logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

A fost duminică, 15 iunie, A.D. 2014, dată la care s-au împlinit 125 de ani de la moartea lui Mihail Eminescu.

Evenimentul a fost organizat creştineşte, cu discreţie, bună – cuviinţă şi aleasă simţire de către Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, dimpreună cu oamenii pe care acest adevărat maestru de ceremonii culturale (anumite derapaje nu îi pot fi imputate direct) se bizuie şi care, iată, nici de data aceasta nu au dezamăgit.

Gălăţenii, vorbitori de Limba Română graţie lui Mihail Eminescu, au lipsit exact câţi trebuiau. La fel şi demnitarii, aleşi or numiţi. Desigur, toate televiziunile fac purici când este vorba de brandul Eminescu.

Aşadar, Poetul şi Gazetarul de neegalat nu i-a primit la omagierea Sa pe Prefectul Dorin Otrocol, pe preşedintele CJG, autorul de cărţi Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, pe Primarul Marius Stan, pe Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Sergiu Dumitrescu directorul Centrului Cultural al Judeţului Galaţi, absolut toţi parlamentarii, pe salariaţii de Limba şi Literatura Română, care mănâncă pâine de pe mâna lui Eminescu, desigur, toţi refuzaţii fiind bugetari de drept comun.

Întâmplătorii din parcul lui Eminescu au ascultat muzică de fanfară şi de promenadă, moment urmat de o pomenire religioasă slujită de către Prea Cucernicul Părinte Eugen Drăgoi (el însuşi om de cultură şi scriitor) şi de o intervenţie intempestivă a unui ins, care dacă ar fi fost dublat de cultură, talent şi mesaj ar fi putut fi salutat, dar aşa a rămas un schizoid şi atât.

Am remarcat alocuţiunile scurte şi originale, fără aiureli patetice şi lamentări clişeizate ale unor personalităţi generatoare de literatură şi cultură, or susţinătoare, pur şi simplu, ale acestora. Pentru amintirea clipei de atunci, consemnăm numele poetului Corneliu Antoniu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Sud-Est, prozatorul Theodor Parapiru, coordonatorul Salonului Literar Axix Libri, doctorului Gheorghe Bugeag, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Consiliul Municipal, şi a viceprimarului Radu Cosca.

Zanfir Ilie, organizatorul evenimentului generat de Eminescu, a invitat Scriitorii prezenţi la microfon, dar nici unul dintre cei patru-cinci prezenţi nu s-a produs public din cauză că măruntele orgolii care-i macină şi-i ţin în valoarea literei române i-a ţinut împietriţi, ei dorindu-şi ca maestrul de ceremonii să-i invite nominal şi, eventual, să-i aducă şi cu lectica pe distanţa de 10-15 metri care-i despărţea de poetul intrat în statuie. În acest mod a avut loc, fără ca publicul să se fi plictisit, un grup de copii ai Şcolii Generale 28 „Mihai Eminescu”, gâgâlicile recitând chiar pe placul Poetului, aşa cum a făcut şi studenta basarabeancă prezentată de actorul Vasile Dănilă (chipul acesteia este aidoma cu cel al Veronicăi Micle, ea însăşi fiind conştientă de asta, de aia şi înveşmântându-se într-o rochie albastră).

Odată cu întâmplarea aceasta, când Eminescu nu i-a invitat pe atâţia la omagierea Sa, a fost inaugurată şi librăria itinerantă din dreapta parcului, bibliotecă şi librărie ce vor fi deschise pe toată perioada estivală.

Gelu ŞIPOTE 20 - iunie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF