logoImpact EST nr. 886 - 23.09.2021

Gălăţenii încă bâjbâie în beznă şi dau în gropi, prin cartierele dărăpănate. Dar vor fi orbiţi la sigur de lumina ce se va revărsa, contra unui cost feeric: 675.000 de euro – cel mai mare preţ din istoria oraşului, plătit pentru iluminatul de sărbători.
Închirierea şi montarea luminiţelor şi sclipicelilor, la 20 de km distanţă, costă de opt ori mai puţin. Şi Marian Dragomir, primarul Brăilei e tot din din PSD, ca şi Ionuţ Pucheanu – al Galaţiului. Ecartul astronomic nu se explică, aşadar, prin culoarea politică. Lungimea şi complexitatea traseelor iluminate de sărbători e cam aceeaşi în ambele oraşe; festivismul centenarului şi al sărbătorilor de iarnă se-ntâmplă şi-n urbea lor; de unde atunci asemenea diferenţă colosală a facturilor?

Miroase a DNA

86.000 de euro plăteşte municipalitatea brăileană pentru cam aceleaşi servicii de iluminat festiv. Contractul brăilenilor a fost demarat în 2016.
Concret, prin această concesiune, societatea căreia i-a fost atribut contractul de concesiune trebuie să întocmească documentaţia pentru realizarea tuturor lucrărilor de investiţii, să întreţină şi să menţină în funcţiune sistemul de iluminat public din Municipiul Brăila, să modernizeze echipamentele ce deservesc sistemul de iluminat public, constând în montarea a minimum 9.224 de aparate de iluminat stradale şi a minimum 3.435 de aparate de iluminat ornamentale.
Contractul de concesiune, care are o durată de zece ani de la semnarea lui, mai stipulează şi faptul că trebuie modernizate minimum 79 de puncte de aprindere, că trebuie extinse reţelele şi echipamentele ce deservesc sistemul de iluminat public, compus din 600 de stâlpi metalici zincaţi, cu înălţimea cuprinsă între 8 şi 10 metri, şi 400 de stâlpi ornamentali, cu înălţimea de 4 metri, inclusiv a reţelelor aferente. La toate acestea se adaugă şi realizarea iluminatului arhitectural, pentru şapte obiective de interes pentru Primăria Municipiului Brăila, implementarea unui sistem de telegestiune şi realizarea iluminatului festiv, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, de Paşte sau cu ocazia Zilelor municipiului.
„Comparativ cu alte oraşe, avem printre cele mai multe corpuri de iluminat contractate şi, cu toate acestea, preţul este cel mai mic de la nivel naţional. Costurile se menţin mici deoarece avem un contract multi-anual încheiat cu firma care se ocupă cu iluminatul stradal, în acest contract intrând şi iluminatul de sărbători”, explică Marian Dragomir, primarul Brăilei.
Atunci, de ce de opt ori mai scump la Galaţi? Parandărăt, sau nesimţire, dezinteres altoit pe incompetenţă?
Explicaţia edililor este de tot râsul – o sintagmă vagă şi pompoasă, care nu explică nimic concret şi prin care se încearcă justificarea jafului: costă atât fiindcă e vorba de „realizarea unui concept tehnico-artistic personalizat”.

Să încercăm să facem lumină

Nu numai primarii poartă nume diferite, ci şi firmele beneficiare. La Brăila, serviciile sunt asigurate de societatea Luxten SA.
La Galaţi, intră în scenă cu această sumă-record firma Ilnic Electric SRL din Merişor, judeţul Maramureş – o preferinţă constantă a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Această firmă are un lung istoric băimărean, dar nu prin performanţe tehnico-artistice (cum aberează edilii gălăţeni) ci prin sponsorizări multiple, aiuritoare, neverificabile, realizate – chipurile – în produse. Ce fel de produse? Perisabile? Comestibile? Transferabile? Ei, asta e o taină!
Un scurt istoric: Cu ocazia „Sărbătorii castanelor” din 2011, SC ILNIC ELECTRIC SRL Baia Mare a sponsorizat primaria condusa de Cerecheş cu suma de 47 673,25 lei, dar ÎN PRODUSE. La numai câteva luni distanţă, la „Iarna băimareană” din 2011, SC ILNIC ELECTRIC SRL a sponsorizat iar Primaria, cu suma de 99 539,24 lei – tot „în produse”. La „Toamna băimăreană – Sărbătoarea castanelor” din anul 2012, SC ILNIC ELECTRIC SRL a perseverat, donând către primăria din Baia Mare „produse sau servicii” în valoare de 79.418,74 lei. De-a lungul anului 2013, SC ILNIC ELECTRIC SRL reapare cu o donaţie de 34.637,02 lei, tot în produse.
Chiar şi aşa, sponsorizoasă cum e, contractul cu Primăria Galaţi – de peste 3 milioane de lei – constituie o reuşită strălucitoare pentru firma lipită de Cherecheş.
Să vedem dacă la preţul ăsta astronomic vor fi iluminate festiv, într-un „concept tehnico-artistic personalizat” şi cartierele, nu doar Primăria, Prefectura, parcurile şi arterele principale – aşa cum i-au dispreţuit dintotdeauna cocoţaţii oraşului pe gălăţenii de rând.

Dan Manole 23 - noiembrie - 2018

2 Responses so far.

  1. Jalba spune:

    Sunteti in eroare in privinta ambelor sume, cu foarte mult. Pacat ca nu ati facut o analiză mai profundă și documentată inainte de a scrie. Și mai păcat este ca destul de multi oameni va si cred.

    • Dan Manole spune:

      @Jalba – Cât timp postați comentariul din întunericul anonimatului, fără vreun contraargument concret (cifre, nume, date) bănuiesc că sunteți – direct sau indirect – chiar unul din beneficiarii jafului semnalat în articolul acesta.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Incidenţa în jude

INCIDENTA JUDETUL GALATI 21.09.2021

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...