logoImpact EST nr. 850 - 28.11.2020
logo

logo

proteste-bugetari „Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) denunţă conduita incorectă a executivului în abordarea unui subiect de interes general, care afectează un segment important al populaţiei, anume salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pornind de la ultima variantă a actului normativ ce urmează a fi adoptat, în curând, în această materie.

Răspunzând invitaţiei de a expune într-un cadru oficial nemulţumirile exprimate recent privind politica salarială, dar şi pentru a identifica posibile soluţii de înlăturare a impasului generat de lipsa unei viziuni concrete în ce priveşte disfuncţiile existente în sistemul de salarizare bugetar, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a participat vineri, 27 mai 2016, începând cu ora 13, alături de cele mai importante asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor şi de reprezentanţii Ministerului Justiţiei la o întâlnire organizată la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Deşi au fost expuse, în concret, neregularităţile existente, în prezent, în sistemul de salarizare, neregularităţi indicate şi anterior prin nenumărate alte demersuri, discriminările deloc neglijabile care s-au instalat şi accentuat în fiecare an, tot mai mult, începând cu 01.01.2011, odată cu adoptarea Legii-cadru nr. 284/2010 de către guvernarea Boc, rezultatul consultărilor de vineri poate fi rezumat sintetic ca fiind doar o întrevedere formală, sterilă, care nu a fost în măsura să conducă măcar la concluzia înţelegerii de către autorităţi a gravităţii situaţiei.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) atrage atenţia că ultimul proiect de act normativ privind salarizarea îsi justifică necesitatea şi urgenţa pe o notă de fundamentare aflată în contradicţie evidentă cu substanţa propunerilor şi deci cu finalitatea lui. Prin urmare, deşi se invocă, în mod susţinut, ca prioritate pentru iniţiatori, înlăturarea inechităţilor în materie de salarizare, existente între persoane având aceleaşi condiţii de studii, activitate, vechime în muncă şi în funcţie, în realitate propunerea legislativă va adânci şi mai mult discriminările riscând să instaleze un haos total, imposibil de remediat, în sistemul salarial bugetar. Textele propuse aduc şi mai multe ambiguităţi, deschizând pentru totdeauna calea altor inechităţi care prăbuşesc sistemul de salarizare bugetar distrus deja prin adoptarea Legii – cadru nr. 284/2010.

Invocând doar un sector bugetar propus pentru remediere, respectiv cel al sănătăţii, ca fiind justificarea perfectă a urgenţei, speculând cu siguranţă şi criza interna identificată recent, executivul nu face decât să aducă neînţelegeri între domeniile de activitate ale sistemului bugetar, promovând o politică salarială bazată pe dezbinare şi pe lipsa de respect pentru restul angajaţilor bugetari.

O lege de salarizare fundamentată pe argumente pline de demagogie, neadevărate, este destinată de la început eşecului. Guvernul nu caută să rezolve problemele salariaţilor bugetari prin ultima variantî legislativă care este una greoaie, plină de lacune, susceptibilă de interpretări, dar mai ales inechitabilă! Nu exista nimic predictibil în viitorul proiect de lege anuală de salarizare, acesta va fi doar o altă sursă de nemulţumire şi de revoltă socială, dar mai ales de menţinere, contrar celor asumate, a unui tratament discriminatoriu pentru persoanele aflate în situaţii comparabile, sursa a unui şir interminabil de litigii în instanţe.

Sub justificarea consultării reprezentanţilor familiilor ocupaţionale, inclusiv în domeniul justiţiei, prin întâlnirea din data de 27 mai, singura de altfel, executivul a dorit să dea o aparenţă de disponibilitate şi transparenţă în adoptarea unei soluţii pentru sistem, în materie de salarizare, în condiţiile în care nu-i sunt lămurite, nici măcar la nivel elementar, disfuncţiile, numărul persoanelor afectate şi efortul bugetar care ar fi în măsura să le corecteze şi să le înlăture.

Justiţia nu înţelege să critice niciun domeniu bugetar, dovedind respect pentru fiecare, dar mai ales echilibru şi înţelegere, nu răspunde provocării de dezbinare. Justitia cunoaşte dimensiunea inechităţilor salariale bugetare, fiindcă este singura care, în ultimii ani, a îndreptat ce a mai fost posibil, potrivit legii, principiilor şi drepturilor fundamentale.

Magistraţii declară fără nicio reţinere că nu vor îngădui perpetuarea dezechilibrului salarial instalat, solicită tragerea la răspundere imediată a celor care au generat inechităţile, dar şi a celor care permit menţinerea acestora.

Magistraţii cer măsuri ferme împotriva persoanelor cu putere de decizie care urmăresc să afecteze siguranţa sistemului bugetar în materie de salarizare, care manipulează opinia publică cu intrigi populiste, nesocotind particularităţile şi specificul fiecărei categorii profesionale, dar şi sancţionarea oricărei alte încercări de dezechilibrare a vieţii sociale.

Presedintele Asociatiei Magistraţilor din România

Judecător Gabriela Baltag”.

6 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...

Situaţia sectorului

Ministrul Adrian Oroş a participat la şedinţa de lucru organizată ...