logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Spaţiul informaţional al Republicii Moldova este încă dominat de mass-media din Rusia, se arată în raportul ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietice” realizat de către Centrul pentru Asistenţă Media Internaţională (CIMA). Raportul arată că în aceeaşi situaţie se află toate ţările mici care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Autorul studiului, David Satter, scrie că Republica Moldova deţine patru frecvenţe de stat, iar pe trei din acestea sunt difuzate canale TV. Două din cele trei retransmit conţinut străin – una din Rusia şi cealaltă din România.

Totodată, autorul mai atrage atenţia asupra unui fapt contradictoriu în ceea ce priveşte utilizarea limbii. ”Deşi limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa predomină în multe sfere ale vieţii de zi cu zi şi în timpul liber – de exemplu în cinematografe, cluburi de noapte şi centre comerciale, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj mare”, se arată în raport.

În acelaşi timp, moldovenii au o încredere mare în mass-media din Rusia, arată un studiu din 2008 care menţionează că 68% din populaţie crede că este bine informată de canalele ruseşti. Centrul Internaţional Estonian pentru Studii de Apărare, citat de Satter, precizează: ”Kremlinul nu trebuie să facă nimic special pentru a influenţa moldovenii, pentru că ei deja sunt consumatori loiali ai mass-media ruseşti şi ai oricărui mesaj propagandistic conţinut de acestea”.

David Satter precizează că instituţia de stat Teleradio-Moldova (TRM) este una din cele mai puţin populare în rândul cetăţenilor, ceea ce permite posturilor străine să manevreze mai uşor spaţiul audiovizual în Moldova.

Autorul conchide că Rusia, prin mass-media ruseşti, urmăreşte promovarea intereselor sale politice şi economice pentru a convinge fostele republici sovietice să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică şi pentru a crea o opoziţie faţă de politicile SUA şi NATO.

Raportul a fost făcut public în 8 ianuarie 2014 şi se axează pe situaţia mass-media în fostele republici sovietice. Centrul pentru Asistenţă Media Internaţională desfăşoară activităţi de cercetare, urmărind îmbunătăţirea profesionalismului şi a condiţiilor de lucru pentru jurnaliştii din întreagă lume.

Sursa: Timpul.md / media-azi.md

7 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...