logoImpact EST nr. 875 - 16.06.2021

În ultima decadă a lunii ianuarie a avut loc o întâlnire între membrii CSM cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, care sunt în număr de patru, semn că e o mare unitate în sistem!
Tezele principale au fost creşterea credibilităţii Justiţiei, apărarea efectivă a independenţei acesteia, adică asigurarea independenţei reale a sistemului judiciar prin independenţă financiară. Adică, de a intensifica demersurile pentru preluarea bugetelor instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), eventual de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de la Ministerul Justiţiei. Cu alte cuvinte, Justiţia vrea să devină ordonator principal de credite.
O altă teză a vizat răspunderea magistraţilor.
Cei din sistem vor să inducă opiniei publice prin adoptarea unor poziţii publice, cum că există deja prevederi legale şi mecanisme pentru tragerea la răspundere şi sancţionarea magistraţilor.
Da, dar noi, ca justiţiabili, venim şi spunem că ale sunt sancţiuni administrative şi nu sancţiuni pecuniare pentru erorile individuale profesionale făcute cu rea credinţă, pentru care plătim colectiv, deci aici avem de-a face cu ceaţă!
Dar cel mai tare punct al dezbaterii ni se pare a fi, pe lângă mulţi bani, cel al clarificării relaţiei SRI-Justiţie. În acest scop, CSM va demara demersuri în vederea DECLASIFICĂRII de către CSAT a deciziilor prin care serviciilor de informaţii li s-au … EXTINS (înseamnă că existau şi înainte astfel de ingerinţe – n.a.) competenţele în sfera Justiţiei. De asemenea, s-a cerut şi elaborarea unei proceduri de verificare a declaraţiilor de necolaborare cu serviciile de informaţii date de magistraţi.
Şi Sistemul mai vrea ceva. Vrea concretizarea propunerilor de revizuire a Constituţiei referitoare la unele norme vizând statutul magistraţilor. Iar actuala Constituţie spune la Art. 125 – Statutul judecătorilor, la punctul (2) doar atât: „ Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.”
Deci, nici vorbă de mecanisme şi legi pentru atragerea răspunderii magistraţilor. CSM îi va mângâia pe creştet ca o cupolă de vreme rea, iar colegii din sistem le vor acorda despăgubiri uriaşe în procesele intentate împotriva jurnaliştilor care le critică faptele, presupunându-se mereu că este adusă atingere SISTEMULUI JUDICIAR în ansamblul său când, de fapt, sunt vizate persoane concrete, cu greşeli concrete şi personale, nu sistemul şi vinovăţii colective.

(Lector) 2 - februarie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...