logoImpact EST nr. 893 - 30.11.2021

Se-ndoaie tarabele de ionatane. A fost un an fericit pentru pomicultori, s-au făcut frumoase, sănătoase, din belşug. Nu trebuie să vânturi piaţa din Micro 17 (cea mai ieftină, se spune) decât dacă vrei mere premium cu 2 lei kilogramul. La 2,50 le găseşti aproape oriunde – eu le-am cumpărat ieri de la un aprozar de pe Constructorilor şi mi-am împrospătat gustul copilăriei, fiindcă – spre deosebire de fructele cu gust de plastic, crescute forţat şi plasate cu supraprofit în supermarket – merele româneşti încă au savoare, parfum şi viaţă în ele.

Merele nu apar peste noapte, nu sunt un fenomen impredictibil. Deconcertaţii de prin diverse sinecuri gălăţene – cu sau fără profil agricol – ar fi trebuit să estimeze cât de bună va fi producţia de anul ăsta şi să iasă-n întâmpinarea pomicultorilor locali – că sunt destui, slavă Domnului. Puteau să se cafelească prin birourile calde şi nu era nicio problemă, trebuiau doar să tragă o linie logică între merele producătorilor din judeţ şi Programul de distribuţie a fructelor şi legumelor proaspete pentru anul şcolar 2018-2019 şi apoi să-i caute, să-i informeze, să le propună. Dar amploaiaţii Consiliului Judeţului Galaţi au învârtit hârtii, şi-au încasat sporul de praf şi de apăsat pe taste şi au izbutit să aducă, pentru elevii gălăţeni, mere cu iz de măr, din Polonia. Cu tot cu TVA, acestea ajung în şcoli la preţ de 6,50 (şase lei cincizeci) kilul.

Se sugerează într-un ziar local că n-au avut încotro, că logistica şi specificaţiile licitaţiei ridicată pe SEAP nu au putut fi întrunite de producătorii judeţului. Avem serioase îndoieli în privinţa asta! Există producători gălăţeni care au şi spaţii corespunzătoare de depozitare şi păstrare, şi mere adevărate. Parandărăt, indiferenţă sau incompetenţă – nici nu mai contează în ce proporţie s-or fi combinat, a fost comisă încă o victorie asupra banilor publici: cam 400.000 de euro, cu TVA inclus.

 

Ce recomandă Ministerul Sănătății

Pentru asigurarea diversităţii distribuţiei produselor şi pentru a evita instalarea monotoniei în consumul produselor oferite prin Programul pentru şcoli al României, dar şi pentru a acorda prioritate laptelui, se apreciază că o alternare a porţiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluţie, respectiv: 3 zile lapte/lactate şi 2 zile legume/fructe.

Potrivit ministerului de resort, distribuţia săptămânală va cuprinde două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie, repartizate după cum urmează: porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de covrigi simpli şi/sau biscuiţi uscaţi, iar porţia de lapte şi cea de produse lactate va fi însoţită de corn sau baton.

 

Ce firme au tras lozul

Dacă ar fi fost vreun algoritm de echilibru, cu măcar vreo două variabile – gen raport preţ/calitate, mai era loc de abureală şi de motivat sifonarea sutelor de mii de euro. Dar, nici vorbă – un singur criteriu, clar ca vaca, a contat în desemnarea furnizorilor: preţul cel mai scăzut oferit. La licitaţia organizată de autorităţile judeţene au fost depuse două oferte, una din partea Logistic Media Pop Art SRL şi alta din partea asocierii SC Mopad Grup & SC Pol Fruct SRL. A câştigat asocierea celor două. Niciuna dintre ele nu este producător direct, iar obiectul principal de activitate al firmelor e departe tare de pomicultură. SC Mopad Grup SRL (care are, ca obiect principal de activitate, fabricarea de mobilă) prezenta, la inceputul anului 2018, un număr mediu de doi angajaţi. Exotică, din punctul de vedere al merelor, este şi SC Pol Fruct SRL – tot cu o medie de doi angajaţi, ale cărei arii de competenţă sunt comerţul cu de toate, produse cu amănuntul, şi care funcţionase cu ZERO ANGAJAŢI din 2011 până-n 2017, timp de şase ani.

Redăm, mai jos, câţiva indicatori de afacere ai celor două firme care s-au asociat şi livrează şcolilor gălăţene merele de aur direct din grădina lui Prâslea cel voinic.

surse foto: https://www.listafirme.ro/pol-fruct-srl-17382304/, http://www.firme.info/mopad-grup-srl-cui14230581/

Dan Manole 15 - februarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...