logoImpact EST nr. 886 - 22.09.2021

Editorial

 

De vreo zece ani încoace, se tot vorbeşte de rolul nefast al politizării excesive a structurilor de conducere din administraţie sau a societăţilor aparţinătoare statului ca acţionariat. S-a demonstrat clar, în mod indubitabil, că o astfel de practică a fost şi este păguboasă, ducând la dezastru, la lipsă de performanţă, la lipsă de eficienţă şi dezvoltare economică. Iată, uitaţi-vă la cum arată Republicuţa noastră, după ce s-au aplicat astfel de metode de manageriat. Un ţinut devastat, lipsit de perspectivă şi orizont, un oraş leşinat, mort, sărăcit până la epuizare, depopulat şi ocolit de către investitori ca şi cum aici am avea ciumă. În orice ţară civilizată din lume, la schimbarea regimului politic, cei care însoţesc schimbarea fac parte dintr-un nomenclator aprobat pe plan central de către toate forţele politice, majoritatea posturilor fiind conduse de profesionişti, necontaminaţi toxic de politică. La noi, ca la nimenea, experiment dâmboviţean de peste douăzeci şi trei de ani, din patru în patru ani se schimbă până şi femeile de serviciu din şcoli, nu mai spunem de directori, de unde şi mocirla economică şi socială în care ne-am afundat.

Ca participant direct la şedinţa Consiliului Local Galaţi de săptămâna trecută, am avut senzaţia că trăiesc un vis urât, halucinant, al mizeriei politice şi al năravurilor ce „din fire nu au lecuire” la noi în oraş. După o perioadă destul de lungă (lupte seculare, neicuşorule, nu?), în sfârşit s-a pus în discuţie şi s-a aprobat componenţa nominală a Consiliilor de Conducere şi a reprezentanţilor Adunărilor Generale în Societăţile de interes local.

Ce a urmat, este un dezastru, ce previzionează de fapt calamitatea ce va urma încă ani buni de acum încolo, făcându-ne să înţelegem că „ăştia” din conducerile partidelor nu au învăţat nimic. Dar ce dracu’ să înveţe, dacă sunt aceiaşi de ani şi ani de zile, iar cei puţini care au mai pătruns pe ici, pe colo, la nivel de decizie politică, mai noi sau mai tineri, sunt de fapt aleşi după chipul şi asemănarea celor vechi, ani buni trăind la umbra celor care i-au promovat, împrumutând până la o copie fidelă apucăturile (sau stilul) „bătrânilor”.

Dar, haideţi să facem nişte observaţii la obiectul cu pricina, al aleşilor populimii gălăţene, de săptămâna trecută. În primul rând, comisia de selectare a viitorilor membri din CA-uri şi AGA a fost formată din reprezentanţii celor trei partide aflate la putere şi anume Florin Popa, Mihai Manoliu şi Găvan Eugen, mai clar de atâta nici nu se putea. Ori „selecţia lor” a fost una politică, de batjocură şi sinecură pentru amploiaţii din rândul prietenilor şi colegilor consilieri locali.

Ruşine, prostie, nebunie, toate la un loc în condiţiile în care am rămas singurul oraş din România unde CA-urile şi AGA sunt formate doar din consilieri. Din informaţiile pe care le deţinem, conform legislaţiei în vigoare, au aplicat pentru aceste posturi sau funcţii, ori responsabilităţi, oameni cu carte, cu coaie, cu ştiinţă, cu CV-uri de te doare rău capul de a dracului de buni ce sunt.

În realitate, numirile au fost o simplă formalitate, într-o unanimitate cu care ne-am învăţat, pe o rutină şi într-un stil binecunoscut.

Mă uit la Consiliile alese la SC Transurb, Parcul Industrial, Zona Liberă etc. Ăştia habar nu au de indicatori economici, nu ştiu să citească o balanţă sau bilanţ, nu au experienţă economică, nu au condus entităţi economice, habar nu au. Ne tăiem degetele şi nu mai scriem în veci, dacă ştiu ce este un „Parc Industrial”, dacă ştiu sau au auzit de „clustere” sau „incubatoare de afaceri”.

Ce ştiu în domeniul economic, în managementul economic alde neica nimeni, securiştii, nespecialişti şi „lucrători cu gura” la partide? NIMIC.

Ce ruşine, băi, domnule Primar, ce oraş NOU sau NOUL GALAŢI vom clădi cu toată această adunătură pe care dumneata ai votat-o cu ambele mâini, într-un entuziasm greu de imaginat!?!

Prin rezultatele acestor politruci te vei prezenta peste trei ani cerându-ne un nou mandat. Iar noi îţi spunem că o armată de „căzături” nu-ţi poate asigura victoria.

Observator 26 - aprilie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Incidenţa în jude

INCIDENTA JUDETUL GALATI 21.09.2021

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...