logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

În cazul CHIRICĂ Ionel, conducerea universităţii gălăţene încearcă, totuşi, muşamalizarea. În cazul plagiatorului dovedit OPREA Răducan, condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la 10.000 lei amendă penală, 1.400 lei cheltuieli judiciare către stat, 5.000 euro daune morale şi 5.000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă RĂDULESCU Mihaela, „onorabilii” din fel de fel de loje şi fotolii nu încearcă nimic. Nici măcar răspunsuri serioase către presă. Parcă îl şi vedem pe „maestrul”dreptului de la Ugal, Răducan Oprea cum se oprea şi într-o repriză de muncă în folosul comunității, de genul „demisionez din toate funcțiile de onoare şi de respect public!” Ei, hai, nu vă grăbiți să ricanați, suntem tot la Galați şi mai bălăcărim şi noi rigoarea şi onoarea, ce dracu!

Veţi zice, corect şi bine a procedat decanul FSIA, tăind în carne vie. Vom mai săpa şi vom vedea cum stau lucrurile. Nu acelaşi lucru se poate spune despre decanul Cătălin FETECĂU (de frică sau pe motiv portocaliu?) în cazul plagiatorului internaţional Ionel CHIRICĂ.

Avem nou director la Şcoala Doctorală de Inginerie de la Ugal (Mirela Praisler), avem şi nişte întrebări de de instalare în funcție

 

1)  La o simpla căutare pe Google despre “plagiat la Dunărea de Jos Galaţi” rezultă “Cazul Ionel CHIRICĂ şi colaboratorii” (dezbătut pe larg de ziarul nostru) şi, se pare, caz singular în istoria UGAL. Cum comentaţi “Cazul Ionel CHIRICĂ şi colaboratorii”?

2)  Prof. Ionel CHIRICĂ, suspectat de plagiat, se pare că a creat o adevarată şcoală de plagiatori. Astfel, vă aducem la cunoştinţă următoarele fapte suspecte de plagiat: doctorandul Cosmin Alexandru VASILACHE, la prof. Ionel CHIRICĂ, a copiat integral în lucrarea „Sandwich Plates Loaded at Explosion Impact”, publicată în revista MATERIALE PLASTICE, 50, No. 2, 2013 (în colectivul editorial figurează domnii rector Iulian BÎRSAN şi decan Cătălin FETECĂU), http://www.revmaterialeplastice.ro/pdf/VASILACHE%20%20C.pd%202%2013f.pdf, rezultatele teoretice şi experimentale din lucrarea (în care doctorandul nu este autor) „Response of ship hull laminated plates to close proximity blast loads” de Ionel CHIRICĂ*, Doina BOAZU, Elena-Felicia BEZNEA, publicată în revista COMPUTATIONAL MATERIALS SCIENCE 52 (2012), pag. 197–203, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025611004289 fără ca, măcar, să citeze sursa. Ce măsuri veţi lua în acest caz?

3)  Cum veţi acţiona pentru a repara imaginea Şcolii Doctorale de Inginerie din UGAL?

4)  Ce măsuri veţi adopta pentru acreditarea Şcolii Doctorale de Inginerie din UGAL?

Foarte prompt, în mai puţin de 30 de zile regulamentare, doamna profesor Mirela PRAISLER ne-a răspuns.

