logoImpact EST nr. 889 - 18.10.2021

palatul-de-justitie-din-galatiUn grup de 47 de senatori au iniţiat şi propus spre dezbatere, un proiect de lege menit să-i facă buni de plată pe magistraţii care săvârşesc erori judiciare cauzatoare de prejudicii. Astfel de tentative au mai existat, dar ele s-au lovit de reacţia CSM, Asociaţia Magistraţilor şi de miniştrii Justiţiei, o astfel de practică putând să ne lase în Justiţia goală, se motiva pe atunci. Sigur că eroarea judiciară săvârşită cu rea-credinţă este greu de probat. Şi cine să o constate? CSM? Păi CSM este cupola care apără Justiţia, chiar şi prin inspecţiile judiciare dispuse.

 

În ultimii 16 ani statul a plătit 43 de milioane de euro

Conform datelor Ministerului Finanţelor, valoarea despăgubirilor plătite de minister în numele Statului Român, în perioada 1998-2014 e de peste 194 milioane de lei noi, ceea ce înseamnă 43 milioane de euro.

Să cităm din proiect: ”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile, statul se va îndrepta, deîndată, cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară creatoare de prejudicii.”. Şi, atenţie, termenul de prescripţie este de 10 ani.

Sigur că dacă proiectul va trece de Parlament, în forma actuală sau îmbunătăţită, se declanşează Jihadul, vânătoarea de vrăjitoare, justiţiabilii, mulţi dintre ei deraiaţi de sistem, dorind în multe cazuri sângele magistraţilor. Totul ar putea fi bine pentru toată lumea, dar există riscul de a rămâne fără magistraţi, concurenţa de admitere la Institutul Naţional de Magistratură şi apoi accederea în sistem, putând să se diminueze grav şi odată cu ea să scadă şi calitatea competiţiei, dar…

 

Modificarea legii privind statutul magistraţilor

Iniţiativa legislativă despre care discutăm se bazează pe modificare în tot sau în parte a unor articole din Legea 303-2004, care reglementează statutul judecătorilor şi procurorilor.

Art. 96, alineatul 4, va avea următorul cuprins: „ Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care, partea a uzat de toate căile de atac prevăzute de legea împotriva hotărârii ce se pretinde a constitui o eroare judiciară.”

De altfel, o astfel de propunere, nematerializată, însă, a fost făcută de Asociaţia Magistraţilor din România şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

După ce propunerea va deveni lege, e importantă o evaluare cinstită a calităţii profesionale a magistraţilor, iar acolo unde sunt respinse Rezoluţiile procurorului în număr mare şi unde judecătorul are sentinţe casate pe bandă rulantă, devine necesară reinstruirea acestora şi, unde este cazul, sancţionarea prin calificative nesatisfăcătoare.

Vă aşteptăm opiniile pe adresa redacţiei sau pe e-mail geluce@yahoo.com.

 

Gelu CIORICI 17 - aprilie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg