logoImpact EST nr. 893 - 03.12.2021

Ziua de 9 iulie 2018 a fost o zi furtunoasă pentru parlamentari şi chiar pentru preşedintele Iohannis. Primii au avut de treabă, până la ceasuri târzii de seară, cu tot felul de probleme ce au încins spiritele în plenul Camerei Deputaţilor. În cel priveşte pe domnul preşedinte Iohannis, se pare că acesta a înţeles că este mai bine pentru toţi factorii implicaţi în problema demiterii şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta a semnat decretul de demitere a acesteia şi a pus capăt tuturor discuţiilor din presă, televiziuni şi disputelor pe această temă cu veşnicul adversar, liderul PSD Liviu Dragnea, membrii partidului acestuia şi susţinătorilor lui. După ce de vreo două luni tot îl ameninţau, mai mult sau mai puţin voalat, ba unii chiar direct, pe preşedintele Iohannis cu suspendarea, iată că acesta a pus punct unui subiect ce a încins scena politică. Odată terminată problema cu demiterea şefei DNA, motivul suspendării preşedintelui a dispărut, încetând şi discuţiile pe această temă. Ca la noi românii, discuţiile privind pe fosta şefă DNA, continuă: unde se duce, rămâne la DNA, merge în politică, va fi candidată la preşedinţie, ce privilegii avea şi nu mai are etc. Cum se zice – bârfa la români. Noroc pentru Codruţa Kovesi cu prietenii de peste Prut: Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chişinăului, o invită să-şi continue activitatea în Republica Moldova. Deci, va avea de lucru departe de iureşul din România.

Politica, bat-o vina..

Revenind la lucruri serioase, un fapt este clar: politic a fost numită, politic a acţionat cu multe din dosarele acestei instituţii, cu totul şi cu totul deosebite în combaterea corupţiei, ca în final, de la politică să i se tragă şi sfârşitul la şefia instituţiei. Din păcate instituţia ca atare a ieşit profund şifonată, mediatizarea din presă, televiziuni, a unor dosare care practic au fost dosare politice, au generat o imagine care cu greu va fi îndreptată.
Toţi procurorii DNA, la grămadă cum s-ar zice, sunt puşi la zid, sunt corupţi, incompentenţi, fac abuzuri, toate dosarele nu ar fi în regulă etc. Acest fapt nu prea este în regulă; să desfiinţezi încrederea într-o instituţie ce a înregistrat multe succese în combaterea corupţiei, multe persoane cu funcţii înalte fiind condamnate fără tăgadă pentru fapte de corupţie. Dar când s-a sărit calul şi politicul a intervenit în justiţie, când justiţia a devenit armă politică, deja este cu totul altceva. O experienţă tristă care a fost profund mediatizată şi în afara graniţelor şi care ridică suspiciuni în ce priveşte bătălia din România în ce priveşte combatarea corupţiei, ţară ce se confruntă cu acest flagel, fiind chiar fruntaşă în acest domeniu. Urmează o perioadă tulbure, dificilă, pentru această instituţie care trebuie să-şi recapete imaginea, să demonstreze că o parte din activitatea Laurei Codruţa Kovesi a fost un accident neplăcut, instituţia nu trebuie să se mai implice în bătăliile politice, nu aceasta fiind menirea ei. Misiune grea pentru cine îi va lua locul Laurei Codruţa Kovesi, persoana desemnată va trebui să refacă imaginea instituţiei, imaginea procurorilor şi să nu mai implice instituţia în răfuieli politice în funcţie de dorinţele unora sau altora de la vârful politicii. Să dorim instituţiei şi noii conduceri să schimbe urgent modul de lucru şi să abordeze cu curaj faptele reale de corupţie, că sunt destule.

Leo IANCULESCU 20 - iulie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF