logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Cei care vor acuza public – în mod nereal – că organul judiciar a comis o abatere disciplinară sau o infracţiune, vor intra sub incidenţa art. 276 – Presiuni asupra Justiţiei, faptă sancţionată cu ÎNCHISOAREA de la 3 luni la un an. Dar cine decide că o eventuală acuzaţie este NEREALĂ, atâta timp cât, de pildă, un jurnalist acuză un organ judiciar de comiterea unei abateri, cu documente emise tot de către instituţii din sistemul judiciar? Nu cumva tot colegul judecător al judecătorului or procurorului acuză? Păi e cam ca la Colegiul Medicilor pe care eu îl denumesc de mult timp COLEGUL MEDICILOR! Haideţi să vedem câteva elemente de noutate aduse de noile Coduri, precum şi care pedepse se măresc sau se micşorează.

 

Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei

 „Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei: Aici apar noi infracţiuni. Împiedicarea organului judiciar să efectueze un act procedural sau refuzul de a pune actele sau informaţiile cerute la dispoziţia lor, va fi infracţiunea de „obstrucţionare a justiţiei” sancţionată cu pedeapsă de la 3 luni la un an închisoare. Intimidarea, ameninţarea sau constrângerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage o declaraţie dată la organele judiciare, va fi infracţiunea de „influenţarea declaraţiilor”, iar pedeapsa de la 1 la 5 ani; răzbunarea pentru declaraţiile date va fi, de asemenea, infracţiune. Dacă organul judiciar este acuzat în mod public şi nereal că a comis o abatere disciplinară sau o infracţiune, aceasta va fi infracţiunea de „presiuni asupra justiţiei”, sancţionabilă cu închisoare de la 3 luni la un an. „Nedenunţarea unor infracţiuni” va fi sancţionată numai dacă fapta nedenunţată este îndreptată contra vieţii sau a avut ca urmare moartea unei persoane. Denunţarea calomnioasă se va numi „inducerea în eroare a organelor judiciare”. Organul judiciar sau funcţionarul care divulgă informaţii confidenţiale dintr-un dosar, va fi „compromiterea intereselor justiţiei” sancţionată cu 3 luni – 2 ani închisoare. Din infracţiunea de represiune nedreaptă s-a eliminat referirea la arestarea preventivă. Va fi sancţionat cu închisoare 3 luni – 1 an avocatul care face înţelegere cu partea adversă pentru fraudarea intereselor clientului său (infracţiunea de „asistenţa şi reprezentarea neloială”). Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti cunoaşte o paletă mai largă de fapte care intră în conţinutul său constitutiv – de exemplu, intră aici orice formă de rezistenţă la organul de executare, nu doar ameninţarea.”

 

 Creşterea şi descreşterea unor pedepse

 Modificările importante aduse noilor Coduri penale nu sunt întotdeauna în acord cu repararea unei nedreptăţi sau cu sancţiuni pe măsura unor fapte grave, în opinia mea de gazetar. De pildă, pentru lipsirea de libertate (dată de Dumnezeu), pedeapsa era de la 3 la 10 ani, iar acum este între 1 şi 7 ani. Pentru trafic de minori, o modernă formă de sclavagism, tot în opinia mea, pedeapsa este acum între 3 şi 10 ani, faţă de 5 – 15 ani.

Culmea, maximul pedepsei creşte pentru cei din DMH (Direcţia de Mişcare a Hârtiilor!), care pentru divulgarea secretului profesional, iau 3 ani în loc de 2, iar pentru evadare este aceeaşi creştere.

În sfârşit, iată o situaţie care avantajează şi justiţiabilul, în caz de cercetare abuzivă, faptă pentru care cresc ambele limite ale pedepsei, de la 1 la 5 ani, de la 2 la 7 ani.

Atenţie ziarişti

Pe lângă „presiuni asupra justiţiei”, vă paşte încă o primejdie, care mie mi se pare corectă şi dreaptă, dar, tot ca opinie, este fragilă referirea la domiciliu. Păi un adversar, un duşman, un subiect de presă, pe care l-ai pozat şi înregistrat într-un loc public, te poate lucra de-ţi merg fulgii.

Ia ascultaţi!: „ Este sancţionată cu ÎNCHISOAREA de la trei luni la doi ani fotografierea sau înregistrarea unor persoane în domiciliul lor şi ÎNCHISOARE de la şase luni la trei ani pentru difuzarea acestor imagini şi a convorbirilor, toate acestea constituind VIOLAREA VIEŢII PRIVATE”.

Aşteptăm propunerile justiţiabililor, iar de la persoanele din sistemul judiciar aşteptăm comentarii de specialitate legate de bunele şi relele pe care le aduc Codurile penal şi de procedură penală, fie cum au făcut-o acum la subsolul articolelor din ediţia online, fie pe adresa de email geluce@yahoo.com, or pe adresa poştală a redacţiei înscrisă în caseta de la pagina 2 a ediţiei tipărite.

Gelu CIORICI 7 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...