logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

facsimilÎn săptămânalul Impact-est nu se publică toate materiale redactorilor şi ale colaboratorilor permanenţi sau ocazionali, unele dintre ele făcând obiectul unor analize şi răspunsuri din partea entităţilor fizice sau juridice vizate. Este şi cazul demersului jurnalistic demarat în urma unui astfel de articol, în baza căruia am primit precizările de rigoare din partea preşedintelui CCIA Galaţi şi vicepreşedinte al CCIA a României, Ion Mocanu, material remis nouă în prima decadă a lunii octombrie 2014. După o succintă analiză, după zdruncinul campaniei electorale pentru prezidenţiale, care ne-a acaparat spaţiul şi timpul din octombrie până la începutul lunii decembrie, iată, publicăm punctul de vedere al preşedintelui CCIA Galaţi, cu menţiunea că titlul şi intertitlurile aparţin redacţiei. La nivel naţional, sistemul cameral românesc avea în anul 2010 un număr de 832 de slariaţi, iar în 2014, 819. Cei mai mulţi angajaţi sunt la CCIA Timiş (75 de persoane), iar cel mai mic număr, de doar două persoane, este la CCIA Călăraşi. Galaţiul mai are doar 25 de salariaţi la această dată, ei ocupând activitatea împărţită în patru departamente.

Din facsimilul alăturat acestui demers jurnalistic veţi putea observa că ponderea veniturilor CCIA Galaţi provine din mărfurile achiziţionate prin Bursa Română de Mărfuri – Terminalul Galaţi, activitate care acoperă peste două treimi din cifra totală a încasărilor prin BRM, felicitări speciale meritând Marius Brînză, coordonatorul acesti activităţi. Dar, despre văzutele şi nevăzutele sistemului cameral, torpilat în România şi nu susţinut şi finanţat ca în alte state ale Uniunii Europene, vom mai dezbate în Impact-est. (R.I.)

Privatizarea ca o pradă

”1.Perioada 2000-2004, a fost perioada în care s-au reuşit extrem de multe acţiuni/misiuni economice, startul terminalului Bursei de Mărfuri şi foarte multe cursuri organizate atât de SRAF cât şi de FPIPMM Galaţi.

2. Perioada 1997 – 2000, a fost cea mai nefastă pentru economia românească, atunci când în ”republica” Galaţi au fost privatizate aberant Combinatul Siderurgic Galaţi, Şantierul Naval, MENAROM, ELNAV, NAVROM, ROMPORTMET şi altele. Declinul economiei s-a repercutat în timp şi asupra mediului de afaceri local, mediu axat pe relaţiile contractuale cu societăţile menţionate anterior.

Sediul actual al CCIA Galaţi a fost dat spre utilizare gratuită, cu condiţia recondiţionării, modernizării şi păstrării nealterate a acestei construcţii de patrimoniu.

Din activităţile comerciale ale Camerei, au fost făcute investiţii în Restaurantul Bulevard (retrocedat în mod dubios, dar retrocedat).

Cele două imobile din Tecuci şi Galaţi au fost vândute în condiţii de piaţă, din care s-a încercat păstrarea personalului (170 salariaţi) şi a specificului celor trei structuri create. Din păcate Camera a exagerat în păstrarea lor peste un an, fără alte surse de finanţare, fapt ce a creat un deficit financiar, determinând Camera să vândă spaţiul din Galaţi şi Tecuci pentru plata tuturor obligaţiilor salariale şi la Bugetul de Stat.

Suma rămasă la 30.12.2010 a permis ca în 2011 să putem co-finanţa două proiecte europene, extrem de complicate, dar pe care le-am încheiat fără probleme în mai 2014 şi septembrie 2014. La ultimul avem de încasat – 140.000 lei, rata finală care a acoperit salariile pe august şi septembrie 2014.

Situaţia veniturilor şi a patrimoniului

 • Nu sunt obligaţii neachitate la termen, la Bugetul de Stat şi CAS;
 • Nu sunt obligaţii către clienţi, mai mari de 30 de zile;
 • Salariile au crescut cu 10-25%;
 • Tot personalul este cuprins pe cele două proiecte finanţate cu fonduri europene, semnate în 2014 şi care se finalizează la 30 noiembrie 2015;
 • Sunt în derulare un număr însemnat de cursuri organizate de SRAF şi FPIPMM, care sunt surse suplimentare la Buget.

Terminalul Bursei de Mărfuri a funcţionat foarte bine (vezi facsimilul cu situaţia de la Bursa de Mărfuri Bucureşti) şi comparaţi poziţia Terminalului Galaţi cu locul judeţului Galaţi ca pondere în PIB, număr de locuitori etc.

Cel care a trimis acest punct de vedere personal, nu cunoaşte nimic despre cotizaţiile oamenilor de afaceri gălăţeni care ar fi contribuit cu 5-6 milioane de euro, bani ”prăduiţi” de conducerea Camerei şi de salariaţii săi. (Despre aceste cotizaţii vom vorbi în ediţiile viitoare-n.r.)

Problema spaţiului actual este o rezultantă a refuzului decidenţilor de a se implica în soluţionarea corectă a ”patrimoniului” şi mai ales a lipsei de interes a proprietarilor de a-şi păstra cel puţin clădirile de patrimoniu. Disputa juridică dintre Seminarul Teologic şi Consiliul Judeţului nu ne priveşte şi nu ne vom implica, întrucât avem statut de chiriaşi. Patrimoniul real al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi va fi solicitat până la 30.12.2014 şi sperăm ca Justiţia să fie corectă.

Afirmaţiile din articolul de presă remis nouă ar fi trebuit însoţit şi de probe, mai ales atunci când un jurnalist cu experienţă se apleacă asupra unei astfel de informări.

În plus nu trebuie uitat că Sistemul Cameral a şcolit şi a finanţat înfiinţarea Registrului Comerţului în România. Toată dotarea tehnică şi personalul calificat au fost trecute în anul 2003 în proprietatea Ministerului Justiţiei, fără nici o despăgubire materială.

A fost o altă ”naţionalizare” în România, pe care am contestat-o, dar fără rezultat.

Concluzii

 1. Toate societăţile cu capital privat au avut şi au probleme financiare, mult mai grave decât cea a CCIA Galaţi.
 2. Plata pe proiectele europene a avut şi are întârzieri mai mari de 3-6 luni;
 3. Multe firme din Galaţi ”celebre” sunt în insolvenţă şi/sau au solicitat voluntar intrarea în insolvenţă, dar acest lucru, nu a interesat pe nimeni.

Tot acest material nu se doreşte a fi interpretat ca o justificare, ci doar o informare corectă şi cu documente, a situaţiei Camerei.

Alegerea mea, ca Vice-preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, se datorează situaţiei CCIA Galaţi în rândul celor 42 de camere judeţene şi a contribuţiei mele la repunerea pe baze corecte a relaţiei Cameră – oameni de afaceri.

Primele acţiuni concrete ale Sistemului Cameral din România, vor fi vizibile în 2015 şi categoric vor permite schimbarea opiniei unor oameni de afaceri despre rolul şi contribuţia Camerei la progresul României.

Vă mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi trasmite acest material, care mi-a permis să-mi exprim punctul de vedere. După analiza lui veţi decide.”

Cu respect.

Ion MOCANU

Presedinte

semnatura

RDH 5 - decembrie - 2014

One Response so far.

 1. kmy spune:

  Proiect la nivel national si international pentru care se cauta persoane cu
  abilitati in domeniul operator calculator, cu minim studii medii, cu sau fara experienta. Lucru presupune navigare pe internet pe tema data cca 3 ore pe zi. Se asigura training si plata proportional cu rezultatele obtinute. Pentru informatii trimite un mail cu textul „INFO” la adresa : carmen_laca@yahoo.ro

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...