logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Furtună pe creiere imbecile*

Galaţii vor fi oraş turistic sau nu vor fi decât ce sunt azi – adică o fundătură a Europei şi o desfundătură a căilor de comunicaţii indiferent de direcţie. Și casă fie mâine oraş turistic, trebuia să începem de ieri să-l construim. Stan şi cioporul de pricepuţi din liota de funcţionari de Primărie pricepuţi la totul şi la nimic nu fac nimic care să dureze. Pentru ei esenţa este clipa. Deviza de elită pare să fie „Ciordeşte acum, mâine poate fi prea târziu!” Despre proiectele turistice, de consolidarea unor branduri de imagine specifice Galaţilor, spun tot în mod specific: „Mai târziu!” Evident, „mai târziu” va fi „prea târziu”. Până nu este prea târziu, să schiţăm şi acest fragment din colecţia de idei în mers, o secvenţă din furtuna pe creiere care ar trebui să bântuie prin Primăria Galaţi. Casă fie furtună pe creiere, trebuie însă să existe ceva creiere. Ajunşi în această fundătură, constatăm că singura furtună ce bântuie prin Primărie este cea a plesnelilor bugetare şi a parandărăturilor clientelare. Trecem la subiect şi notăm risipa de posibilităţi de a scoate din tradiţiile locului măcar câteva accente de brand cultural, turistic, de imagine, ce pot imprima Galaţilor atractivitatea de care are mare nevoie.

Imaginaţi-vă cum ar fi să spui Galaţi ori unde în lume şi turistul să exclame: Aha, este oraşul în care sunt cele mai bune plăcintării şi brăgării. Este portul liric, este oraşul Cavalerilor Danubieni, cu unicul şi excepţionalul Muzeu al Navigaţiei Fluviale (şi sediul pescăriilor Statului – monument de arhitectură industrial şi Pânzarul Moldovenesc abia aşteaptă să fie puse înoperă), cu portul cu Cheul Istoric jubilând în august de Ziua Marinei cu şarmantele şi spectaculoasele Serbări Marinăreşti ale Dunării de Jos, formidabil, este portul lyric în care poţi admira cea mai frumoasă statuie a lui Eminescu (cu mâna muzei reconstituită definitive în marmură) în parcul în care poţi asculta colecţia de muzică a RegeluiValsului de Galaţi, Iosif Ivanovici (directorul Cătălin Negoiţă n-a reuşit în două mandate de director culturnic nici măcar să fixeze o plăcuţă pe o piatră, ca să marcheze locul unde a fost casa lui Ivanovici), cu perla Valurile Dunării-valsul-imn de Galaţi. Este oraşul unor evenimente turistice de neuitat: Muzeul ceasornicăriei, dar şi unde poţi vedea sau participa la Cursa de fond acvatic Galaţi-Brăila-Tulcea, Cursa studenţească de ştafetă Galaţi-Brăila, Danubian Jazz, Moara de apă-Roata mare, Valul lui Traian, Traseul de belvedere pe calea ferată mică pe marginea Falezelor de la Prut- Dunăre-Siret. Nici unul dintre aceste branduri nu pot fi încă zise şi răspândite. Dar sunt de un evident viitor. Evident, nici un arhitect care îşi respectă funcţia de architect şef (daca-ş fi arhitectul şef al Municipiului acum, m-aş sinucide) nu va putea să evite în final, în Galaţiul turistic de mâine, activarea (excavarea) Portului de Ambarcaţiuni ascuns sub mâlurile de colmatare şi excavare a unui canal care va lega Parcul Ţiglinelor şi stadionul Oţelul cu Dunărea. Cine nu are imaginaţia necesară, să umble pe Google Earth şi să vadă ce au făcut danezii la Copenhaga.

*Instrucţiuni de folosire a termenului IMBECÍL, -Ă,imbecili, -e, adj., s. m. şi f. (Adesea prin exagerare) 1.Adj., s. m. şi f. (Persoană) cu capacităţi mintale foarte reduse; neghiob, tâmpit. 2. Adj. Care trădează, demonstrează imbecilitate (1). – Din fr.imbécile, lat. imbecillus.

Sursa: DEX ’98 |

19 - iunie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...