimoniului SC Comat, începând din momentul infiltrării în acţionariat şi la conducere a grupului Chelu. De precizat că la această dată societatea mai are peste 2.000 acţionari cuponari, care au fost şi sunt simpli spectatori la jaful organizat de grupul Chelu.

Scurt istoric al acaparării de tip mafiot

Interesul lui Cătălin Chelu pentru Comat era major: teren la greu, poziţie jos pălăria!

Conform tipicului, Chelu Cătălin a cumpărat încă din mai 1998 un pachet de acţiuni la Comat, respectiv 5,08%, aşa cum a procedat în acea perioadă la un număr impresionant de societăţi listate pe piaţa RASDAQ. Salariaţii SC Comat au şi ei înfiinţat acel cunoscut PAS (Programul Asociaţilor Salariaţi) şi au cumpărat un număr de 121.695 acţiuni reprezentând 39,92% din acţiunile societăţii.

N-au avut noroc ! În stilul caracteristic de acţionare, Cătălin s-a infiltrat în PAS Comat găsind cârtiţa în persoana lui Mitu Ionel. În schimbul obţinerii unor viitoare funcţii, Mitu Ionel finanţat fiind de Chelu a început achiziţionarea de acţiuni de la ceilalţi membrii PAS; în final, la finele anului 2006 a obţinut un număr suficient de acţiuni de la salariaţi reuşind astfel destrămarea PAS Comat. Obiectivul fiind îndeplinit, Mitu a transferat acţiunile în 2007 către Chelu Cătălin care astfel a ajuns să deţină la 1 iunie 2007, 298.462 acţiuni, adică 38,78% din capitalul social. Era mai mult decât trebuia ca să dispună discreţionar de societate. De aici totul a fost o bagatelă. A mai achiziţionat el ceva acţiuni şi pe alte societăţi ale grupului, l-a mai introdus în schemă pe tătucul vitreg, Cezar Rimar, Debrocons-ul SA etc. Cert este că deţinerea acestuia depăşea pragul de 50% din acţiunile societăţii încă de la finele anului 2007. Prima apariţie a unui membru al grupului Chelu la Comat a fost Constantinescu Gabriel, numit în C.A. în 2005, fiind omul ce fisura conducerea societăţilor în care se infiltra gaşca lui Cătălin.

Dezmăţ financiar în ritm de…lambada

Conform raportărilor financiare, până în 2006 societatea nu a avut datorii restante la bugetul de stat şi cel local şi a achitat dividente în cuantum de 55.982lei. Suma totală acordată ca dividente în 2004-2006 a fost de 303.173lei. Totul a devenit istorie, fiind pentru ultima oară cînd s-au mai acordat dividente. Stop! Era momentul să se vadă că împăratul Chelu este la frâiele SC Comat. Începând cu anul 2007 a început sarabanda financiară. Toată pleiada de procedee tipice grupului Chelu a intrat în joc. Membrii grupului, societăţile grupului, acţionau ca la carte, după un protocol bine stabilit, fiind rodaţi în acest mod de acţionare.

Majorări de capital, împrumuturi de sume uriaşe acordate de anumiţi acţionari, achiziţii fictive, cumpărări şi vânzări de acţiuni şi bunuri la preţuri de ruină etc., dar cel mai important fapt era acela al implicării SC Comat în:

Morişca malefică

Protocolul jafului trebuia respectat şi ca atare societatea a fost introdusă în cunoscuta ,,morişcă,, a tranzacţiilor bursiere după binecunoscutul ,,model Chelu,, prin care s-au devalizat toate societăţile în care a intervenit operaţional grupul acestuia; bineînţeles că nici SC Comat nu putea să lipsească din jocul diabolic. În schemă intră şi noua firmă înfiinţată de Chelu, specializată în tranzacţii bursiere, SSIF City Invest SA care lucrează ca la carte, dar nu prea mult timp. Cartea avută în vedere i-a şi determinat rapid sfârşitul, fiind anchetată, amendată conducerea şi în final închisă la terminarea cercetărilor efectuate de instituţia abilitată, respectiv CNVM.

Duelul CNVM – Chelu sau…joaca de-a şoarecele cu pisica

Organismul ce coordona piaţa de capital o dată cu debutul tranzacţiilor pe Razdaq şi ulterior pe Bursă a fost renumita instituţie CNVM, instituţie care spun multe persoane autorizate în materie că ar fi principala vinovată pentru dezmăţul bursier a lui Cătălin Chelu şi a camarilei, care au făcut cam ce au vrut pe piaţa de capital.

Toate persoanele aflate la conducerea acestei instituţii se poate spune că au reacţionat mai mult formal la activitatea grupului Chelu, sancţionându-l cu amenzi în mod repetat, impunându-i să facă oferte ba colo, ba dincolo. Conform legii 297/2004, CNVM a dispus prin Ordonanţă desfăşurarea OPP (ofertă publică preluare) obligatorie la Comat în 2007 dând şi un termen: 1.08.2007. Vorbe pentru adormit copii! Din 2007 şi până la data declanşării insolvenţei în anul 2012, Chelu i-a sfidat pe toţi şi nu a făcut oferta obligatorie (?????) de preluare. Nu era Cătălin atât de fraier să dea bani prosteşte la ceilalţi acţionari. De ce să cheltuie banişorii când oricum dispunea cum vreia muşchii lui de patrimoniul societăţii. CNVM s-a făcut în continuare că joacă tare şi a servit amenzi la greu în următorii ani atât lui Chelu cât şi altora din grup, dar cu rezultat zero. Amenzile date lui Chelu la Comat se pare că însumau cam vreo 20.000lei, practic o bagatelă, amenzi care nu au fost plătite niciodată. A reuşit Chelu să facă efectiv ce a vrut cu banii SC Comat, a spălat şi ceva bănişori în stilul caracteristic, a dus-o la pierzanie şi în final s-a ajuns la declanşarea falimentului în 2012. Cert este că perioada 2007-2012 a fost una de coşmar pentru cuponari şi una benefică pentru grupul Chelu.

Coşmarul 2011: pierdere 7.582.233lei, datorii 1.326.889lei!

Anul 2011 a fost anul în care s-a cam hotărât soarta SC Comat SA Galaţi. În 2011 societatea a înregistrat rezultatul dezastruos prezentat mai sus. Incredibil, dar adevărat! Jos pălăria în faţa prestigioasei conduceri ! Aceasta şi-a făcut pe deplin datoria. Sarcinile trasate de bossul Cătălin au fost respectate cu sfinţenie. De unde o asemenea pierdere? Simplu! Din morişca bursieră! Morişca a mers fain şi rezultatul a fost pe măsură: 7.459.245lei!!! pierdere financiară.

Fatidicul 2012: Insolvenţa

Anul 2012 a fost un an de coşmar pe tot mapamondul. Toată lumea aştepta cu înfrigurare ziua de 21 decembrie 2012 cu spaimă. Şamanii maiaşi anunţau sfârşitul lumii! Vine Apocalipsa! Câmpul magnetic se va inversa! Acţionarii cuponari ai SC Comat însă erau ceva mai calmi. Ei au primit o veste cumplită cu 3 luni înainte de fatidicul 21 decembrie 2012. Vestea ce i-a tulburat s-a dat în 4 septembrie 2012, dar nu a venit de la maiaşi, ci undeva de mai aproape, de la Tribunalul Galaţi. Anunţul era de tipul „sfârşitul lumii”: deschiderea ,,Procedurii Generale de Insolvenţă, împotriva debitorului SC Comat SA Galaţi. Exista un dosar şi o sentinţă civilă. Dosarul avea numarul 5.872/2012, iar sentinţa avea şi ea un număr: 634 din 4 septembrie 2012.

A fost desemnat şi şamanul, pardon, administratorul judiciar provizoriu în persoana d-nei C.I. Camelia Zanopol. Consiliul de administraţie este înlocuit cu un administrator special.

Acesta a fost numit prin hotărârea AGA din 28.12.2012 la propunerea singurului acţionar participant (prin reprezentant Cătană Alin Cornel) şi anume marele boss Chelu Cătălin.

Personajul ales ca administrator special a fost:

Timonierul din umbră

Acest personaj, este cel care s-a aflat în realitate la timonă, cel care a condus din 2007 cum a vrut muşchii bossului Cătălin vaporul în derivă numit Comat SA Galaţi. Ce a urmat după decesul bossului e şi mai şi! Cine-I omul şi ce năzdrăvănii a făcut, veţi afla în numărul viitor.

GECO 22 - iulie - 2016

2 Responses so far.

  1. Stan V. spune:

    La Comat s-a făcut un adevărat jaf. Acest Mînjineanu poartă toată vina. Consider că ar trebui demarată o anchetă serioasă de către poliţie.
    Nu este posibil ca să se ajungă într-o asemenea situaţie.

  2. Minjineanu Edy spune:

    CONDUCEREA SOCIETĂȚII ESTE REPREZENTATA DE UN CONSILIU DE ADMINISTRAȚIE ȘI ACESTA LA RÂNDUL LUI DESEMNEAZĂ UN DIRECTOR. HOTĂRÂRILE PRIVIND BUNUL MERS AL SOCIETĂȚII LE IA CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE , NU CONDUCEREA EXECUTIVA, DOMNILOR LEGIUITORI DE LA IMPACT BEST.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...

Situaţia sectorului

Ministrul Adrian Oroş a participat la şedinţa de lucru organizată ...