logoImpact EST nr. 890 - 26.10.2021

Reacţiile dure în Univesităţile din Italia după înfiinţarea în Sicilia a filialei clonă a Facultăţii de Medicină Galaţi par să fi fost contrazise de o decizie a instanţelor judecătoreşti din Italia. Directorul de Resurse Umane a Universităţii Dunărea de Jos spune că procesul judecat în Italia este o premieră istorică, care validează legalitatea extensiei siciliene a Medicinei de la Galaţi, chiar dacă admiterea la cursurile româneşti se face fără examen, doar prin achitarea unei taxe de 9000 de euro pe an. Ce nu spune e cât a costat câştigarea procesului şi cât costă dute-vino-ul de profi de medicină către Medicina de Sicilia. Dar nu e târziu.

Instanţele din Italia spun că extensia de Sicilia a Medicinii de Galaţi este legală

Scandalul deschiderii extensiei gălăţene a Facultăţii de Medicină în Sicilia pare să se fi închis după o decizie recentă a unui Tribunal Italian. Acesta s-a pronunţat pe chestiunile foarte controversate ale funcţionării cursurilor de medicină în limba română, în sistem modular, cu profesori din Galaţi, la Universitatea Kore din Enna. Se răspunde astfel procedural contestaţiilor rectorilor univesităţilor din Sicilia, care consideră că Facultatea românească de Medicină din oraşul Enna, îşi desfăşoară activitatea ilegal. În plus, aceeaşi rectori au avertizat că studenţii care învaţă în limba română nu se vor putea integra în spitalele din Italia. Rectorii au subliniat şi că fundaţia care se află în spatele Universităţii este de fapt o societate comercială şi nu are dreptul să deschidă instituţii de învăţământ. Rectorii principalelor universităţi din regiune au depus plângere la Ministerul Educaţiei şi la Prefectură, şi au cerut oprirea cursurilor facultăţii. Tribunalul a decis însă că acestea sunt legale, şi nu suportă suspiciunile de „şmecherie academică”.

Obiecţiile rectorilor italieni la deschiderea cursurilor de medicină în limba română au vizat asocierea Facultăţii de Medicină din Galaţi cu un personaj cu reputaţie proastă în Italia-un senator al Partidului Comunist-şi că fundaţia prin care sunt organizate cursurile în Italia este de fapt un srl, ce urmăreşte profitul. Pentru cursurile de licenţă în Medicină şi Chirurgie, taxa este de 9-10 mii de euro, iar pentru cursurile de Profesii Sanitare, taxa este de 4-5 mii de euro. Studenţii din Italia spun însă că este o iniţiativă bună, deoarece nu vor pleca din Sicilia. Pe de altă parte, contestatarii cursurilor de medicină din Sicilia susţin ipoteze unei şmecherii academice: se jonglează cu regulile, pentru avantaje- Universitatea „Dunărea de Jos” va încasa anual taxe de minimum 100.000 de euro, fără a suporta cheltuielile, Universitatea Kore oferă locuri la Medicină, deşi nu are aprobări pentru această specializare, însa aceste studii sunt oferite de universitatea gălăţeană, ale cărei diplome sunt valabile în toată Europa. Astfel, sicilienii nici nu mai au nevoie de alte aprobări. Decanul facultăţii din Galaţi, ilustrul combinator Aurel Nechita, a făcut băşcălie pesedistă tipică pentru combinaţiile cu diplome de Galaţi livrate contra cost în Sicilia:„ daca nu vine Mahomed la munte, se mai duce si muntele la Mahomed”. Reprezentanţii facultăţii din Galaţi sunt însă stăpâni pe situaţiile din Sicilia- Procesul Bologna garantează faptul că diplomele oferite de instituţiile româneşti de învăţământ superior sunt recunoscute pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Silviu VASILACHE 19 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DRAGĂ U.E.,

Nu suntem ignoranţi, dragă UE, ci ignoraţi... Prin capitalele tale din ...

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...