logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Meritocraţia scârţâie în România, dar puseuri de corectitudine şi seriozitate se mai ivesc din când în când.  De exemplu clasamentul firmelor, care trosneşte la balamaua cu criteriile, dar stabileşte totuşi un sistem care poate stimula şi mobiliza. Ideea este că la criză e ca la criză, banii dispar printre degetele bine răsfirate ale capitalismului primitiv românesc, dar că totuşi se poate face performanţă în afaceri şi la Galaţi. Insistent şi consistent, preşedintele Patronatului IMM din Galaţi, Marian Filimon, face an de an clasamentul acumulărilor de bani. Și apoi bate darabana în piaţa publică, să se ştie. Ia de-aici topul firmelor, măi stimabile cetăţean atent la fenomen.

 

Avem top, ba şi ceva firme, da ioc economie

 

Topul s-a scos în public la Teatrul Dramatic. Lume destulă, patroni şi mai ales reprezentanţii lor, diverşi aleşi şi numiţi politic, ceva presă şi destui oameni de atmosferă. Au ţinut cuvântări de context anost în economia de campanie electorală  Nicolae Bacalbaşa, Ion Mocanu şi Marian Filimon. Concluzia peroraţiilor?  E destul de rău cu producţia, falimentele sunt cu miile, şomerii cu zecile de mii, dar cine insistă, există.  „Este adevărat că economia gălăţeană nu traversează una dintre perioadele cele mai fericite, dar poate tocmai acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să cunoaştem şi să-i apreciem pe cei care reuşesc să depăşească dificultăţile şi să facă performanţă”, a zis Filimon. Și a mai zis că investiţiile sunt nesemnificative , dar chiar şi la aceste vremuri ticăloşite, topul e top. Ce au mai zis Ion Mocanu şi Nicolae Bacalbaşa, nu contează. Ce contează sunt criteriile după care s-a făcut clasarea firmelor: indicatorii pe 2012 precum cifra de afaceri, profitul, numărului de salariaţi, valoarea activelor, dar şi achitarea obligaţiilor la bugetul de stat. De asemenea, clasamentele s-au separat pe dimensiunile companiilor-mari, mijlocii, mici şi foarte mici.

La întreprinderile mari, pe primul loc s-a clasat societatea SC Arabesque SRL- 2.500 de angajaţi, cifră de afaceri de peste 1,56 miliarde de lei, un profit brut 52 milioane de lei. Şantierul Naval Damen SA – 1.870 de salariaţi, cifră de afaceri de 322 milioane de lei şi un profit de 43,4 milioane de lei. Pe locul trei e în top  Mairon Galaţi SA, cu 397 de angajaţi, şi un profit de 28 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei. Pe locurile următoare s-au clasat Prutul SA, cu un profit de 7 milioane de lei, CNFR Navrom SA, cu 1,37 milioane de lei profit şi Vega ’93, cu un profit de 1,32 milioane de lei.

 

O fi performanţă cu salariul redus şi munca la negru?

 

La categoria întreprinderi mijlocii, pe primele poziţii ale topului firmelor din acest an s-au clasat ArcelorMittal Tubular Products SRL, cu un profit de 33 milioane de lei, şi Phoenix Slag Services SRL (scurmătorii din haldă de zgură)- 25 milioane de lei. Apare la top şi o firmă cu derivă spre criză- Staer Internaţional. Chiar şi cu piaţa în cădere, în 2012 Staer a reuşit să revină pe câştig, cu un profit de 16 milioane de lei! Urmează categoria mici. Sunt cei de la Bureau Veritas România Controle Internaţional SA (profit brut de 3,48 milioane de lei), Transion Agro SRL (profit 2,99 milioane de lei) şi Quaintex SRL (profit 2,93 milioane de lei). Nu în ultimul rând, în rândul performerilor au intrat şi microîntreprinderile Den Breejen Investiments SRL (profit 1,54 milioane de lei), Amiro Grup SRL (profit 1,44 milioane de lei) şi Kinetech Industry SRL (1,02 milioane de lei).  Hai, gata, la treabă, cei de faţă trecem la degustări de vinuri premium din podgoria Cotnari. A, să nu uităm de premiile speciale: Ovidiu Amălinei, de la Viaţa liberă- „Premiul pentru reflectarea competentă în mass-media a mediului de afaceri”; Vega ’93, Ship Design Group SRL şi Moldovulcan SA; Zenaida Costea, manager Sabbas Company SRL, Petruţa Dima, manager SC Security WBC SRL, Uzinsider Engineering SA şi Alex&Comp SRL; Cozamin SRL şi Simnav SRL, Menarom P.E.C. şi Company Med SRL (volum ridicat la export), Tancrad SRL (investiţii, nu glumă), Groupama Asigurări (susţinerea activităţii Patronatului IMM). Dar să nu uităm şi nişte remarci ascuţite de pe forum, căci cititorul lor e mai critic decât al nostru: „Domnule dar premiile astea sunt acordate dupa anumite criterii de performanta care evita anumite aspecte din firme spre exemplu salariile angajatilor , conditiile GRELE de munca,etc .Voi acordati un premiu unei firme dupa profitul realizat anual ,nr de angajati, cifra de afaceri, etc., dar daca in firma respectiva nu se respecta angajatii? au salarii ridicole de 5-600 ron net? se exploateaza angajatii cu ore multe peste program neplatite, adica sclavagism curat, sunt conditii grele de munca, se munceste mult la negru, carti de munca in care sunt trecute numai 3-4 ore zilnic, o fi performanta intr-o firma? Este dacă e in cardasie cu ITM-ul si calcand pe cadavrele angajatilor”. E de top.

Silviu VASILACHE 5 - octombrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...