logoImpact EST nr. 860 - 27.02.2021

Procurorul Paula-Nicoleta Tănase de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi s-a calificat în finala bătăliei pentru Şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura Centrală. Faptul că ea nu a putut fi îngenuncheată de masivele şi suspusele interese să abandoneze Dosarul „Apartamentul Social de Lux”,  în care erau implicate toate numele grele de la vârful sistemului de justiţie, a recomandat-o ca pe un profesionist corect, cinstit, imparţial şi cu respect pentru lege şi legalitate. Rămânem pe fază privind desfăşurarea acestei competiţii. Până atunci, revenim asupra Afacerii Apartamentul Social de Lux, caz despre care am scris încă din anii 2005-2006, aici, la Impact-est. A, de remarcat că şi soţul procurorului Paula-Nicoleta Tănase, Virgil Tănase, a avut neplăceri din cauza intransigenţei cu care soţia sa lucra în dosar încă din 2007.

 

Magistraţii cu lefuri de 2000 de euro s-au dat victime sociale

Sigur că ei nu puteau să ia cele mai bune şi mai noi apartamente construite după 1994 din bugetul de stat în cele mai vânate zone centrale, fără un larg concurs politic în CLM şi CJG, dar şi cu al şefilor de instanţe din care proveneau. Sigur că un primar ca Durbacă sau Nicolae, or un preşedinte de CJG ca Răzvan Angheluţă (fie-i ţărâna uşoară!), or Dan Lilion Gogoncea au şi acoperire de legalitate pentru risipirea fondului de locuinţe sociale către cele mai favorizate şi de elită categorii sociale. Căci ei au repartizat un număr de apartamente de la bloc „Delta”, zona Biserica Greacă, blocurile „V” dintre Bălcescu şi Traian-Piaţa Centrală şi blocurile „A” de pe Traian-Carnabel şi Basarabiei, instituţiilor în cauză. Şefii acestora au dispus repartizarea a o parte din ele în baza unor declaraţii pe proprie răspundere dată de beneficiari, din care rezulta că nu au mai deţinut niciodată o locuinţă din fondul de stat.

Cine a fost abil şi cunoscător al legilor a ştiut să dea această declaraţie, încât să nu poată fi agăţat de un Rotweiller ca Paula Tănase. Şi tonul l-a dat Mariana Ghena, urmată de încă trei colege şi de doi procurori cărora procurorul Tănase a fost nevoit să le dea NUP.

Categoria procurori sociali cu lefuri de lux!

Primul în Dosarul din 2007 figurează Gheorghe Drăghici, pe atunci procuror şef Secţie Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a primit un apartament cu trei camere la A 16 pe care l-a cumpărat şi vândut, înainte de a se pensiona prin trecerea în avocatură, când  i-a crescut şi o superbă vilă pe strada Morilor, acolo unde numai patroni miliardari ca Victor Pavel, Iulian Simionescu-Împăratul  (Dunarom), Costel Mairon (Mairon), or Gheorghe Radu (IVV) s-au încumetat să cumpere terenuri şi să-şi construiască un soi de case de cultură. Dar, trăiască cei din GIH&Co! Se afirmă, apoi, Enciu Gabriel, dimpreună cu soaţa Elena, ambii procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi (PCA), el fiind procuror general adjunct.

Beneficiari ai apartamentului social de lux şi „victime” ale Nicoletei Tănase au fost şi Virgil Luparu, fost procuror al DNA-ST Galaţi, apoi şef secţie la PCA, şi soaţa sa, Carmen, şi ea procuror al PCA.

Şi familia Leau, Sorin şi Dorina, el pe atunci şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi (PJG) beneficiază de cumpărarea de indulgenţe de către şefii politici ai administraţiei publice locale. Un caz aparte îl reprezintă familia ex-procurorului şef Costache Roşca, singurii trimişi în instanţă de către DNA-ST Ivan pentru fals şi uz de fals şi mită în formă continuată.

Obţinerea acestui apartament de lux de către această familie s-a bazat exact pe acelaşi fals şi uz de fals pe care l-a comis şi Gh. Ivan pentru a primi un apartament de lux în burikul Brăilei, după ce vânduse o locuinţă primită din fondul de stat, chestiune pe care am tot demonstrat-o şi pe care Daniel Morar s-a tot făcut că o instrumentează, până ce dosarul Ivan va fi scos, curând, de sub colbul vremii. Un alt caz spectaculos mi se pare cel al procurăresei Mihaela Gurzu, soaţa lui Marcel Gurzu, cel care dimpreună cu Mitică Budescu au traficat cum au vrut revendicările pe Legea 10. Gurzu s-a ale cu o stradă şi ceva, adică cu Mihail Kogălniceanu, Bucureştii Noi şi Crizantemelor, Budescu preferând să devină latifundiar în spatele Şcolii „Nicolae Mantu”. Tot la Procurori Sociali se remarcă şi Dumitru Baciu, el fiind mânjit cu-n apartament social de lux pentru că era procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor.

Vârfurile judecătorilor au făcut-o pe babele sociale

În top se află Mariana Ghena, naşa familiei Gurzu, pe atunci preşedinta Curţii de Apel Galaţi, acum doctor în drept, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a UDJ Galaţi şi judecător al ÎCCJ, secţia penală.

Bunul simţ şi grija unei ascensiuni în carieră au luminat-o, încât nu s-a mutat niciodată în acea locuinţă în care a funcţionat cabinetul de avocatură al soţului ei, predând acel apartament cu trei camere de la blocul „V”. Tot un caz aparte este cel al judecătorului Robert-George Florea de la Tribunalul Galaţi. Şi el a ţinut la carieră şi când a devenit magistrat a predat apartamentul cu două camere de la blocul A 16, pe care îl primise când era jurist-consult la CJG. Lista continuă cu Rodica Dorin, Valentina Vrabie şi Simona Bacşin, toate de la Curtea de Apel Galaţi. De la Tribunalul Galaţi se afirmă cu locuinţă socială de lux făcând-o pe babele sociale, Florin Meleacă, vicepreşedinte, Eugen Mortu – bloc „Delta” de lângă Lapidariumul Muzeului de Istorie -, Alina-Liliana Savin  (acum la Curtea de Apel) şi Adriana Savin, avocat şi fiica tatălui ei de la Curtea de Apel.

Ofiţeri DNA şi concluzii

Primul în lista ofiţerilor judiciarişti din cadrul DNA-ST Galaţi îl avem pe comisarul Mihai Honţaru, acum devenit şeful Secţiei 1 Poliţie Galaţi, supranumită Secţia de Psihiatrie, urmat de comisarul şef Iulian Vlad, din acelaşi DNA. Apartament social cu stele de comisar şef i-a crescut şi lui GheorghePufu din IPJ Galaţi.

Verificând arhiva noastră şi colecţia Impact-est, am senzaţia că am scăpat nişte nume, iar dacă pe undeva s-au strecurat neactualizări or erori, vom reveni, mai ales că avem cititori calificaţi activi care ne dau mailuri şi ne telefonează.

Oricum, marele Dosar din 2007 a ajuns o umbră cu toată îndârjirea procurorului Paula Tănase, care a fost persecutată şi izolată pentru atitudinea ei. Ea a dat primele şase NUP-uri la patru dintre judecători  şi la doi dintre procurori.

Restul au fost rezolvate de către colegul lui George Drăghici  de la Parchetul ÎCCJ, care a disjuns ce trebuia şi a trimis dosarul la PCAp Galaţi, unde totul a fost lucrat cu elan şi entuziasm colegial, NUP-urile făcând hora din sistemul judiciar al Republicuţei Galaţi, de nedezunit.

Gelu CIORICI 12 - octombrie - 2012

2 Responses so far.

  1. florentina spune:

    mai andrei, de care procuror esti, dragutule, sau esti vreun grefier frustrat , lasa adevaratii procurori sa-si faca treaba si nu te baga ca daca-mi pun mintea te dibui

  2. Bine spune:

    Un articol drăguț plin de cunoștințe ”de meserie”. Bravo, un articol inteligent.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg