logoImpact EST nr. 890 - 25.10.2021

Romeo Jianu 89054În ediţia trecută am scris pe coloană un articol legat de finanţarea din bani publici a falitului club FCM Dunărea din Galaţi. Acolo s-au strecurat şi câteva neadevăruri datorate celor care ne-au susţinut documentarea. Alături de Marius Stan, protagonist în acea ştire era şi Romeo Jianu, naşul lui Stan, şi nu finul, cum apăruse în Impact-est, dar vom lăsa articolul să curgă, cam cum a curs discuţia cu Romeo Jianu.

Ei, în 1995 l-am cununat pe Marius Stan, deci nu avem cum să-i fiu fin! De el mă leagă amintiri multe. Am fost colegi de facultate, am făcut armata împreună şi am locuit multă vreme în acelaşi bloc. Chiar dacă nu a practicat ingineria, Marius era un student model, era bursier şi şef de condică, noi făcând facultatea la zi. Pe atunci nu era cunoscut ca fotbalist, juca undeva prin Liga a treia. Cu el nu am avut niciodată firmă, dar am lucrat o vreme împreună la Rocar.

În legătură cu finanţarea FCM Dunărea din bani publici, vă spun că suma de 970.000 de lei dată în 2012 fusese aprobată prin Hotărâre a Consiliului Municipal (HCM) din ultima lună de mandat a lui Dumitru Nicolae. Cererea de finanţare a avut la bază un FALS, dar Prefectul Emanoil Bocăneanu a validat-o aşa, faptă pentru care este anchetat de DNA-ST Galaţi, dimpreună cu Auraş Braşoveanu, pe atunci preşedinte al FCM Dunărea. Falsul a constat în măsluirea unui cazier fiscal emis de ANAF Galaţi, cum că clubul nu ar fi avut datorii la bugetul de stat.

În 2013, FCM Dunărea a primit de la bugetul local suma de 1,5 milioane de lei noi, ANAF eliberând un cazier fiscal în care spunea că este în litigiu cu FCM Dunărea Galaţi, neprecizând vre-o datorie. În fapt clubul câştigase în primă fază procesul cu ANAF care pretindea că are o datorie la bugetul de stat de cinci milioane de lei. În 2014, ANAF atacă hotărârea primei instanţe, motiv pentru care Marius Stan anunţă clubul că nu îl mai poate finanţa, aşa că alocă prin HCL doar banii necesari salarizării sportivilor şi antrenorilor pentru trei luni de zile, suma fiind de 485.000 de lei.

Preşedintele Braşoveanu fuge la Constanţa

Situaţia financiară a FCM Dunărea se înfundă, motiv care Auraş Braşoveanu părăseşte postul de preşedinte şi aterizează pe aceeaşi funcţie în curtea celor de la Farul Constanţa. Din 15 iunie, postul acestuia este ocupat de către Romeo Jianu, naşul şi nu finul lui Marius Stan. Din 1 iulie acesta trimite toţi salariaţii în concediu fără salariu, iar din august 2014 toţi, în frunte cu preşedintele Jianu, intră în şomaj, deoarece ANAF a cerut insolvenţa clubului la Tribunalul Galaţi. Dar, punctează Romeo Jianu, FCM Dunărea este (era) o asociaţie nonprofit, nu societate comercială, aşa că trebuia să ne ceară dizolvarea, nu insolvenţa, reorganizarea şi lichidarea.

Revin şi vă spun că nu am avut niciodată firmă cu Marius Stan, aşa cum v-a declarat acel Nicolae Popescu. Cu el am lucrat între 1998 şi 2000, când era preşedinte la Rocar Bucureşti, apoi, între 2006 şi 2007 a fost director sportiv la CF Brăila, iar între 2007 şi 2012 am fost director sportiv la Politehnica Galaţi, club finanţat de Radu Cosca.

La această oră, FCM Dunărea a dispărut prin fuziunea cu Steaua Dunării, club de fotbal juvenil, noua structură numindu-se Asociaţia Sportivă Club Municipal Dunărea, unde mai funcţionează doar grupele de copii şi juniori republicani A şi B.

Deci, Romeo Jianu este în şomaj şi nu în fruntea banilor publici, pe anul 2015 fiind depus dosar de finanţare doar pentru activitatea sportivă a copiilor şi juniorilor.

Gelu CIORICI 21 - februarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...

Amintiri din Naviga

În frumoşii ani luminoşi din epoca de aur, conducerea superioară ...