http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

Dacă ai participat anul acesta la olimpiada locală de matematică, nasol. Şi-au bătut puţin joc de tine. Tu ştiai că îţi trebuie cel puţin jumătate din punctaj ca să te califici la judeţeană (echivalentul a două probleme rezolvate complet, corect, din patru), dar le-ai găsit măcar?

Anul acesta, profesorii care au făcut subiectele au avut ca ţel principal ambiguitatea (ce treabă au elementele stilistice cu enunţul unei probleme?) şi trunchierea masivă a celor care să se califice la etapa judeţeană. Dacă până acum nu erau foarte mulţi participanţi la olimpiadă (în special la liceu), pregătiţi-vă de un şoc la anul care vine, luaţi o foaie de examen şi rezolvaţi-vă între voi problemele propuse!

Noi avem o singură nedumerire. Întrucât aţi pus ca regulă de calificare obţinerea a cel puţin jumătate din punctaj, de ce nu selectaţi două probleme abordabile şi două pentru departajare? Credeţi, oare, că elevii trimişi la olimpiadă vin degeaba? Cu siguranţă vin pregătiţi şi, cu toate acestea, se chinuie pentru a obţine măcar jumătatea jumătăţii punctajului. Spre exemplu, la clasa a XII-a, din 12 participanţi (mulţi?!), 2-3 de abia ce au reuşit să se califice.

Ce fel de dascăli le taie aripile în zbor elevilor? Cât de mult timp trebuie să îşi dedice un elev bun matematicii ca să se poată califica? Amintim că, pe lângă această materie, mai are de învăţat şi pentru 15 altele, din care să spunem că poate neglija 5-7 dintre ele, care poate nu îl pasionează. Amintim că un copil trebuie să mănânce trei mese pe zi, să doarmă 8 ore pe noapte şi tot aşa. Deci, cât timp să îşi dedice el matematicii până să întâlnească probleme atât de ambigue şi deloc interesante precum alegeţi voi ca subiecte?

Repet. Aşteptaţi-vă la un declin în numărul participanţilor la anul, luaţi un scaun şi încântaţi-vă privirea cu elevi inteligenţi, care se chinuie timp de 3 ore, fără prea mare speranţă, la subiectele făcute de voi, dacă acesta era scopul.

3,14 4 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...