logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Dacă bas nu e, atunci cu siguranţă că poetul Ioan Dan Pintilie luptă să arate ca un bariton al muzicii din versuri. Există forţă şi preaplin în multe pasaje din creaţia sa pe alocuri zgrunţuroasă şi păşunistă, dar sinceră şi asumată, uneori trădată de un lirism neaşteptat.

Încă legat indisolubil de glia de acasă, de satul Valea Mărului, de toate miracolele descoperite şi lăsate acolo în copilărie şi adolescenţă, Dan Pintilie îşi strigă, ba chiar îşi urlă, chinurile propriei tranziţii în chiar miezul tranziţiei prin care trece societatea din jur.

Poetul vede schimbările din cetate într-un registru al dezrădăcinării, inechităţii şi alienării şi chiar numeşte, încă în titlul celui de-al doilea volum al său, acest “vid” în care respiră anaerob el însuşi, genealogia sa, fraţii săi întru creaţie, iubirile duse ori perpetue. De aici vine “Alerta în vid”, semnalul său de alarmă tras cu sete, frica irepresibilă că haosul şi zădărnicia pun în paranteze, în fel şi chip, tot binele, frumosul şi credinţa pe care şi le revendică cu vigoarea unui ţăran autentic.

Dan Pintilie experimentează, caută, se emoţionează şi deseori se sperie de ce izvodeşte din condei. Uneori n-are răbdare să bijuterească, să revină, să îndulcească din bavuri. Alteori se semeţeşte preţios şi, în “muzica” sa interioară, mai sare de pe portative. Are de lucru la stil şi omogenitate, are încă să se găsească şi regăsească.

Dar fie că e descriptiv şi ludic, fie că e militant, ultimativ şi în viteza a cincea, poetul din el scoate capul pe geam ca un răsărit ce merită însemnat în calendare.

Cristian Pavel

(“Alertă în vid”, Ioan Dan Pintilie, editura Agora, 2007)

Cristian Pavel 1 - februarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...

Doi bugetari au pus

Prin târgul nostru se zvoneşte că o vânzare de imobil, ...