logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Corupţia şi lipsa de integritate sunt o ameninţare pentru siguranţa ţării. Îndemnul meu este: nu pariaţi pe corupţie, nu veţi câştiga! Veţi pierde. Pe termen lung veţi ajunge victimele corupţiei şi toţi vom fi victimele corupţiei

Mita o suportăm noi, cetăţenii

Dacă primarul, ministrul, ofiţerul vamal sau orice alt funcţionar ia mită, va emite o decizie incorectă, în interesul corupătorului, nu al comunităţii. Aşadar, corupţia ne costă pentru că produce decizii strâmbe ale autorităţilor, creează o altă realitate, una strâmbă şi păguboasă pentru ţară, de fapt – o ficţiune bazată pe corupţie. Un cost al corupţiei este diferenţa dintre preţul de piaţă al unui kilometru de autostradă şi preţul de contract. Dacă preţul din contract este de 3 sau de 5 ori mai mare decât preţul real, asta este din cauza corupţiei celui mituit pentru a da contractul unei anumite firme.

Indiferent de cât de mică ori de mare este mita dată oficialului corupt, noi urmează să plătim un preţ mult mai mare: acesta este costul corupţiei, adică diferenţa uriaşă dintre preţul pieţei, la care trebuia de fapt realizată autostrada, şi preţul din contract. Apoi, un demnitar corupt este vulnerabil şi nu va putea lua decizii curajoase ori în folosul naţiunii. Poate chiar trăda. Corupţia şi lipsa de integritate sunt vulnerabilităţi pentru siguranţa naţională.

 

Corupţia goneşte investitorii corecţi şi distorsionează piaţa

Se spune adesea că banii sunt laşi. Investitorii se feresc de ţările corupte, în care justiţia nu funcţionează. În locul unei concurenţe corecte într-un sistem cu adevărat capitalist, care să aducă preţuri mai mici şi calitate mai bună, avem de plătit mai mult pentru mărfuri mai proaste.

Taxele şi impozitele aberante, necesare de fapt acoperirii costurilor corupţiei, sufocă economia liberă, descurajează iniţiativa privată şi distrug puterea de cumpărare a cetăţenilor. Corupţia a contribuit la criza economică din toate aceste motive. La iniţiativa mea, Comisia Europeană, prin Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF), a realizat un studiu privind costul corupţiei. Pentru prima dată au fost estimate costul corupţiei în achiziţiile publice în 8 ţări din UE, în 5 domenii cheie: construcţii autostrăzi şi căi ferate, sănătate, dezvoltare, cercetare şi utilităţi publice. Concluziile studiului, prezentate în octombrie 2013 la Bruxelles, arată că pierderile directe datorate corupţiei sunt estimate în medie la 1,8 miliarde de euro în 2010. Cu banii aceştia puteam face şcoli, spitale, drumuri, puteam creşte pensii, salarii.

Corupţia costă buzunarul fiecăruia. Trebuie să înţeleagă fiecare că nu este acceptabil să spună: nu mă priveşte dacă X îi dă mită lui Y. Ba da, te priveşte, pentru că dacă X îi dă mită lui Y ca să ia un contract, iar preţul lucrării publice va fi de 3 ori mai mare, din banii tăi vei plăti acest preţ.

Monica Macovei 26 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...