logoImpact EST nr. 860 - 02.03.2021

Atmosferă premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşte săptămâna trecută, forfota de pe străzi şi în piaţă, discuţiile la tot pasul erau în legătură cu ce punem pe masă, cu cine petrecem, dacă vin copii sau ne ducem la părinţi, dacă ne ajung banii şi tot aşa.

În timp ce principala preocupare pentru întreaga populaţie sărăcită şi amărâtă a Galaţiului era ce va pune pe masă, în timp ce în pieţe am asistat la scene greu credibile când se drămuia fiecare bănuţ negociat pe o legătură de usturoi sau ceapă, pe alde „funcţionari publici” nici în cur nu-i durea.

Ziua, în amiaza mare, fără ruşine, la drumul mare, parcările instituţiilor, de stat sau nu, s-au transformat în locuri de transfer al bunurilor cărate din portbagajele maşinilor burduşite cu tot felul de produse. Nesimţiţii aceştia umblau de la o maşină la alta, cu bidoane pline cu vin sau ţuică, saci transparenţi din plastic din care îţi rânjeau capetele de miei însângerate, sacoşe pline cu caş, saci din plasă umpluţi cu cartofi etc.

Miercuri, joi şi vineri era aşa o foială şi un zumzet în parcările de la blocul Cristal, deh! Acolo are sediu „ăştia” dela Agenţiade Dezvoltare, dela GALsau cei dela Camera Agricolăşi APIA, că vorba aceea „de unde dai trebuie să mai şi iei”.

Aceeaşi şmenuială pe faţă, fără pic de perdea, în dispreţul şi siktirul muritorilor de rând, spun gurile rele s-ar fi produs şi pela Inspecţia  Muncii, prin parcarea clădirii cea mai înaltă din intrarea în portul Docuri etc.

Acum, unii spun că ăştia cu popoul cât baniţa, de la statul pe scaun, ar avea două stomacuri, că mănâncă cu două guri şi că mai au şi neamuri care trebuie întreţinute.

Cert este că nu reuşim sub nici o formă să ne dezbărăm de obiceiurile orientale, cu provenienţă de mult apusă, precum cea a peşcheşului, a bacşişului, a ploconului. Ce ne-a siderat, însă, este „solidaritatea” funcţionarilor şi a şefilor acestora, a celor mai cu vechime şi şulfiţi, cu cei tineri mult mai hrăpăreţi şi nesătui.

În egală măsură ar trebui să-i punem la zid şi pe cei care dau, de voie sau de nevoie, pe cei care se plâng pe la toate colţurile că nu mai pot la cât sunt de jumuliţi, că le vine să-şi ia lumea în cap. La urma urmei, vorba proverbului „prost e cel care dă”, aşa că…

JAP 25 - aprilie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Stângă este un acc

Încet, încet, lumea lui Stângă şi a camarilei juvenile care ...

Comat SA Galaţi, ve

Suspansul privind sentinţa ce se va pronunţa de Tribunalul Galaţi ...

Un alt avocat gălă

Avocatul Deleanu Mihai face parte din Baroul Galaţi de prin ...