http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 959 - 21.09.2023

După circa nouă luni de la declanşarea anchetei jurnalistice în cazul plagiatorului Ionel Chirică, de la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, orizontul nostru de aşteptare, în plan local, a fost întunecat de norii negrii ai muşamalizării. În aşteptarea pronunţărilor de la Comisia de Etică Universitară de la Ugal, am scris şi la forurile superioare, la Bucureşti. Am scris caligrafic câte o epistolă şi am trimis plicurile cu AR la următoarele autorităţi, credem noi, competente să facă lumină în cazul Ionel Chirică: 1) UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Domnului Director General Adrian CURAJ. 2) La Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică, Domnului Preşedinte Tudor PRISECARU; si 3) Secretariatul Consiliului Naţional de Eticã, adică am tras la grămadă, căci cele trei autorităţi împart aceeaşi clădire, aflată pe strada Mendeleev la numarul 21-25. Am telefonat şi la Comisia de Etică Universitară Galaţi şi a răspuns dl. Ciprian Vlad, preşedintele Comisiei. Suntem aproape de un final, răspunsul este formulat, este livrat la juristul instituţiei, va veni cât de curând şi către publicul cititor devorator de plagiatori. E drept că mai sunt pe rol procesele familiei de plagiatori Oprea, dar timpul le rezolvă pe toate, deci va sancţiona şi jegosul obicei de a copia neruşinat munca altora.

 

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică şi Consiliul Naţional de Etică nu ne bagă în seamă

<< Ziarul “Impact-Est” Galaţi a realizat, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, o amplă investigaţie jurnalistică privind suspiciuni grave de plagiat la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, plagiate produse de profesorul Ionel Chirică, directorul Școlii Doctorale de Inginerie de la UDJG, care a demisionat în urma dezvăluirilor făcute de noi, în ediţiile: 1) Impact-Est, nr. 517, 22 nov. 2013: https://impact-est.ro/dezvãluiri/şeful-şcolii-doctorale-de-la-dunãrea-de-jos-este-acuzat-de-plagiat/ si 2) Impact-Est, nr. 523, 16 ian. 2014: https://impact-est.ro/dezvãluiri/profesorul-suspect-de-plagiat-ionel-chiricã-a-demisionat/.

În cadrul acestei anchete s-au evidenţiat aspecte care privesc direct instituţia dumneavoastră. În principal, acestea se referă la faptul că, în ultimii anii profesorul Ionel Chirică de la UDJ Galaţi a beneficiat de sume importante de bani de la UEFISCDI, în calitate de responsabil de proiect, membru în echipe de cercetare, evaluator sau expert. Majoritatea lucrărilor suspecte de plagiat au fost finanţate direct de UEFISCDI. Mai mult, din analiza lucrărilor se evidenţiază şi faptul că aceleaşi rezultate ale experimentelor sunt raportate, în mod identic, în mai multe proiecte. Astfel, se procedează în mod fraudulos la raportări multiple pentru care au fost încasate sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, fapt ce poate atrage competenţa de anchetă a DNA şi a Curţii de Conturi.

1. Lucrarea ştiinţifică de mai jos, care a fost descoperită în mod clar că este un plagiat şi care are menţiunea RETRACTED din partea editorului, a fost finanţată în cadrul unui proiect IDEI naţional, aşa cum rezultă din menţiunea de la Acknowledgment. Article Retracted: “A Numerical Model for Torsion Analysis of Composite Ship Hulls”

2. Alte două lucrări ştiinţifice, care au menţiunea WITHDRAWN rezultă că, au fost finanţate în cadrul unor proiecte naţionale şi europene, dar copiază integral rezultatele unui alt proiect cu finanaţare naţională, indicat în lucrarea ştiinţifică de mai jos:“Torsional behaviour of the ship hull composite model”, Comput.Mater. Sci., Vol. 50, pp. 1381-1386, 2011, Authors: Ionel Chirică, Sorin Dumitru Muşat, Raluca Chirică, Elena-Felicia Beznea. La alte lucrări se înţelege că activităţile din cele două proiecte se suprapun şi că s-a beneficiat de dubla finanţare dacă s-au putut folosi exact aceleaşi informaţii de aceeaşi echipă într-un alt proiect.“Response of ship hull laminated plates to close proximity blast loads”, by Ionel Chirică, Doina Boazu, Elena-Felicia Beznea.Lista este mai lungă dar, considerăm că cele trei exemple de mai sus sunt suficient de edificatoare.

 

Și urmează nişte întrebări de om nedumerit

1) Întrucât au fost încasate sume de mai multe sute de mii de euro (a se vedea numai declaraţiile de avere din ultimii ani ale profesorului Ionel Chirică, declaraţii al căror conţinut a fost publicat succint şi de noi) ce măsuri intenţionează să ia UEFISCDI împotriva celor care se fac vinovaţi de astfel de fapte şi, în mod concret, în cazul profesorului Ionel Chirică?

2) Aşa cum rezultă din aceleaşi declaraţii de avere, domnul profesor Ionel Chirică a încasat sume mari de bani şi în calitate de evaluator sau expert. De altfel, dânsul figurează şi pe site-ul ANCS ca expert naţional. Ce fel de expertize sau care este valoarea evaluărilor făcute de o persoană acuzată şi dovedită ca plagiator?

3) În ce fel sunt evaluate rezultatele cercetării şi sunt desemnate proiectele câştigătoare dacă astfel de echipe de cercetare au primit sistematic finanţări naţionale destul de importante, probabil în detrimentul unor cercetători oneşti care ar fi putut face cinste cercetării ştiinţifice din ţara noastră?

4) Cum a fost posibil ca aceeaşi echipă de cercetare, cea a domnului profesor Ionel Chirică, să continuie să primească finanţări, deşi, încă de mai mulţi ani, au apărut primele semnale în sensul unor lucrări cu menţiunile WITHDRAWN sau RETRACTED care pot fi găsite la o simpla căutare pe internet?

5) Vă sunt cunoscute şi alte cazuri similare de finanţări multiple sau rezultate ale unor cercetări cu importante finanţări naţionale care au fost calificate drept plagiate şi ce măsuri consideraţi că se impun pentru a se stopa astfel de fenomene?

6) Profesorul Ionel Chirică este membru în comisia de analiză a contestaţiilor împotriva deciziilor CNATDCU, comisia de specialitate Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Robotică. Care este nivelul de probitate morală obligatoriu pentru membrii comisiei?

 

UEFISCDI răspunde prin Curaj, dar cam duplicitar

“Ministerul Educaţiei Naţionale, UEFISCDI, către IMPACT-EST Galaţi, domnului Silviu Vasilache. Vă mulţumim pentru sesizarea transmisă, privind investigaţia dumneavoastră jurnalistică la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. În conformitate cu art. 42, alin (1) lit. a din Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, UEFISCDI a solicitat un punct de vedere Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, întrucât sesizarea dumneavostră se referă la un angajat al acestei instituţii. De asemenea, dacă situaţia o va impune, ca urmare a informaţiilor primite, în temeiul actului legii menţionate, vom solicita analiza acestei probleme şi la nivelul Consiliului Naţional Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovaţie. Vă asigurăm că vă vom ţine la curent cu evoluţia analizei sesizării transmise. Cu stimă, Director General Adrian Curaj, Consilier Juridic Ecaterina Ghiţă.”

 

Aşteptăm respectuos, dar revenim furios

Faţă de cele prezentate în scrisoarea noastră din 17 februarie 2014, în prezenta revenire publică adăugăm următoarele aspecte, ce aşteptăm să fie lămurite de dumneavoastră. Ca o continuare a investigaţiilor noastre jurnalistice şi având în vedere impactul mediatic deosebit de mare al cazului, au mai fost publicate încă două articole pe aceeaşi temă: https://impact-est.ro/republicuţa-galaţi/universitatea-dunărea-de-jos-din-galaţi-este-raiul-plagiatorilor/ si https://impact-est.ro/culise/universitatea-dunărea-de-jos-din-galaţi-este-raiul-plagiatorilor-2/. Din informaţiile pe care le deţinem, cazul a căpătat o amploare internaţională deosebită, fiind în prezent anchetat chiar de prestigioasa Editură Elsevier şi fiind descoperite alte lucrări ştiinţifice plagiate. În aceste condiţii aşteptăm răspunsul dumneavoastră la cele şase întrebări formulate în prima scrisoare (cea din 17 februarie 2014) şi, deoarece, considerăm că ţineţi la bunul renume şi imaginea pozitivă a instituţiei dumneavoastră, vă rugăm să ne comunicaţi nouă şi opiniei publice care sunt măsurile concrete pe care intenţionaţi să le luaţi în astfel de cazuri, în general, şi, în particular, în cazul concret al profesorului Ionel Chirică, de la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi.

Cu stimă şi răbdare,
Silviu VASILACHE

Silviu VASILACHE 30 - mai - 2014

One Response so far.

  1. […] pare normal că în ciuda atâtor lucrări plagiate şi a semnalelor date de noi în presa locală http://impact-est.ro/culise/uefiscdi-ne-raspunde-curajos-in-stil-coada-de-peste/ ,doamna Elena – Felicia BEZNEA să primească un punctaj uriaş (aproximativ 90 de puncte) la […]

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

SE FAC PERECHILE, s

Se intră pe linia dreaptă a startului pentru alegerile din ...

CHIAR DACĂ MARILE L

I-a ciuruit pe toți atacanții care au jucat pe partea ...

Isărescu pleznește

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în ...

ADRIAN SEVERIN, SCRI

"Excelenței Sale Doamnei Katheleen KAVALEC Ambasadorul SUA în România Stimată Doamnă Ambasador, Încep prin ...

Bancnota de 100 Bric

 Două evenimente majore au marcat începutul acestei luni. Summitul G20 ...