logoImpact EST nr. 887 - 26.09.2021

Aşa îmi trebuie dacă tot amân articolele de presă pe care deja le-am scris, căci presa cotidiană mi le fumează, ca autor eu putând fi bănuit că nu am subiecte şi că mă inspiră aceasta. Iată că un astfel de subiect despre care am scris dar i-am amânat publicarea, are legătură tot cu banul public trecător prin pixul primarului Stan, valoarea paraginii investiţiei fiind de 360.000 de euro. Adăugaţi-o la Parcul Rizer, la Grădina Publică şi la Serbările Galaţiului şi vă va rezulta consistenţa de tip şvaiţer a proiectelor pentru Noul Galaţi.

 

Un parc mort cu 360.000 de euro pe piept

Aspectul Parcului Mazepa, mai cunoscut ca Parcul Viva, e de sol selenar sau marţian. Fosta iarbă verde este pârjolită or acoperită cu pământul rezultat de la tranşeele numite „investiţie”. Suma pusă la bătaie de Primărie pentru proiectarea şi reamenajarea Parcului Mazepa este, cum am spus, de 360.000 de euro.

Pe panoul de identificare a investiţiei, pe care vi-l prezentăm ca imagine care însoţeşte acest text se poate citi că proiectantul şi constructorul sunt doi în unu: aceeaşi firmă bucureşteană numită SC MONDE HOLDING CONCEPT SRL. Tot de aici rezultă că lucrarea a început pe 3 iunie 2013 şi trebuie terminată în 3 octombrie, acelaşi an. Dar, după cum se vede şi cu ochiul liber, până acum s-a lucrat mai nimic. Şi nici nu avem cunoştinţă despre cotestarea licitaţiei pentru câştigarea proiectării şi executării acestei lucrări.

Ce fântână arteziană, mă, nea Costache?

Pe acest fond, când doar Parcul Rizer şi Parcul Corneliu Coposu sunt funcţionale doar parţial şi doar cu program, ne apucă dracii şi credem că tânărul Marius Stan, ca primar pentru NOUL GALAŢI, e mai moş decât deja regretatul Dumitru Nicolae.

Dacă îl întrebi pe purtătorul de vorbe al Primarului Stan, Mihai Costache îţi va răspunde din burtă că, de pildă, lucrările la Grădina Publică au fost sistate din cauza problemelor apărute la fântâna arteziană. Iată că acest tânăr lefegiu are deja în sânge limbajul de rumeguş şi se lansează cu măiestrie în minciuni oficiale, ca orice maestru al formelor fără fond.

Sigur că la Parcul Mazepa se aşteaptă rezultatul contestaţiilor depuse de către competitorii la licitaţie, dar cine i-a dat OK-ul firmeii bucureştene să proiecteze şi să scurme prin parc înainte de soluţionarea acestora.

Adevărul despre Grădina Publică se numeşte SISTARE!

Avem în faţă un document adresat Primăriei Marius Stan de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Printre altele, se spune că aceasta a constatat, prin agentul constatator, consilier Marius Mitrof, şi arhitect Roxana-Maria Gheorghiu, că pe teren situaţia este alta faţă de proiectul iniţial prin care se stabilea ca aleile interioare să fie de trei tipuri. Executantul banilor publici gălăţeni şi europeni, finanţare pe care sigur o vom pierde, a făcut ce a vrut pentru ca parandarătul să devină îndestulător şi, pentru noua putere a Galaţiului.

În loc de alei principale şi secundare executate din beton amprentat de culoare gri şi ocru şi circuite libere cu nisip stabilizat, executantul, SC Pallegrini SRL a ales să facă de două ori de capul lui.

În urma solicitărilor şi a consultărilor, cei cu putere de decizie au acceptat ca aleile în cauză să fie realizate cu materiale ecologice tradiţionale (ehei, pavaje cu piatră de Măcin…!) Proiectantul, SC SPIRI COM SRL şi-a însuşit aceste soluţii, iar DJC Galaţi şi-a dat Avizul necesar.

Pallegrini nu a respectat nici această soluţie şi a acoperit toate aleile cu materiale moderne de tip dale prefabricate colorate, cum vedem pe la pecouri şi pe la vile. Această soluţie a fost ACCEPTATĂ printr-o Dispoziţie tehnică de şantier din 07.08.2012. Dispoziţia nu a fost prezentată DJC pentru a fi înaintată şi analizată de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 2, întrucât „se modifica o componentă esenţială a proiectului, cu impact vizual, istoric, cultural major.” (Am citat din documentul la care ne-am referit.)

Pentru aceste motive pe care vi le-am prezentat au fost sistate lucrările la Grădina Publică, devenită monument istoric şi înfiinţată în 1861, nu din cauza vorbelor pentru care este plătit Mihai Costache.

Încheiem cu un citat din finalul documentului remis de către DJC Galaţi primarului şi arhitectului-şef, Teodora Vicilă: „SE SISTEAZĂ LUCRĂRILE DE MODERNIZARE LA GRĂDINA PUBLICĂ PÂNĂ LA INTRAREA ACESTORA ÎN LEGALITATE.”

Ehei şi se apropie iarăşi sfârşitul unei alte veri fără parcuri şi locuri de joacă pentru un municipiu-reşedinţă de judeţ… 

Gelu CIORICI 2 - august - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...