logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Sigur, expansiunea Bisericii Ortodoxe Române după decembrie 1989 a părut să fie una justificată şi firească, cei 45 de ani de comunism erodându-i masiv rolul şi importanţa în societate, dar mai ales averile şi patrimoniul uriaş şi, uneori, inestimabil. Dar parcă prea cu asupra de măsură a redevenit ce-a fost şi mai mult decât atât: ŞI STATALĂ, DAR ŞI SUPRASTATALĂ.
Mai marii ei stătători au surclasat STATUL în construcţia de grădiniţe, şcoli, dispensare şi spitale, dar şi blocuri de locuinţe, astfel că după 1990 s-au construit 3.200 de biserici, pe ale statului edificii lăsându-vă vouă plăcerea să le număraţi. Dacă adăugăm şi refacerea şi reperarea (uneori din temelii) a 80% dintre cele existente la acea dată (statul a reuşit să-şi reabiliteze doar 40% din patrimoniu), pare explicabilă îndepărtarea BOR de la misiunea ei socială şi filantropică, manifestată acut tot din 1990 până acum circa şapte ani.

În conturile BCR, doar 4,4 milioane de euro

Conform datelor din 2007, BOR avea numai în conturile BCR un cash de 4,4 milioane de euro, lichidităţi spre care poate aspira cel mult un OMV Petrom. Ultimele date depistate de noi în spaţiul public privind raportările financiare la ANAF se referă la anul 2015, singurele entităţi care fac raportări la fisc fiind Administraţia Patriarhală, Arhiepiscopiile şi Episcopiile. Aşadar, venituri BOR au fost de 100 milioane de dolari SUA, din care 20 de milioane au fost raportate de către Administraţia Patriarhală şi 80 de milioane de USD de către restul entităţilor fiscale. Profitul acestei afaceri NON PROFIT care este BOR a fost de doar… 16,9 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

45.000 hectare păduri şi 40.000 hectare teren arabil

Retrocedările pe care BOR le-a obţinut acţionând cu toată forţa de persuasiune de care a fost capabilă întreaga suflare preoţească (de la un pustnic până la Patriarh) au uimit întreg mapamondul, nimeni neputând să bănuiască dimensiunea uriaşă a averilor mănăstireşti şi bisericeşti. De fapt, despre mănăstiri se spune că sunt băncile personale ale episcopilor, averile fiind colectate săptămânal, în coloane auto, acestea nefiind entităţi fiscale.
După 1990, aşa cum am arătat, BOR a primit GRATUIT de la STATUL care-i plăteşte 80% dintre salariaţi, în afara celor revendicate în baza hrisoavelor, sute de imobile: hoteluri, restaurante, cabane, moteluri, ferme agricole, pomicole şi viticole, baze militare, sedii de şcoli şi de grădiniţe… Dar lupta cea mare a fost pentru păduri … şi are acum BOR doar 45.000 de hectare de păduri bine populate cu gatere, fabrici de cherestea şi de mobilă.
Pe lângă acestea se adaugă şi 40.000 de hectare de terenuri arabile, iar dacă la totalul de 85.000 de hectare de terenuri aplicăm o medie de 45 de lei impozit pe hectar, intrat în vigoare de anul trecut, rezultă că BOR plăteşte, totuşi, şi ceva taxe şi impozite: circa 3.825.000 numai aici. Da, dar pentru terenurile intravilane pe care sunt construite bisericile, unde este impozitul, căci ele au fost evaluate la 1,4 miliarde de euro?!
Şi apropo de dat, fără să fi cerut!: în 2002, puşcăriaşul Adrian Năstase i-a dat, pe atunci Episcopiei Tomisului, prin arhiereul Teodosie Snagovenul, cel care i-a botezat unul dintre fii când era vicar patriarhal, FERMA NAZARCEA din judeţul Constanţa, cu cele 350 de hectare de vie ale ei, cu crame şi sisteme de vinificaţie cu tot.

Monopolul mic, vioi şi continuu

Sigur că acum BOR a re-devenit prezentă în activitatea social-filantropică, relaxarea dată de averea retrocedată şi dobândită permiţându-i să dea în sărăcime sfânta zeciuială sau măcar… Greşit face, însă, Sfântul Sinod că nu adoptă o transperentizare a activităţilor economice a averilor patrimoniale şi băneşti, în acest fel putând să-şi sporească şi credibilitatea şi re-aducerea credincioşilor în sânul Bisericii, şi nu doar să-i lase în voia şi în plata Domnului.
Aşadar, fiindcă tot nu-i culege nimeni roadele câmpiilor, dealurilor şi munţilor STATUL i-a dat şi MONOPOL pentru fabricarea lumânărilor, obiectelor de cult, carte religioasă, calendare ortodoxe, icoane, odăjnii, veşminte, smirnă, tămâie etc
La care administratorii-ierarhi au adăugat cu mare iuţeală antreprenorială activităţi în turismul ecumenic, hoteliere şi de administraţie publică, exploatarea terenurilor agricole şi forestiere, gatere, fabrici de cherestea şi de mobilă, brutării şi patiserii, vin şi vinificaţie, depozite de legume, fructe şi vin, toate având TVA zero. Adică făcând o concurenţă neloială egală cu o lovitură dată la ficat mediului economic laic.

Lăcaşuri de cult, unul la 1300 de credincioşi!

Este mult, este puţin, doar Dumnezeu şi Biserica din fiecare dintre noi ştie. Dar, asta e. Avem, adică Biserica Ortodoxă Română, cea apostolească şi tradiţională a FIINŢEI ACESTUI NEAM, avem/are 16.400 de lăcaşuri de cult, din care 13.500 sunt biserici parohiale, restul fiind capele. Dintre acestea, 3.200 de biserici au fost construite numai după 1990! Ceea ce ne face, totuşi, să nu avem loc în biserici, căci ne revine una la 1300 de enoriaşi! Acestora trebuie să le adăugăm 400 de sfinte mănăstiri şi 180 de schituri.
Valoarea construcţiilor bisericeşti se cifrează la circa patru miliarde USD (15 miliarde de lei), iar plus terenurile, mănăstirile şi schiturile, ajungem la un total de 5,5 miliarde USD, evaluări făcute de către cei care se pricep. Tot conform lor aflăm că dacă adăugăm acestor evaluări şi sfânta evaluare artistică şi a obiectelor de cult, care reprezintă cam 80% din valorile imobiliare pure, rezultă că averea BOR este între nouă şi zece miliarde de dolari SUA! Adică egală cu averea activelor OMV Petrom, cea mai bogată companie din România!
Spre comparaţie, mergem pe şirul documentării noastre în spaţiul public şi aflăm că populaţia României deţine active de 200 de miliarde de dolari, din care jumătate sunt active financiare, în timp ce statul deţine active de 60 de miliarde USD, iar companiile deţinactive de 340 miliarde de dolari.
Acum 15 ani, BOR era în TOP ZECE deţinători de active, iar acum este pe locul UNU, că OMV Petrom s-a mai restrâns în sine.
La final, ţin să precizez iarăşi că acest demers publicistic nu face decât să suplinească lipsa de transparenţă a ierarhilor BOR privind averea acestei instituţii. Eu nu lovesc în sfânta biserică, pentru că ar însemna să lovesc şi în mine, în fiinţa mea spirituală. Căci voi/vom fi acuzaţi că am lovit în biserică.
Nu poţi să te prefaci că nu există Dumnezeu, când EL există! Aşa cum averea BOR şi a înalţilor ei ierarhi există, în multe cazuri cu extensia lăcomiei până la preoţii parohi făcuţi, nu născuţi, în Mercedes!

A consemnat Grigore CORBU 13 - octombrie - 2017

3 Responses so far.

 1. Basil spune:

  Tu grigore nu esti nici facut nici nascut .Esti avorton rezultatul unui ”viol liber consimtit” in grup.Ai vizitat vreo Manastire ? Stii cati orfani si alti defavorizati traiesc omeneste cu suport de la ”BOR ‘ ? Ai o luna la dispozitie sa inveti inotul.

 2. Soluția spune:

  Sa distribuim la toti cei incapabili sa isi crească copiii decent prezervative si pastile anticoncepționale. Spiritul moare in saracie dar si în lux si alte păcate.

 3. Giuliano Dirt spune:

  Angajații BOR sunt plătiți de Stat!!!!!!!
  Cea mai mare măgărie, pe lângă platirea Casei Regale!
  Țara de idioți!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...