Stimate domnule Vasilache, vă mulţumesc pentru mesaj şi pentru gândul bun.
1)  Vă rog să-mi lăsaţi câteva zile pentru a analiza situaţia articolelor menţionate şi apoi vă voi comunica rezultatele.
2)  În ceea ce priveşte repararea imaginii Şcolii Doctorale de Inginerie din UGAL, cred că măsura drastică luată în cazul d-lui prof. dr. ing. Chirică este foarte grăitoare în ceea ce priveşte delimitarea de astfel de practici a UDJG în general şi a Şcolii doctorale în particular. Situaţia s-a reflectat şi în alte măsuri administrative. De exemplu, în urmatoarea sedinţă a Senatului se va supune aprobării procedura de selecţie a articolelor pentru care UDJG va acoperi din fonduri proprii costurile de publicare sau de comunicare (participare la conferinţe ştiinţifice) a articolelor cercetătorilor din UDJG. Aceasta procedură interzice orice finanţare ulterioară a autorilor care au fost dovediţi ca plagiatori. Dincolo însă de acţiunile formale, aş dori să subliniez faptul că membrii Şcolii doctorale nu pot fi catalogaţi prin generalizarea unei excepţii regretabile. Vă asigur că situaţia creată de d-nul prof. dr. ing. Chirică este una cu totul şi cu totul singulară. În caz contrar, după cum arată experienţa din acest caz, astfel de practici ar fi fost devoalate până acum. Ori nu este cazul. Membrii Şcolii doctorale (atât cei peste 70 de profesori conducători de doctorat cât şi doctoranzii acestora) publică anual ZECI de lucrări în reviste ştiinţifice de prestigiu din țară şi străinătate, iar o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită.
3)  Acreditarea Şcolii doctorale (atât a celei de Inginerie, cât şi a celei de Ştiinte Umaniste) din UGAL va începe în momentul în care acest proces va fi demarat pe plan naţional. Şcoala doctorală UDJG se pregăteşte în acest sens de mai bine de un an de zile, marea majoritate a procedurilor fiind deja finalizate în spiritul noii Legi a învăţământului. Vă mulţumesc. Voi reveni cu informaţii legate de primul punct. O zi bună, Mirela Praisler

 

Am aşteptat, dar a meritat, ne răspunde înțepat şi (dez)interesat decanul Cătălin FETECĂU

 

Stimate domnule Vasilache, aşa cum v-am promis, revin cu precizări asupra situaţei lucrărilor d-lui prof. dr. ing. Chirică şi a doctorandului dumnealui. Aveţi mai jos detaliile obţinute prin amabilitatea d-lui prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, decan al Facultăţii de Mecanică. Susţin şi eu, cu toată tăria, invitaţia d-lui Decan Fetecău de a relata în publicaţia dumneavoastră şi despre (multele) evenimente pozitive din viaţa Şcolii noastre doctorale. Vă mulţumesc anticipat, prof. dr. Mirela Praisler”. Dar, iată şi partea scrisă de către domnul decan Fetecău:

Stimată doamnă director Mirela Praisler, Stimată doamnă director Viorica Muşat, referitor la punctul 1: 1.1. Articolul din revista Materiale Plastice a fost retras din luna decembrie. Se poate verifica pe http://www.revmaterialeplastice.ro/archive.asp. Ataşez şi mesajul primit de la dl. prof. Ionel CHIRICĂ; 1.2. Recenzorii revistei Materiale Plastice dintre care fac parte şi prof. Iulian Bîrsan (calitatea de Rector nu are legătura cu revista) şi subsemnatul (aceeaşi menţiune referitoare la calitatea de Decan) NU recenzează lucrări ale colegilor din acelaşi centru universitar; Referitor la aspecte generale: a. Comunicarea cu presa trebuie realizată prin purtătorul de cuvânt al UDJG, având în vedere istoricul evenimentelor (în general, nu în acest caz particular); b. Îl aşteptăm pe dl. jurnalist să fie prezent şi la multele acţiuni şi rezultate pozitive care se petrec la UDJG. Cu stima, Cătălin Fetecău

După acest schimb de epistole, se cuvine să observăm eleganţa cu care, toţi cei în măsură să ia decizii, îşi pasează, unul altuia, cartoful fierbinte numit plagiatorul CHIRICĂ. Despre ce “măsură drastică luată în cazul d-lui prof. dr. ing. Chirică” vorbim? Dacă CHIRICĂ nu-şi dădea demisia, nu se lua nicio măsură, e clar! Şi cât „este foarte grăitoare în ceea ce priveşte delimitarea de astfel de practici a UDJG în general şi a Şcolii doctorale în particular” este apariţia cazului OPREA Răducan şi a cazului nou-nouţ VINTILĂ Iuliana. Cât despre „1.1. Articolul din revista Materiale Plastice a fost retras din luna decembrie. Se poate verifica pe http://www.revmaterialeplastice.ro/archive.aspacesta nu mai figurează în cuprinsul revistei, dar nu apare nici menţiunea RETRAS, şi în acelaşi timp articolul continuă să se găsească pe site-ul revistei http://www.revmaterialeplastice.ro/pdf/VASILACHE%20%20C.pd%202%2013f.pdf.

Cât despre prezenţa “şi la multele acţiuni şi rezultate pozitive care se petrec la UDJG” am luat act de invitaţie. Nu că n-ar fi interesantă activitatea, dar evident astfel de pozitivități intră la capitolul normalități. Noi suntem la gazetuță ca oameni negri, care scriu despre oamenii şi mai negri, care exibează onorabilitate şi frăție, dar nu cine ştie ce.

 

Cui e frică de Chirică?

OPREA Răducan a fost sancţionat de Senatul UDJG şi are deja o condamnare penală, în prima instanţă, pentru plagiat masiv. VINTILĂ Iuliana pentru autoplagiat şi date eronate în fişa de evaluare a fost sancţionată imediat de către decanul Petru ALEXE de la FSIA Galaţi. Pentru ce se încearcă însă muşamalizarea cazului plagiatorului internaţional CHIRICĂ? De ce decanul Cătălin FETECĂU al Facultăţii de Mecanică Galaţi NU a sesizat Comisia de etică şi Senatul UDJG? De cine îi este frică? Cazul profesorului CHIRICĂ este mult mai grav decât cel al lui OPREA Răducan (care s-a soldat cu o condamnare penală) sau decât al doamnei VINTILĂ Iuliana (care a fost sancţionată imediat), fiindcă are impact internaţional şi lucrările cu menţiunea RETRACTED sau WITHDRAWN vor rămane pentru totdeauna, pe internet, ca o ruşine pentru Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi! Dar şi pentru că este vorba nu de o singură lucrare, ci de plagiate repetate timp de ani de zile. Şi, poate cel mai grav, este faptul că plagiatul, ca instrument de promovare ştiinţifică, s-a extins şi la doctoranzii profesorului CHIRICĂ. La urmă, dar nu în cele din urmă, pentru că s-au încasat sume foarte mari de bani (peste 500.000 euro) din proiecte, obţinute pe baza unor lucrări dovedite plagiat sau suspecte de plagiat, n-ar fi timpul doamnă şef prim procuror DNA Diana Alexandru să vă concentrați profesionalismul şi pe raiul plagiatului de la Ugal? Ştim că sunteți ocupată cu compromiterea colegei procuror Paula Tănase, dar orşicât.

Silviu VASILACHE 28 - martie - 2014

4 Responses so far.

  1. Anticoruptie pana la capat! spune:

    Alexe Petru, cel care a transformat celebra facultate de Chimie Alimentara in FSIA, este urmarit penal din aprilie 2014 si este acuzat de plagiat si autoplagiat in lucrari pe baza carora a obtinut titlul de conferentiar si profesor universitar. Are calitate de director intr-un proiect de 6 milioane de euro in care isi propune sa ne faca sa mancam de 4 ori mai mult peste. Pentru asa o activitate demna de 3 titluri de Doctor Honoris (HORORIS) Causa, in declaratia de avere ne prezinta venitul NET de 1.490. 000 lei castigati in 2013 . Acum incearca sa-si spele imaginea in presa iar comentarii sunt ca si dictate. Sa ne mai miram de ce studentii nu mai au locuri de munca la Galati?

  2. student FSIA spune:

    Cum puteți sa scrieți asemenea minciuni despre doamna profesor Vintila? Am învăț după cărțile scrise de dansa,alte cărți de specialitate în domeniu nici nu am găsit pe net.

  3. jude spune:

    Sesizarea făcută de dl Alexe împotriva dnei Vintila este o aberatie:Cum sa plagiezi din cartea care îți aparține în calitate de autor?Abuzul e la mare putere dacă s-a ajuns pana aici în mediul universitar.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF