logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

„Atacurile unor oameni politici, precum si a unor jurnalisti la adresa Curtii Constitutionale, in urma declararii ca neconstitutional al articolului din Codul de Procedura Penala in baza caruia mandatele de supraveghere tehnica erau delegate altor organe ale statului, sunt un atac direct la democratie si statul de drept si trebuie sa inceteze de indata.

Stat de drept inseamna suprematia legii, adica faptul ca nimeni nu este mai presus de lege. Legea suprema in stat este Constitutia, iar Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei.

Presiunile la adresa Curtii Constitutionale, pe care le vedem in acest moment, precum si manipularea opiniei publice, careia i se inoculeaza ideea ca CCR ar dinamita justitia, reprezinta un atac direct la democratia din Romania si la adresa drepturilor si libertatilor tuturor romanilor.

Au existat membri din Parlamentul Romaniei, inclusiv fosti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public ca, in urma acestei decizii, Romania devine o tara nesigura. Afirmatia este perfect tendentioaza si falsa, deoarece decizia CCR in cauza nu afecteaza activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranta nationala.

Au existat apoi articole in presa, unele mai alarmiste ca altele, care amenintau ca, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, coruptii condamnati vor iesi din inchisori, insinuandu-se astfel ca, in numele luptei anticoruptie, se poate incalca si Constitutia.

Cine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei, arunca in derizoriu tot ce inseamna stat de drept si saboteaza insasi legitimitatea acestei lupte.

Discursul potrivit caruia oportunitatea trebuie sa primeze in fata legii fundamentale incalca flagrant principiile elementare ale democratiei si statului de drept si echivaleaza cu acceptarea oricaror abuzuri facute in numele oportunitatii.

Cei ce proclama apararea statului de drept sunt primii obligati sa cunoasca principiile statului de drept si sa isi insuseasca aceste valori.

Decizia CCR se bazeaza pe acest primat al legii: o norma legala trebuie sa fie clara, accesibila și previzibila, cu atat mai mult cu cat, in cazul de fata, aduce atingere unor drepturi fundamentale.

Cei care ataca Curtea Constitutionala pentru ca apara acest primat al legii, invocand tot felul de pericole, mult exagerate și inchipuite, nu fac altceva decat sa atace statul de drept, democratia si drepturile fundamentale ale tuturor romanilor.

Infaptuirea justitiei si lupta anticoruptie nu se poate duce decat in cadrul prevazut de Constitutie, altfel nu mai vorbim despre democratie constitutionala si stat de drept.

Publicarea continutului unei draft al motivarii deciziei Curtii Constituionala, INAINTE ca acesta sa fie asumat de judecatorii acestuia, nu este doar o presiune intolerabila la adresa judecatorilor Curtii, dar poate are ca efect pierderea increderii judecatorilor si a cetatenilor in activitatea acestui for, ce trebuie sa decida dincolo de orice suspiciuni, presiuni sau atacuri.

Reamintim ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii pentru toti judectorii, inclusiv sub aspectul considerentelor, iar incalcarea acestora reprezinta abatere disciplinara, astfel incat este absolut necesar ca activitatea Curtii sa fie una ferita de orice presiuni, iar deciziile sale sa fie luate de judecatori in deplina libertate.

Ne intrebam retoric cum ar fi ca, de acum inainte, motivarile Curtii sa fie dezbatute si criticate de presa inainte ca acestea sa fie adoptate, iar considerentele judecatorilor constitutionali sa fie inlocuite cu cele ale jurnalistilor? O atare aruncare in derizoriu a activitatii Curtii Constitutionale este fara precedent si trebuie ferm condamnata.

Nu in ultimul rand, constatam cu regret ca si organizatiile din societatea civila care si-au facut un renume din a spune ca apara statul de drept, sunt tacute si in fata acestei atac la adresa Curtii Constitutionale.

Valorile si principiile atat a celor din presa cat si din societatea civila sunt testate in momente de criza, cand trebuie ales intre legalitate si oportunitate. Reactiile sau tacerea unora in aceste momente au aratat cu adevarat valorile pe care le impartasesc si promoveaza.

Reiteram apelul atat reprezentantilor din clasa politica cat si din presa sa inceteze de indata atacurile la adresa Curtii Constitutionale si sa respecte suprematia Constitutiei intr-un stat de drept.”

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

http://unjr.ro/comunicate-de-presa/87-uniuneanationalaajudecatorilorsolicitapreseisipoliticienilorsaincetezeatacurilelacurteaconstitutionala.html

12 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...