logoImpact EST nr. 860 - 27.02.2021

penitenciar (1)Stimată doamnă purtător de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi, Simona Costache,

supratitlul acestui mesaj este o sugestie de articol de presă, pe care avem datoria să-l scriem, dacă acceptăm că avem în România presă liberă, rezultată în urma unei Revoluţii şi că statul este de drept şi nu de drepţi. Va fi o minimă contribuţie la limpezirea unei lumi mlăştinoase, cea a vieţii în sistemul penitenciar din România, ţară europeană. Iată de ce vă rugăm să ne sprijiniţi cu o serie de mici informaţii de interes public, pe care respectuos vi le solicităm (chiar şi cu sita ridicolă a Legii 544 a informaţiilor de interes public) despre cazul deţinutului Dumitru Dănuţ. Câteva din datele de fundament ale cazului Dumitru Dănuţ- deţinut aflat în custodia Penitenciarului Galaţi din 2008- aşa cum reiese din memoriile trimise de rudele lui (mama şi soţia) către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi din înregistrările făcute la Impact est şi VoxTv Regional le vom prezenta în continuare. Astfel, familia acestui deţinut relatează evoluţia negativă a tratamentelor aplicate de cel puţin un an deţinutului, de către conducerea secţiei şi de către gardienii care răspund de paza deţinutului. În urma unei petiţii adresate ANP de către deţinutul Dumitru, sefii de secţie Ciucă şi Hardon au instituit un sistem de provocări şi maltratări, prin care deţinutul devine violent-pe fondul afecţiunii psihiatrice recunoscute şi de medici-în urma cărora deţinutul se alege cu rapoarte negative, menite să-i îngreuneze şi mai mult situaţia. O ultimă astfel de bătaie aplicată de gardieni mascaţi s-a soldat cu leziuni serioase, consemnate şi într-un certificat medico-legal, semnat de doctorul legist conf.univ. Iuliu Fulga: în 23 aprilie 2015, a fost victima unei agresiuni în cadrul penitenciarului Galaţi, cu mijloace contondente, ce au dat plăgi liniare nesuturate, echimoze şi tumefacţii la nivelul mâinii drepte, cu limitarea mişcărilor active, cu suspiciune de luxaţie metacarpiană şi cu dureri şi impotenţă funcţională. Au fost necesare 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Deşi are un grad de handicap accentuat şi permanent, ce-i reduce capacitatea de muncă la 30% şi face necesară protecţia specială şi tratament psihiatric, deţinutul „beneficiază” de bătăi legat de mâini şi de picioare şi atenţionări din partea şefului de secţie Ciucă, de genul: „nu tu faci legea la noi!”, sau ”o să te batem până ţi se trage moartea, cum i s-a mai tras şi altuia”, dar şi de rapoarte negative în serie. Anterior acestui incident, deţinutul a mai spus rudelor despre alte maltratări, în urma cărora a avut mâna ruptă, pusă în ghips.

Iată de ce vă rugăm să precizaţi:

Care este situaţia actuală a deţinutului Dumitru Dănuţ şi ce sistem de apreciere a comportamentului său este aplicat în mod uzual; dacă este permisă bătaia în Penitenciarul Galaţi şi dacă deţinutul a fost bătut; care sunt normele după care se ordonează relaţia deţinut-gardian în cazurile de manifestare a violenţei de către deţinuţi; de ce nu se dau numere de înregistrare petiţiilor şi sesizărilor rudelor deţinuţilor; dacă afecţiunile psihiatrice recunoscute de certificate medicale sunt tratate în penitenciare sau sunt neglijate, dacă lipsa tratamentului este o circumstanţă agravantă şi cine suportă consecinţele lipsirii de tratament; dacă bătaia poate fi administrată deţinutului la ordinul şefului de secţie şi în prezenţa acestuia; în ce situaţii deţinutul este legat de mâini şi de picioare şi fixat cu lanţuri; ce consecinţe au avut cercetările poliţiei după plângerea deţinutului, căror persoane din structura penitenciarului li s-au luat declaraţii; ce deţinut a murit în condiţii suspecte în penitenciarul Galaţi şi care au fost cauzele; dacă este posibilă mutarea deţinutului în alt penitenciar, la cererea cui se face aceasta şi cine decide mutarea.

Apreciem ca un bun punct de plecare în cercetarea noastră jurnalistică remarcile dv. din site-ul instituţiei, la capitolul Comunicare şi relaţii publice: „Calitatea relaţiei penitenciar – comunitate se reflectă în procentul de reintegrare socială a deţinuţilor, prejudecăţile şi mentalitatea socială fiind factorii care stau la baza impermeabilităţii societăţii faţă de foştii deţinuţi. Imaginea unui penitenciar nu este pozitivă sau negativă, ea trebuie să fie corectă şi să reflecte realitatea la care, de regulă, cetăţenii nu au acces. Discutăm, aşadar, despre un proces de cunoaştere şi înţelegere a unei realităţi grevate de prejudecăţi, dar în actualul context informaţional, mesajele prin care se încearcă în mod tradiţional reconsiderarea imaginii penitenciarelor, respectiv imaginea deţinuţilor şi reintegrarea acestora în societate nu au o şansă reală de reuşită.” Sau dimpotrivă? Se va „reintegra” deţinutul Dumitru Dănuţ mai bine şi mai real în societate prin presiune psihică, ameninţări, provocări şi bătaie?

Cu stimă şi consideraţie pentru amabilitatea comunicării,

Silviu Vasilache, jurnalist de presă kamikaze

Post scriptum: Această scrisoare a fost trimisă către conducerea Penitenciarului Galaţi în urmă cu trei săptămâni. Purtătorul de cuvânt a întocmit un răspuns, care este în mapa şefului de Penitenciar, pentru a fi avizat cu „bun de trimis către presă, interfaţa dintre autorităţi şi cetăţeni”. Putem crede că sunt atât de multe astfel de avize de semnat? Sau se dau avize pentru amenajarea în parcarea închisorii a unei săli de aşteptare pentru aparţinătorii deţinuţilor? Sau plătitorii salariului dvs. sunt condamnaţi să sufere tot în soare, în ploaie şi în geroaică?

Silviu Vasilache 4 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg