logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Degeaba am votat noi la Referendum Parlament unicameral, cu număr restrâns de aleşi, de la 450 în prezent, la 300 de bugetofagi. În actuala conjunctură, când populaţia României s-a diminuat cu peste 2,5 milioane de locuitori, numărul deputaţilor şi senatorilor va creşte cu 50-60 de inşi.

Analiza politică din ediţia de faţă se bazează pe prezenţa la vot în judeţul Galaţi de la alegerile locale şi pe procentele obţinute atunci de alianţele şi partidele politice. Pe 10-11 decembrie, după ce vor fi anunţate rezultatele şi după ce vor fi distribuite şi resturile de voturi, să scoateţi această ediţie a Impact-est de la naftalină pentru a compara previziunile de acum, miercuri, 24 octombrie, ora 5,30, cu rezultatele finale. Surprize nu mai au cum să apară.

Singura nelinişte pentru o democraţie funcţională este aceea că populaţia dezamăgită şi furioasă pe pedele, basculează prea multă putere în usele, alianţă compusă, după cum ştiţi, din pesede, pece şi penele, penege necontând la Galaţi.

 

Prezenţa la vot, în iunie, a fost de 45,25%

Prin rotunjire, acest procent  de 45,25% înseamnă cam 200.000 de cetăţeni care se prezintă la vot. Scorul obţinut de competitori îl vom trece primul, iar între paranteze vom consemna procentele rezultate după redistribuire. USL, o alianţă de stânga, are în judeţul Galaţi al patrulea sau al cincilea procentaj dintre judeţele ţării, fiind întrecut de Dolj, Teleorman, Olt, Gorj, Constanţa şi, parese, Vrancea, zone controlate de politruci cu apucături de baroni locali. Deci, scorul de la locale a fost de 61,87%(67,18%) în favoarea USL, alianţa ARD formată din pedele, Forţa Civică şi PNŢCD a obţinut 21,28% (22,33%), PP-DD a obţinut 11,42% (11,98), UDMR a luat 0,74% (o,78%), iar alţii, 4,7%.

Numărul de parlamentari care îi revine judeţului Galaţi ca număr de locuitori, fără a lua în calcul ultimul recensământ care ne arată că suntem mai puţini cu peste 95.000 de inşi, este de patru  senatori şi nouă deputaţi.

După calcule, analize şi consultări cu politicienii care contează în plan local şi naţional, există riscul ca USL să ia tot, caz în care numărul deputaţilor va creşte de la 9 la 12, iar al senatorilor, de la 4 la 6.

Cu peste 50% vor lua mandate Saghian, Nica, Viorel Ştefan şi Ciucă

În 2008, Alianţa PSD+PC, deci fără voturile PNL, care poate veni cu un aport de cel puţin 16%, a obţinut un mandat de senator şi trei de deputat cu o majoritate de peste 50%. În Colegiul 2 senat, care este format din sudul şi jumătatea estică a judeţului, Colegiu cu 109.000 cetăţeni cu drept de vot, Gheorghe Saghian şi-a luat mandat de senator cu peste 50% din voturi şi i-a scos fruntaşi în deputăţie pe Viorel Ştefan şi Dan Nica, ei candidând ăn cele două colegii de deputat care formează Colegiul 1 Senat. Tot peste 50% a obţinut şi pecistul Bogdan Ciucă, cel ce şi-a păstrat Colegiul nr. 8, format din Ţiglinele 3 şi 4 şi zona Siderurgiştilor. Şi dacă tot am ajuns la Colegiile de deputat 8 şi 9 care alcătuiesc Colegiu 4 Senat, trebuie să vă spunem că Ciucă şi dr. Aurel Nechita (în Colegiul 9, unde a fost deputat Boldea) îl vor scoate lejer senator pe jupânul Eugen Durbacă, Micro 13,38, 39, 40 şi I.C. Frimul fiind, de altfel, şi fieful lui încă de când era primar şi preşedinte al CJG.

În Tecuci nord şi sud-est vor triumfa Dobre şi Toader

Este limpede că pe Tecuci şi comunele limitrofe de la nord şi de la vest de Tecuci, peneleul controlează situaţia, mai ales acum când se alătură şi pesede plus pece.

Deci, Victor Dobre îşi va păstra mandatul în Colegiul 1 deputaţi. În Colegiul 2 deputaţi, format din estul Tecuciului şi comunele Matca, Movileni, Cosmeşti şi Cudalbi, Mircea Toader (ARD) îşi va păstra scaunul de deputat, alianţa fiind obligată să-i dea voturile politice la redistribuire, el luând, mai mult ca sigur, mai multe voturi decât, să zicem, Resmeriţă şi Constantin Dumitriu. Şi avem primul caz în care deputaţii se dublează, Laurenţiu Chirvăsuţă intrând şi el în Parlament pe numărul mare de voturi pe care îl scoate Alianţa USL.

Doi senatori de Tecuci

Colegiul 1 Senat, format din Tecuci, comunele din nord, din vest şi din sud până înspre Pechea, este cel mai mare din cele patru, avnd 192.000 de locuitori. E clar că pesedistul Daniel Butunoi va deveni senator prin forţa USL. Dar acest Colegiu senatorial se dublează şi el tot prin vot politic dat de partid la redistribuire, cel de-al doilea senator urmând să fie dat de ARD (PDL), în persoana omului de afaceri tecucean, Ionel Petrea

Recapitulând senatorii, mandatele vor reveni în felul următor: USL ia Colegiile Senatoriale 1 (Daniel Butunoi) 2 (Gheorghe Saghian)-ambele în judeţ, iar în oraş vor mai lua un mandat în Colegiul 4 Senat, prin Eugen Durbacă.

 

Se dublează şi deputaţii din Colegiul 3

În Colegiul 3 deputaţi, format din marile comune Iveşti, Lieşti, Barcea, Drăguşeni, Umbrăreşti, Griviţa, Suhurlui, Cudalbi şi Pechea, USL îl va înfige deputat din partea PNL pe fiul omului de afaceri Marcel Scarlat. Dar, tot aici, prin vot politic dat la redistribuirea naţională de PP-DD, îşi va găsi servici şi Eugen Chebac, el putând să ogţină numai la Pechea, unde  e primar OTV, 4000-5000 de voturi, câte îi mai sunt necesare să intre el la redistribuire şi nu Picu Roman, care a fost stimulat financiar şi cu o sinecură pe bani publici pentru a se retrage din Colegiul 6 deputaţi şi a se bate în Colegiul 7 deputaţi.

Şi să nu uităm unde a asfaltat şi a plantat panouri cât China, Eugen Chebac, în mandatul lui de preşedinte al CJG, başca mai e şi cudălbean prin naştere. Şi nici faptul că, de pildă, Carmen Axenie (pedele) a luat prin redistribuirea naţională mandat de parlamentar în 2008, cu doar 3000 de voturi!

Recapitulare în judeţ

În judeţ avem, aşadar, din partea USL următorii deputaţi: Victor Dobre, Laurenţiu Chirvăsuţă, R. Scarlat, Viorel Ştefan şi Dan Nica, iar în oraş, deocamdată, doar pe Bogdan Ciucă. Asta înseamnă deja şase deputaţi la care se adăuga mai mult ca sigur Florin Pîslaru (Colegiul 7 deputaţi), Lucreţia Roşca  (Colegiul 6 deputaţi) şi dr. Aurel Nechita, Colegiul 9 deputaţi. Deci USL ia toate cele 9 mandate de deputat, pe suplimentarea locurilor prin redistribuire urmând să intre Mircea Toader-ARD şi la senat Ionel Petrea (ARD). Mandate de senator are sigur USL prin Saghian, Butunoi şi Durbacă.

Ciumacenco va fi senator

După această recapitulare să venim în municipiul Galaţi. Singura necunoscută este în Colegiul 3 Senat unde se bat dr. Paul Ichim (penele-usele) şi Nicuşor Ciumacenco (pedele- ARD).  Pentru Ciumi vor trage din greu Doruleţ Resmeriţă, cel ce va lua iarăşi bătaie de la Pîslaru  în Colegiul 7 deputaţi şi Constantin Dumitriu în Colegiul 6 deputaţi, unde se va bate mai mult cu forţa USL decât cu anonima Lucreţia Roşca. Dar în acest Colegiu 7, unde s-a înghesuit de sanchi şi Picu Roman (PP-DD), intră în bătalie şi Marian Filimon, din partea UDMR. Cu un 2500 de voturi, preşedintele patronatului IMM-urilor are şanse să devină deputat, ungurii având interese la Dunărea maritimă, deci îi vor da voturi politice la redistribuirea naţională, aşa cum i-au dat în 2004 lui Levente Szekely, cel ce şi-a luat mandat de deputat, cu doar o mie şi ceva de voturi.

Acum, nea Levente, cel ce a primit o sinecură de prefect în acel judeţ, va candida  pe zona Huşi, UDMR urmând să îi dea şi lui voturi politice la redistribuire.

Aşadar vom avea 12 deputaţi şi 5 senatori.

În insectarul cu parlamentari, vom avea, aşadar, trei deputaţi şi un senator în plus faţă de norma care ne revine, adică patru senatori şi nouă deputaţi.

Deputaţii vor fi Victor Dobre, Laurenţiu Chirvăsuţă, R. Scarlat, Viorel Ştefan, Dan Nica, Bogdan Ciucă, Florin Pîslaru, Aurel Nechita şi Lucreţia Roşca (9 USL); din partea ARD, Mircea Toader, de la PP-DD Eugen Chebac, iar de la UDMR  Marian Filimon. Senatori vor deveni Ghe. Saghian, Daniel Butunoi şi Eugen Durbacă (USL), Ionel Petrea-ARD şi Nicuşor Ciumacenco ARD, Petru devenind al cincilea senator din norma de patru prin vot politic la redistribuire.

Ecaetera

O necunoscută rămâne în pedele, partidul, liderul Blaga urmând să hotărască cui dă voturi politice la redistribuire.

O relaţie bună cu Blaga are Doruleţ Resmeriţă, dar şi Constantin Dumitriu, el fiind mereu în cărţi la vârf, chiar şi în zilele Congresului PPE de la Bucureşti.

Să nu uităm că don Titi mai are de partea sa şi forţa financiară şi Antena Galaţi-Brăila, pe care o finanţează dimpreună cu partenerul său, viceprimarul Radu Cosca. Soarta celor doi depinde şi ce va juca Picu Roman în Colegiul 7, dar şi câte voturi va obţine „ungurul” Marian Filimon, predispus să ajungă chiar ministrul al IMM-urilor şi Cooperativei. Căci UDMR va intra cu siguranţă la guvernare alături de USL, iar nea Filimon are şi o bună relaţie cu Ambasadele SUA şi China.

Pierderi colaterale vor deveni din PP-DD, Aurel Stancu, cel ce nu-l poate tăia pe Durbi, căruia i se adaugă şi USL, Picu Roman, Nicolae Boghici, avocata Stavire, iar din partea ARD (PNŢCD), omul de afaceri Petru Trifan, patronul Romprima. El nu are cum să învingă în Colegiul 9 deputaţi pe dr. Aurel Nechita, urmând să tragă şi USL, dar şi Durbacă. Sigur că nu este exclus să se dubleze şi Colegiul 6 deputaţi, ARD putând să-i dea şi lui Constantin Dumitriu voturi la redistribuire. Iar dacă PP-DD se duce spre 18%, Picu Roman are şanse să-i salte mandatul lui Pîslaru.

Parte de înfrângere va avea şi George Codreanu, preşedintele PNŢCD Galaţi, mai ales dacă se duce la bătaie pe Colegiul lui Dan Nica, oricâtă notorietate ar avea în acea zonă pe care a tot patrulat-o şi monitorizat-o  cu celebra-i maşină „Liga pentru Preşedinte”.

Dar despre cei îşi vor mai încerca norocul politic pentru că nu au suficient de dezvoltat simţul ridicolului, vom mai comenta.

Gelu CIORICI 26 - octombrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...