logoImpact EST nr. 853 - 18.01.2021

Chiar dacă recidivează, Patronatul IMM-urilor din România o face şi pentru alegerile generale. Printr-o videoconferinţă transmisă şi la sediul Patronatului Înteprinderilor Mici şi Mijlocii (PÎMM) Galaţi, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat „Programul de guvernare 2016-2020 a Mediului de Afaceri”. Este un proiect ambiţios, un set de măsuri pe care le propune tuturor partidelor politice pentru a fi adoptate în programele de guvernare cu care se vor prezenta la alegerile legislative din decembrie.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, spune că este o premieră ca un program de guvernare să fie elaborat de patronatele IMM-urilor: „Programul de guvernare îşi propune să fie primul program din ultimii 26 de ani plecat din partea mediului de afaceri. Nu mai aşteptăm factorul politic să iasă cu un program prin care să ne spună dânşii ce anume avem nevoie. Cred că această schimbare de paradigmă era necesară. Trebuie să spunem noi ce avem nevoie şi ce aşteptăm din partea viitoarei guvernări”. Recidiva vine de la faptul că un proiect similar, un program de măsuri economice a fost propus de patronate partidelor ce concurau la alegerile locale. Ghidul Alesului Local este un ghid al tuturor măsurilor economice ce ar trebui implementate pentru dezvoltarea unei localităţi. „Din păcate, nu am înregistrat feedback-ul la care ne-am aşteptat. Noi le-am pus pe masă ce ar trebui să facă pentru dezvoltarea economică a localităţilor în care au fost aleşi, ce măsuri ar trebui să întreprindă pentru dezvoltarea mediului economic. Din nefericire, la patru luni de la alegerile locale putem să spunem că aceste propuneri au fost aruncate”, spune preşedintele PÎMM Galaţi, Marian Filimon.

Actualul Program este structurat pe 7 capitole şi a fost realizat prin consultarea membrilor Consiliului din întreaga ţară. Obiectivele strategice vizează debirocratizarea serviciilor publice care se adresează mediului de afaceri, înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora, transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat, un sistem fiscal atractiv, reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 10% în doi ani şi la sub 5% în următorii doi.

Printre măsurile propuse se mai află înfiinţarea unei bănci a IMM-urilor, dar şi nemodificarea Codului Fiscal pe o perioadă de 4 ani. O lege cu un articol unic prin care să se spună că statul nu trebuie să îţi solicite un document pe care deja îl deţine. O a doua lege este aceea prin care statul nu trebuie să dea vreo sancţiune administrativă fără să facă o acţiune de preventive.

La capitolul referitor la susţinerea antreprenoriatului, una dintre măsuri vizează încurajarea iniţiativelor de dezvoltare a unor noi afaceri prin simplificarea procedurilor de înfiinţare a unei firme.La Registrul Comerţului, capitalul social să fie de 1 euro, înfiinţarea firmei să dureze o zi şi să fie oferită o semnătură electronică gratuită.

Silviu VASILACHE 16 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...