logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Subsemnatului. Convingeri liberale, în special în ce priveşte fiscalitatea şi economia, chiar dacă nu sunt penelist. Asta ca să ştiţi de unde să mă luaţi, fără sinuozităţi „deontologice”… Pe de altă parte, cum îi spuneam unui amic din presă, eu voi fi mereu niţel contra. Contra  actualului primar, foştilor primari şi viitorilor. Valabil şi pentru foştii, actualii şi viitorii preşedinţi, prim-miniştri, prefecţi etc. Defect profesional, deh!… Deci, puteţi considera că „nu se pune”, dacă nu vă convin, eventual, argumentele…

Şi totuşi…

 

Cine e supărat pe Stan?

Foarte supăraţi pe Mariu Stan au motive să fie cetăţenii. Cei care nu l-au votat, pentru tot ce n-a făcut din cele promise, dar şi pentru cele făcute prost sau cu paşi mici şi lenţi. Ba şi pentru ce s-a făcut cât de cât bine (or fi şi din astea!) dar nu le convine lor. De exemplu, demolarea chioşcurilor şi garajelor, desfiinţarea panotajului publicitar de pe scuaruri, parcul Viva etc.

Şi dintre cei care l-au votat e de aşteptat să fie mulţi nemulţumiţi la cum arată „Noul Galaţi”. Chiar dacă făţiş n-o arată, în privat trec greu cu vederea lipsa de proiecte, bulibăşirea celor rămase din vechi şi perpetuarea practicilor dăunătoare, cu firme „de casă”, costuri uriaşe şi lipsa calităţii lucrărilor publice. Cu atât mai greu le pică batista peste ţambalul plin de nereguli moştenite, dezmăţul în paranghelii, fantasmagoriile pe bani publici şi aroganţa dublată de fobie la audienţe.

Cine îl va combate pe Stan?

Evident, în cea mai mare parte, tot cei care l-au combătut sau, cel puţin, nu l-au votat. Dar vor fi foarte mulţi şi dintre cei care i-au făcut – organizat în particular – reclamă. Fiindcă i-a trădat aproape din prima zi, sau după cele 100 zile de graţie, fiindcă i-a mai şi sfidat, i-a făcut de râs în târg cât de mici sunt ei şi el cât de mare. Şi tare. Sau fiindcă pur şi simplu i-a mulţumit/ servit cu mult mai puţin decât se aşteptau. Mulţi îi compară realizările cu cele ale înaintaşilor, uitând că nivelul aşteptărilor de dinaintea votului a fost cu totul altul, mult mai sus decât până acum.

Negreşit, îl vor combate, evident, foştii tovarăşi de dreapta deveniţi acum adversari politici. Doar că acestora li se vor alătura şi unii dintre noii aliaţi, nemulţumiţi că Marius Stan, cu îndrăzneala-i binecunoscută, se va dori prea curând şi pre în fruntea bucatelor. Deci, pe scurt, îl vor vâna şi vrăjmaşii, şi pizmaşii…

Culmea este că toţi cei de mai sus vor fi ajutaţi de însuşi Marius Stan. Tot ceia ce a făcut dar mai ales ce n-a făcut din ce-a promis se va îndrepta împotriva sa. Practic, cel mai mare duşman al lui Stan vor fi propriile sale eşecuri, mai mari decât orice argumente, bârfe sau acuzaţii mincinoase dezlănţuite de adversari, or dezamăgiţi.

Cine îl va renega pe Stan?

Pe Stan l-ar putea lăsa în off-side chiar ciracii din curtea în care tocmai a aterizat. De asta vor avea ei mai tare nevoie la următoarele alegeri, de încă un candidat în armatele aglomerate ale PSD-UNPR-PC? Sau mai degrabă de un ţap ispăşitor perfect pentru toate nereuşitele, dar şi semnăturile şi atribuirile cu cântec din aceşti patru ani?

Cei mai mulţi dintre detractori vor fi, însă, chiar dintre foştii săi colegi de partid. Deja, dintre aceştia, s-a desprins clar liderul Victor – Paul Dobre. Cu toate că el ar fi fost cel mai puţin îndrituit s-o facă. Nu poţi să girezi de două ori un candidat la Primărie şi apoi să te dezici de el încă înainte de jumătatea primului mandat câştigat. Este greu de presupus că între alegerile din 2008 (când Stan nu a prins turul 2) şi cele din 2012, când a câştigat detaşat şi pe valul simpatiei majoritare pentru USL, nu ai avut când să interacţionezi cu el, să-l cunoşti mai bine ca oricine din lumea politică.

Iată de ce pentru simplii membri şi simpatizanţi liberali, dezamăgirea va fi însă de două ori mai cruntă. Odată că majoritatea chiar a crezut în omul propus de partid şi girat de prestanţa liderului Dobre, iar, în plus, fiindcă eşecul lui Stan anulează inclusiv „entuziasmul” pentru vreo propunere liberală la Primărie timp de încă un mandat, cel puţin. Astfel, Galaţiul va redeveni „roşu” fix pe mâna liberalilor, cu reproşul zeflemitor aruncat peste umăr: „aţi văzut, mă, că n-aveţi cu ce?!”…

…and the winner is…

Şi, totuşi, din tot spectrul politic local, culmea e că tot foştii colegi de partid ai actualului primar ar avea cele mai multe şanse într-o cursă pentru Primărie. Cu două condiţii: o schimbare radicală şi o pasivitate civică continuată, cea din urmă fiind de fapt cea care ne interesează cel mai mult.

Mihai Angheluţă 3 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...